Τρόικα statistics

Του Γιώργου Κουτσούκου

«Βόμβα» πρώτου μεγέθους αποτέλεσε η καταγγελία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά περί «σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 ώστε να ληφθούν ισχυρότατα μέτρα κατά της ελληνικής κοινωνίας». Την καταγγελία αυτή «προσυπέγραψαν» ο πρώην αντιπροέδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτης, καθώς και ένα ακόμα μέλος του Δ.Σ της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο Κώστας Σκορδάς.

Η σοβαρότατη αυτή καταγγελία έγινε λίγες ώρες αφότου ο Υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ανήγγειλε αιφνιδιαστικά και πραξικοπηματικά την παύση 6 εκ των 7 μελών του Δ.Σ., πλην του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, του κ. Γεωργίου (υπαλλήλου του ΔΝΤ), ο οποίος είχε προταθεί γι’ αυτή τη θέση από τον Γ. Παπακωνσταντίνου τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τι συμβαίνει όμως στ’ αλήθεια; Είναι βάσιμες οι καταγγελίες της κ. Γεωργαντά; Μπορούμε πλέον να μιλάμε για τρόϊκα statistics, τα οποία εκθέτουν ανεπανόρθωτα την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι καταφατική. Τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 «μαγειρεύτηκαν» από την Eurostat, τον υπάλληλο του ΔΝΤ και επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου και την ελληνική κυβέρνηση. Η αιτία αυτού του «μαγειρέματος» ήταν η διαμόρφωση του αναγκαίου προσχήματος και κλίματος, μέσω της διόγκωσης του ελλείμματος, ώστε να δικαιολογηθούν τα επαχθή μνημονιακά μέτρα και το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ.

Τι ακριβώς όμως έγινε; Ποια ήταν τα «υλικά» αυτού του «μαγειρέματος» των στατιστικών στοιχείων;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων χρησιμοποιείται το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA95), προκειμένου οι λογιστικοί κανόνες να είναι κοινοί για όλες τις χώρες-μέλη. Το Σύστημα αυτό εφαρμόζεται εδώ και μια δεκαετία. Όμως, ενώ επί δέκα χρόνια τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ δεν υπολογίζονταν ποτέ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, η Eurostat «ανακάλυψε» όψιμα, το 2010, ότι δεν εφαρμόζουμε κατά γράμμα μία από τις διατάξεις του ESA95 και ειδικότερα τον αυθαίρετο κανόνα του 50% -ο κανόνας αυτός ορίζει ότι μια επιχείρηση δεν εντάσσεται στη Γενική Κυβέρνηση εφόσον τα έσοδα από πωλήσεις του αγαθού ή της υπηρεσίας που προσφέρει καλύπτουν τουλάχιστον το 50% των λειτουργικών της δαπανών- και γι’ αυτό, προκειμένου να προσδιορίσει το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης του 2009 και του 2010 πρόσθεσε στο ήδη υπάρχον έλλειμμα και τα ελλείμματα των «ζημιογόνων» δημοσίων επιχειρήσεων, αφήνοντας απ’ έξω τις κερδοφόρες! Και μάλιστα το έπραξε αυτό χωρίς προηγουμένως να πραγματοποιηθεί σε βάθος έρευνα των στατιστικών στοιχείων των «ζημιογόνων» ΔΕΚΟ και χωρίς να ληφθεί υπόψη πλήθος άλλων πολύπλοκων κριτηρίων, όπως άλλωστε ορίζει και η ίδια η Eurostat.

Αυτή η παραβίαση των κανόνων της ίδιας της Eurostat και η απαράδεκτη αλλαγή της μεθοδολογίας -διότι περί αυτού πρόκειται- «φούσκωσε» τα δημοσιονομικά ελλείμματα του 2009 και του 2010, δίνοντας το αναγκαίο άλλοθι στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τη λήψη των βάρβαρων μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού και το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων!

 Εδώ να σημειωθεί ότι ο απαράδεκτος και τελείως αυθαίρετος κανόνας του 50% (γιατί, αλήθεια, να μην είναι 30% ή 40% ή 80%;) δεν εφαρμόζεται από πολλές -αν όχι από όλες τις υπόλοιπες- ευρωπαϊκές χώρες. Οπότε η εφαρμογή του από την ελληνική κυβέρνηση ήταν και είναι θέμα κορυφαίας πολιτικής επιλογής.

Σημαντική επίσης παράμετρος στο σκάνδαλο των τρόικα statistics αποτελεί και ο αυταρχικός, «αυτοκρατορικός» τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου διοικεί την δήθεν «ανεξάρτητη» Αρχή, περιφρονώντας απόλυτα τα αρμόδια όργανα. Ενδεικτική είναι η καταγγελία της κυρίας Γεωργαντά, πως όταν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και στο πλαίσιο συνεδρίασης της Αρχής ζήτησε να καταγραφούν στα πρακτικά οι επιστημονικές τους ενστάσεις σχετικά με τη διόγκωση του ελλείμματος, ο πρόεδρος της Αρχής απάντησε επί λέξει: «στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ»!

Συνεπώς, δικαιούμαστε να μιλάμε για «τρόικα statistics» και για κυβερνητικούς «μάγειρες», οι οποίοι δεν δίστασαν να διασύρουν διεθνώς τη χώρα, προκειμένου να την «ξαπλώσουν» στην «προκρούστεια» κλίνη του Μνημονίου.

* Ο Γιώργος Κουτσούκος είναι οικονομολόγος και μέλος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Αναδημοσίευση από ΑΥΓΗ, 22-9-2011