Στην πρώτη γραμμή των αγώνων οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες

33

Του Βασίλη Σταθούση*

Με δυναμικές κινητοποιήσεις, πορείες, 24ωρες απεργίες και στάσεις εργασίας όταν χρειάστηκε, για τη μεταφορά των απεργών στις συγκεντρώσεις, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας και στα μέτρα – σοκ που θέλουν να επιβάλουν στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ συντόνισαν τις κινητοποιήσεις τους όλο τον τελευταίο μήνα. Όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική αυτή δεν θα σταματήσει εδώ, αν δεν τη σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι, μέσα από μαζικούς και ενωτικούς αγώνες. Η φορολεηλασία, τα φορομπηχτικά χαράτσια, οι χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων ΔΕΚΟ και Δημοσίου, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η περιστολή των κοινωνικών δαπανών, θα έχουν συνέχεια. Όπως συνέχεια θα έχουν και οι περιορισμοί στα συλλογικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και ολόκληρου του ελληνικού λαού. Διεθνείς συμβάσεις εργασίας πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων, ενώ αγνοούνται επιδεικτικά διατάξεις του Συντάγματος.

Σε μια εποχή δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, φτώχειας και εξαθλίωσης, η κυβέρνηση αφαιρεί από τους πολίτες κάθε δίχτυ προστασίας. Αφήνει ασθενείς χωρίς περίθαλψη, παιδιά χωρίς βιβλία, αυξάνει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντιμετωπίζει τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών σαν αγοραίο εμπόρευμα, υπονομεύει ευθέως τον κοινωνικό ρόλο τους και επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων κατά 40% από την αρχή του χρόνου.

Στον ιδιωτικό τομέα επικρατεί εργασιακή ζούγκλα, η οποία θα επιδεινωθεί με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Ο αριθμός των ανέργων, που σήμερα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, θα εκτιναχθεί σε νέα ύψη μετά και τις απολύσεις στο Δημόσιο και θα σημάνει νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις και νέους ανέργους, με σοβαρές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει τώρα.

Να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Να σταθούμε εμπόδιο στον αντεργατικό τους κατήφορο. Να ανατρέψουμε αυτή τη βάρβαρη πολιτική που ισοπεδώνει τους εργαζόμενους και την κοινωνία και διαλύει με τον πιο βίαιο τρόπο όσα ο κόσμος της εργασίας κατέκτησε με θυσίες και αγώνες από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα.

Να μη σκύψουμε το κεφάλι και να μην υποταχθούμε επειδή ψήφισαν με οριακή πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο. Δεν έχουν καμία νομιμοποίηση, πολιτική, ηθική και κοινωνική. Είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες ξεκινάμε νέους αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Γιατί όλοι μας έχουμε πειστεί πως, αν δεν τους σταματήσουμε, δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Η 48ωρη απεργία της περασμένης εβδομάδας ήταν μόνο η αρχή.

* Ο Β. Σταθούσης είναι πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ

Αναδημοσίευση από ΑΥΓΗ, 23-10-2011