Καμία ανοχή στην Κυβέρνηση των τραπεζών και του σκληρού κατεστημένου!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ*

Καμία ανοχή, καμία περίοδος χάριτος, καμία ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση της τρόικα, της Μέρκελ και Σαρκοζί, των τραπεζών και του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.

Πρωθυπουργός είναι ένας τραπεζίτης «που μιλάει ελληνικά, αλλά δεν είναι με το μέρος των ελλήνων».

Με τον σχηματισμό και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η αντιδημοκρατική εκτροπή. Αυτή η βουλή δεν έχει δικαίωμα να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και πολιτική νομιμοποίηση στην νέα κυβέρνηση συνεργασίας των μνημονιακών δυνάμεων και να προσδέσει για πολλές δεκαετίες τη χώρα χειροπόδαρα σε μνημονιακές πολιτικές, ερήμην της βούλησης και της ψήφου του ελληνικού λαού.

 

Η Βουλή με την παρούσα σύνθεσή της δεν διαθέτει πλέον ούτε η ίδια τη λαϊκή νομιμοποίηση, γιατί εκλέχτηκε σε διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες από αυτές που ισχύουν σήμερα και γιατί έχουν αλλάξει από τότε ριζικά οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί. Εξάλλου όλα μαζί τα μνημονιακά κόμματα που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση με βάση τις έρευνες της κοινής γνώμης δεν έχουν σήμερα ούτε το 50% των ψηφοφόρων.

Ο νέος πρωθυπουργός κύριος Παπαδήμος δεν είναι ένας ουδέτερος τεχνοκράτης, όπως τον παρουσιάζουν τα συστημικά ΜΜΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θεωρείται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και κυρίως στην Γερμανία, όχι μόνο ως αρχιλομπίστας των τραπεζών αλλά και ως το σύμβολο της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας στην ΕΕ. Έχει επίσης προσωπικές πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή χρεοκοπία της χώρας μας, γιατί ως διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος από το 1993 ως το 2002 και ως στενός συνεργάτης του κυρίου Σημίτη, πρωτοστάτησε για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωζώνη με τη λεγόμενη δημιουργική λογιστική, δηλαδή με χαλκευμένα στατιστικά στοιχεία και με το κρυφό swaps 2,5 δισ. ευρώ της Goldman Sachs για την κάλυψη του ελλείμματος και τη μείωση του χρέους. Τον διόρισαν πρωθυπουργό κυρίως για να σώσει το σύστημα, τις τράπεζες και το ευρώ σε μία μάλιστα περίοδο αποσύνθεσης της ευρωζώνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχουν καμία αυταπάτη για το ρόλο αυτής της κυβέρνησης. Θα αντιπαρατεθούν μετωπικά μαζί της, αφενός, γιατί αυτή δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Έχει πολιτική στήριξη από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, τις δυνάμεις του μνημονίου, και της έχει δοθεί καθαρή πολιτική εντολή για το διάστημα της θητείας της. Να εφαρμόσει τις μέχρι τώρα συμφωνίες με την τρόικα και τους εφαρμοστικούς τους νόμους (να κάνει δηλαδή απολύσεις στο δημόσιο, να εφαρμόσει την εργασιακή εφεδρεία, να κόψει μισθούς και συντάξεις, να κλείσει σχολεία και νοσοκομεία, να εισπράξει τα χαράτσια και να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία). Επίσης να εγκρίνει τη νέα μνημονιακή σύμβαση της υποτέλειας και το νέο πιο βάρβαρο μνημόνιο λεηλασίας του λαού και της χώρας μας που θα την συνοδεύει.

Η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ είναι μια κυβέρνηση της τρόικας, της Μέρκελ και του Σαρκοζί, των τραπεζών, του ντόπιου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου και της πλουτοκρατίας και όχι μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε από τον Ελληνικό λαό. Είναι σαν να ανέλαβαν απευθείας την διακυβέρνηση της χώρας η τρόικα, η Γερμανία και το κεφάλαιο, επιβάλλοντας ως πρωθυπουργό ένα τραπεζίτη «που μιλάει ελληνικά, αλλά δεν είναι με το μέρος των ελλήνων».

Είναι σαφές λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα είμαστε απέναντι στην νέα κυβέρνηση. Όσο για τα διλήμματα που μας θέτουν για ενδεχόμενη χρεοκοπία ή έξοδο από το ευρώ, τα επιστρέφουμε στους εμπνευστές τους, γιατί ήδη βρισκόμαστε σε χρεοκοπία και δεν έχουμε να πάθουμε τίποτε χειρότερο και γιατί κριτήριό μας δεν είναι η σωτηρία του ευρώ αλλά η επιβίωση του λαού και της χώρας μας.

Εξάλλου η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ δεν είναι η απόλυτη καταστροφή που παρουσιάζουν οι δυνάμεις του συστήματος, αλλά θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι στα χέρια μίας αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης πολύτιμα οικονομικά και πολιτικά εργαλεία για να πάρει η χώρα μας βαθειά ανάσα και για να χαράξει ο λαός μας μία νέα ελπιδοφόρα πορεία.

Θα πρωτοστατήσουμε στους λαϊκούς αγώνες για την ανατροπή της νέας κυβέρνησης και για την διενέργεια εκλογών, με στόχο μας να αναδειχτεί από αυτές μια αριστερή προοδευτική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, που θα στηρίζεται στο λαϊκό κίνημα και σ’ ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο με πυρήνα του τις ενωμένες δυνάμεις της Αριστεράς καθώς και σ’ ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Που θα ακυρώσει τις μνημονιακές συμφωνίες, δεν θα επιτρέψει καμιά θυσία του ελληνικού λαού για τη σωτηρία του ευρώ και της ευρωζώνης και θα έλθει σε ρήξη μαζί τους ανοίγοντας μια άλλη θετική διέξοδο για το λαό και τη χώρα μας με ορίζοντα το σοσιαλισμό. Μια διέξοδο που θα βασίζεται στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, με την αξιοποίηση όλων των απαραίτητων εργαλείων (στάση πληρωμών και διεθνής λογιστικός έλεγχος), στην εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και στην διάθεση των πόρων που θα εξοικονομηθούν για ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισοδηματική ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων.

Για να υπάρξει όμως μία τέτοια εναλλακτική πολιτική προοπτική είναι απαραίτητη πρώτα απ’ όλα η συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, που ναι μεν φαίνεται σήμερα δύσκολη, είναι όμως αναγκαία όσο ποτέ, και είμαστε αισιόδοξοι ότι το ογκούμενο λαϊκό κίνημα θα την επιβάλλει.

* Μέλος της Π.Γ. της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ.