Η γραμμή των »εξαιρέσεων» και οι συμβιβασμένες ηγεσίες

  Του Κόνιαρη Χρήστου*

 Να αφήσουμε πίσω την «έκπληκτη» ηγεσία της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο πυκνά η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) προβάλει σαν γραμμή άμυνας, απέναντι στις γενικευμένες επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι, την εξαίρεση από τα μέτρα, λόγω της  “ιδιαιτερότητας” του χώρου της Υγείας – Πρόνοιας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου μιλούσε για πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο, αυτή η ηγεσία καλλιεργούσε με διάφορους τρόπους την αυταπάτη ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν προσλήψεις στην υγεία, εξαιτίας της “εξαίρεσης” από την απαγόρευση. Έφταναν μάλιστα συνδικαλιστικά της στελέχη να ανακοινώνουν ακόμα και νούμερα που οσονούπω θα έφταναν στα νοσοκομεία και τις μονάδες πρόνοιας. Όμως το 2010 αλλά και το 2011 δεν προκηρύχθηκε καμία νέα θέση εργασίας, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες εργαζόμενοι εγκατέλειψαν λόγω συνταξιοδότησης το χώρο της υγείας.

Όταν η Κυβέρνηση στο αρχικό στάδιο εφαρμογής των μέτρων και του μνημονίου, έκοβε επιδόματα, την κατηγορούσαν γιατί δεν έκοβε μόνο από “υψηλόμισθους” θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα “εξαιρεθούμε” από τις περικοπές και οι μισθοί μας θα διασωθούν. Όταν η ίδια Κυβέρνηση ανακοίνωνε τη «σύνταξη» του νέου μισθολογίου, η ίδια ηγεσία, θεωρούσε ότι οι μισθοί των υγειονομικών δεν είναι δυνατό να θιγούν άλλο, αφού βρίσκονταν στα χαμηλότερα επίπεδα μισθών στο δημόσιο, υπονοώντας βεβαίως με τις τοποθετήσεις τους ότι είναι δυνατό με το νέο μισθολόγιο να προκύψουν και αυξήσεις. Όμως δυστυχώς για μια ακόμα φορά “διαψεύστηκαν” οικτρά και οι εργαζόμενοι στην υγεία είδαν τους μισθούς τους να πετσοκόβονται.

Όταν η Κυβέρνηση μιλούσε για κατάργηση υπηρεσιών θεωρούσαν ότι αυτό δεν αγγίζει το χώρο της υγείας. Μάλιστα με τοποθετήσεις τους τασσόταν υπέρ των συγχωνεύσεων, μιλώντας για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Όμως οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών και νοσοκομείων, είναι προ των πυλών, ενώ οι νέοι οργανισμοί που στήνονται ανοίγουν το δρόμο για την υποβάθμιση των υπηρεσιών και την κατάργηση θέσεων εργασίας.

Τέλος, όταν το ζήτημα της εφεδρείας και των απολύσεων στο Δημόσιο μπήκε στην ημερήσια διάταξη, πάλι αυτή η πλειοψηφία στην ΠΟΕΔΗΝ διαλαλούσε ότι αυτό είναι ζήτημα που αφορά κάποιους άλλους. Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι ότι η εφεδρεία έφτασε και στην υγεία πρόνοια και οι πρόσκαιρες “εξαιρέσεις” κάποιων κλάδων δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία. Το γεγονός δηλαδή ότι εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία απολύονται, έστω και μικρός αριθμός σήμερα, αύριο σίγουρα πολλοί, με την εφαρμογή του άρθρου 35 του πολυνόμου για την δήθεν “αναδιοργάνωση” των υπηρεσιών. Ο περιορισμός σύμφωνα με την μελέτη του ΟΟΣΑ και τις εντολές της τρόικας κατά 150 χιλιάδες εργαζόμενους στο Ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς δραστικό περιορισμό στους τρεις βασικούς τομείς που συγκεντρώνουν το μεγάλο αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή την Υγεία, την Παιδεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με «έκπληξη» λοιπόν αντιμετωπίζουν τη βαρβαρότητα της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης, είτε αυτή ασκείται από το ΠΑΣΟΚ, είτε από το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ -ΛΑΟΣ με πρωθυπουργό τον γνωστό τραπεζίτη, γι αυτό και χρειάστηκε ουσιαστικά να περάσει ενάμιση χρόνος για να αποφασίσουν να κάνουν έστω και μια συμβολική κινητοποίηση. Για τον ίδιο λόγο, η συμμετοχή τους στην οργάνωση των κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη, παριστάνοντας τους θεατές και τους σχολιαστές των εξελίξεων.

Όταν λοιπόν όλα αυτά συμβαίνουν, επειδή δεν έχουμε δει ακόμα τον “πάτο” και δεν έχουμε ξεμπερδέψει με αυτή τη βάρβαρη πολιτική, επειδή επίκειται νέες μειώσεις σε μισθούς και σε συντάξεις, μαζικές απολύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων, νέα χαράτσια και φοροεπιδρομές, η ανάγκη διαμόρφωσης ενός αγωνιστικού μετώπου στο χώρο της Υγείας Πρόνοιας από πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και κινήσεις και αγωνιστές, που δεν ανέχονται πλέον αυτή την απαράδεκτη κατάσταση είναι πλέον μονόδρομος. Απεναντι σε αυτή την ανάγκη ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε αγωνιστής, η κάθε συνδικαλιστική κίνηση, πρέπει να τοποθετηθεί. Γιατί οι καιροί ου μενετοί.

* Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ και της ΚΠΕ του Συνασπισμού