Κατάργηση των Επικουρικών Ταμείων προωθεί η κυβέρνηση

42

Σε νέα και ποιο σκληρή δοκιμασία οδηγούνται οι συνταξιούχοι των επικουρικών ταμείων. Μετά από το πετσόκομμα των χαρατσιών, σε ποσοστά 3% έως 10% από 1/8/2011 και σε άλλα 30% από 1/11/2011, τώρα ετοιμάζουν και την χαριστική βολή.

Το Υπουργείο Εργασίας προωθεί σχέδιο ενοποίησης όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ (πρώην ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) με ταυτόχρονο οριζόντιο «κούρεμα» σε ποσοστά 20% -30% όλων των συντάξεων μέσο αναλογιστικών μελετών που θα προηγηθούν.

Πίσω από τις αθώες λέξεις όπως «ενοποιήσεις όλων των επικουρικών ταμείων» ή «αναλογιστικές μελέτες» κρύβονται και τα πιο αντιδραστικά μέτρα, αφού οι μειώσεις δεν θα είναι ούτε 20% ούτε 30% όπως λέγεται, αλλά θα περάσουν το 50% . Μαζί με τα έως τώρα χαράτσια θα περάσουν και το 60%!!

Συγκεκριμένα:

Πρώτον: «Αναλογιστικές μελέτες»

Το ΕΤΕΑΜ (πρώην ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) που είναι το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο με 1.739.000 ασφαλισμένους. Ιδρύθηκε το 1983 και εντάχτηκαν σε αυτό όλοι οι εργαζόμενοι που δεν ήταν σε κάποιο επικουρικό, αφού τα επικουρικά περιορίζονταν μόνο στο υπαλληλικό προσωπικό των επιχειρήσεων και όχι σε όλους τους κλάδους.

Το ταμείο αυτό έγινε όχι για να ασφαλίσει τους εργαζόμενους, που μέχρι τότε δεν ήταν σε κάποιο επικουρικό, αλλά να τους φορτώσει κλοπές αποθεματικών άλλων επικουρικών ταμείων, καθώς σε αυτό ενσωματώθηκαν όλα τα «προβληματικά ταμεία» (22 τον αριθμό), χωρίς όμως να εισπράξει ούτε μια δραχμή από τους οφειλέτες τους. Οι οφειλέτες τους ήταν οι επιχειρηματίες του κάθε ξεχωριστού κλάδου. Στο ταμείο αυτό, φορτώνεται η κοινωνική πολιτική του κράτους και όλα τα χρέη της «εξυγίανσης» των προβληματικών επιχειρήσεων της δεκαετίας του 1980 και στη συνέχεια γίνεται ο φορέας υποδοχής κάθε «προβληματικού ταμείου» κρατικών επιχειρήσεων, απαλλαγμένο από τα χρέη του κράτους σε αυτό.

Αυτό το νέο ταμείο, (ΕΤΕΑΜ) παρά τους τεράστιους πόρους, (το 1984 είχε 750.000 ασφαλισμένους και 6.050 συνταξιούχους) όμως, ποτέ δεν απέκτησε δικά του αποθεματικά. Και αυτό γιατί από την ίδρυση του ακόμα, ποτέ δεν ήταν αυτοτελές και αυτοδιοίκητο, με τις εισπράξεις του να διαχειρίζονται από το ΙΚΑ. Έτσι, το μόνο που αποκόμισε είναι βάρη και υποχρεώσεις.

Σε αυτό το ταμείο, λοιπόν, σε ένα ταμείο με 1.739.000 ασφαλισμένους, με τεράστια βάρη, με χωρίς αποθεματικά, και με υποχρεώσεις για 677.322 συνταξιούχους πλέον, θέλουν τώρα να εξαρτήσουν τις συντάξεις, ανάλογα με αναλογιστικές μελέτες.

Είναι προφανές ότι μέσω των « αναλογιστικών μελετών» στόχος είναι οι συντάξεις να πέσουν πολύ κάτω από το 20% του τελικού μισθού, (με 35 έτη ασφάλιση) γιατί κάτι τέτοιο, (20% του τελικού μισθού) προβλεπόταν από το νόμο Πετραλιά 3655/2008, ο οποίος αντικαταστάθηκε, προς το δυσμενέστερο, από το νόμο Κουτρουμάνη 3863/2010.

Δεύτερο: Στο 60% οι μειώσεις

Το Ταμείο αυτό, το ΕΤΕΑΜ, πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι «αναλογιστικές μελέτες» έχει δεχτεί χαράτσια (δεν ισχύουν στα υπόλοιπα ταμεία) ύψους 3%-10% για συντάξεις πάνω από 300 ευρώ, και από 1/11/2011, επιπλέον 30% για ποσά άνω των 150 ευρώ, με δραματική μείωση σε όλες τις συντάξεις.

Οι σχεδιαζόμενες μειώσεις που θα προκύψουν, μετά την ολοκλήρωση των «αναλογιστικών μελετών», είναι τόσες όσες θα προκύψουν από το δόγμα οι επικουρικές να είναι το 20% της κύριας σύνταξης. Διότι αυτό που, σύμφωνα με διαρροές του Υπουργείου Εργασίας στον Τύπο, πρόκειται να ισχύσει είναι πρακτικά δύσκολο να γίνει, αλλά από στυγνούς καιροσκόπους όλα να τα περιμένει κανείς.

Συνεπώς, για να δώσουμε ένα παράδειγμα, με βάση ότι η ανώτερη επικουρική σύνταξη του ΕΤΕΑΜ (35 έτη & μισθό 2.432 ευρώ) είναι σήμερα 662 ευρώ, ενώ η κύρια σύνταξη είναι 1.662 ευρώ, εάν η επικουρική συνδεθεί με την κύρια σύνταξη και αναλογεί στο 20%, τότε θα έχουμε 1662 Χ20% =332 ευρώ. Δηλαδή μείωση 50%!

Διαμορφώνεται η εξής εικόνα. Μείον 10 ευρώ από το πρώτο χαράτσι (332 Χ3% =10) = 322 ευρώ. Μείων 52ευρώ από το δεύτερο χαράτσι (332–150 = 172 ευρώ Χ 30% = 52 ευρώ) = 272 ευρώ!! Δηλαδή από 662 θα γίνουν 272 ευρώ, ποσοστό μείωσης 59%!!!

Τρίτον: Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ

Είναι ψέμα ότι σχεδιάζουν την ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων, γιατί μια ενοποίηση μεταξύ εύρωστων και «προβληματικών» ταμείων, θα προϋπέθετε τουλάχιστο συζητήσεις πάνω σε μια νέα βάση.

Κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Αυτό που σχεδιάζουν, όμως, είναι οι βίαιες προσαρμογές και συγχωνεύσεις όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ. Στόχος είναι ότι αποθεματικό έχει απομείνει στα αλλά ταμεία, αλλά και η εξίσωση όλων των συντάξεων στα εξευτελιστικά, πλέον, ποσά του ΕΤΕΑΜ.

Αυτό που διαφοροποιεί τις επικουρικές συντάξεις σήμερα, είναι δύο πράγματα. Πρώτον, οι διαφορετικές εισφορές που καταβάλουν οι εργαζόμενοι. Αφού οι ασφαλιστικές εισφορές των ταμείων ποικίλουν, έτσι και οι συντάξεις ποικίλουν από ταμείο σε ταμείο. Δεύτερον, ο συνολικός χρόνος στην επικουρική ασφάλιση, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι δεν έχουν τον ίδιο χρόνο στην επικουρική με την κύρια ασφάλιση. Έτσι με άλλο χρόνο υπολογίζεται η κύρια σύνταξη και με άλλο η επικουρική.

Βασική αρχή, εν τω μεταξύ, για την ύπαρξη ενός επικουρικού ταμείου, είναι ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση τις καταβληθείσες εισφορές και του χρόνου ασφάλισης σε αυτό. Εάν, όμως, και εάν αυτό καταργηθεί, τότε καταργείται και το ίδιο το επικουρικό ως ουσία, ως περιεχόμενο.

Αυτές τις αρχές το Υπουργείο Εργασίας αμφισβητεί. Αυτές τις αρχές σχεδιάζει, μέσα από τις φερόμενες ως αναλογιστικές μελέτες και μέσα από τις «ενοποιήσεις» να καταργήσει. Τα επόμενα βήματα θα έλθουν «φυσιολογικά».

Αφού οι επικουρικές συντάξεις, αποσυνδεθούν από τα επικουρικά ταμεία και συνδεθούν με την κύρια σύνταξη, τότε η ενσωμάτωση του νέου επικουρικού ταμείου δηλαδή του ΕΤΕΑΜ στο ΙΚΑ –ΕΤΑΜ θα είναι απλή υπόθεση…

Η λέξη «επικουρικό» θα αφαιρεθεί από το λεξιλόγιό μας και όλες οι επόμενες περικοπές κ.τ.λ. θα λογαριάζονται πάνω στη μία και μοναδική «σύνταξη»! Για του λόγου το αληθές, το ΕΤΕΑΜ, δηλαδή στο ταμείο το οποίο πρόκειται να ενοποιηθούν όλα τα επικουρικά ταμεία, είναι ένα και το αυτό με το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ.

Δεκέμβριος 2011

Κώστας Νικολάου

Μέλος

Διοικούσας Επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ

[email protected]

Προηγούμενο άρθροΟι ομιλίες στην εκδήλωση της Αυτόνομης Παρέμβασης την Τετάρτη 2 Νοέμβρη.
Επόμενο άρθροΕγκύκλιος για την παρακτάτηση φόρου σε μισθωτούς το 2012