Μειωμένες από 10% έως 15% οι επικουρικές συντάξεις

27

Στην επικείμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τα μέτρα που ζητεί η τρόικα και στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα συζητηθούν κυρίως οι εργασιακές σχέσεις – θέμα που συζητήθηκε και χθες μεταξύ του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη. Η μείωση στις επικουρικές συντάξεις, που θα κυμαίνεται από 10% έως 15%, θα έχει ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Στα μέσα Ιανουαρίου θα κατατεθεί η τροπολογία για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, οι ρυθμίσεις της οποίας θα έχουν ισχύ από την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

 

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ταμείων και τη μείωση του κόστους εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας – θέματα που θα απασχολήσουν την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα κυμανθεί από 10% έως 15% μεσοσταθμικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις προβληματικών ταμείων, θα φθάσει έως το 45%.

Ακόμη, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο ταμείο με την ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων φορέων επικουρικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ιδιωτικού τομέα, δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών), ενώ θα καθιερώθουν ενιαίοι

κανόνες χορήγησης και ποσοστού υπολογισμού της σύνταξης.

Περικοπές θα υπάρξουν και στις εφάπαξ παροχές, ενώ θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, όπως η ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτόφωρου για όσους οφείλουν εισφοές από 150.000 ευρώ και άνω.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθούν και οι απαιτήσεις της τρόικας για ενδεχόμενες αλλαγές στα εργασιακά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η τρόικα δεν έχει ζητήσει μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα ή κατάργηση των δώρων.

Η κυβέρνηση λαμβάνει ήδη μέτρα για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους, με τη μείωση κατά 10% των εισφορών από 1ης Μαρτίου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως στο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ξεκινήσει, θα τεθεί συνολικά το ζήτημα του κόστους εργασίας, καθώς και όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Αναδημοσίευση από ΝΕΑ, 20-12-2011


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.