Ανοίγουν «παράθυρο» εξαίρεσης από την εργασιακή εφεδρεία

22

Στον «αέρα» η λειτουργία των φοιτητικών εστιών

«Παράθυρο» για την πρώτη εξαίρεση δημοσίων υπαλλήλων από την εργασιακή εφεδρεία, ανοίγει επισήμως το υπουργείο Παιδείας. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Κων. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππα να «παγώσει» η εφαρμογή του μέτρου για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ για ένα χρόνο.

 

Το ίδιο αίτημα φέρεται να έχει υποβάλει και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας και άλλοι υπουργοί, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας και Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλος ζήτησαν να υπάρξουν εξαιρέσεις από το μέτρο της εφεδρείας για ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων των υπουργείων τους.

Σημειώνεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να εξαιρέσει από το μέτρο της εφεδρείας τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας με τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ, επισήμανε πως περίπου 200 διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ οδηγούνται στην εφεδρεία. Ο αριθμός αυτός, εξήγησε ο κ. Αρβανιτόπουλος, είναι μικρός και δεν πρόκειται να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων στο κράτος. Αντίθετα, είναι εξαιρετικά καθοριστικός για την ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ.

Για το λόγο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε πως έχει υποβάλει προφορικά αίτημα προς τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα, ενώ σύντομα θα στείλει και σχετικό έγγραφο, να εξαιρεθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ από την εφεδρεία για ένα χρόνο. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πιέσει για να δρομολογηθούν εντός του 2012 οι εκκρεμείς διορισμοί περίπου 500 καθηγητών στα ΑΕΙ.

Πηγές, πάντως, από το υπουργείο Εσωτερικών απέφυγαν να σχολιάσουν το αίτημα του κ. Αρβανιτόπουλου. Υπενθυμίζεται, ότι εξαιρέσεις είχε ζητήσει για τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια και άλλα μέσα μεταφοράς ο υπουργός Υποδομών Μ. Βορίδης.

Φοιτητικές εστίες

Παρά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη διαδικασία εκλογής των εσωτερικών μελών των πρώτων Συμβουλίων Ιδρύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ. Σε ό,τι αφορά τους φετινούς υποψήφιους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν απέκλεισε να υπάρξουν και νέα τμήματα ΤΕΙ φέτος, μετά τα 24 πέρυσι, που θα δεχθούν μηδενικούς εισακτέους, ενώ δεσμεύτηκε πως θα γίνει εξαντλητικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» στην ανώτατη εκπαίδευση. «Αγκάθι» αποτελεί, ωστόσο, η λειτουργία των φοιτητικών εστιών από τη νέα χρονιά. Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε πως συνεχίζεται ο διάλογος ώστε τα ΑΕΙ να αναλάβουν τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών, μετά την κατάργηση του έως τώρα εποπτεύοντος φορέα, Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

Χρηματοδότησή

Μέχρι στιγμής, όμως, τα περισσότερα ιδρύματα αρνούνται να αναλάβουν αυτήν την αρμοδιότητα λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησής τους, ενώ ήδη ΑΕΙ έχουν προσφύγει κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης με αποτέλεσμα η λειτουργία των φοιτητικών εστιών από το νέο χρόνο να βρίσκεται στον «αέρα».

Ενδεικτικά, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ζητά να καθυστερήσει η ανάθεση της αρμοδιότητας στα ΑΕΙ έως ότου επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη φοιτητική εστία η οποία βρίσκεται στην οδό Πατησίων, ενώ το ΕΜΠ επεξεργάζεται σχέδιο ώστε η ανάληψη της ευθύνης των εστιών να έχει βιώσιμες προοπτικές.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του ειδικού γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης παρατείνεται μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του 2012 η διαδικασία διανομής συγγραμμάτων στους φοιτητές ΑΕΙ για το χειμερινό 6μηνο.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 22-12-2011


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.