ΚΛΕΙΣΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ. Κατεβάζουν ρολά τα φαρμακεία

25

Νέα σύγκρουση υπουργείου Υγείας – φαρμακοποιών προκαλεί η κλιμακωτή μείωση των κερδών. Για αναγκαία απόφαση μιλούν Λοβέρδος-Κουτρουμάνης, με απεργία απαντά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Με κλείσιμο των φαρμακείων τους τη Δευτέρα και την Τρίτη και αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση σε όλα τα Ταμεία από την Κυριακή απαντούν οι φαρμακοποιοί στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους.

Οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης, ανακοίνωσαν χθες κλιμακωτή μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, από 1,5% έως 3%. Η μείωση θα είναι 1,5% στο σύνολο των φαρμακοποιών και θα αφορά τη λιανική τιμή του φαρμάκου. Για όσους έχουν μηνιαίο τζίρο πάνω από 40.000 ευρώ, θα υπάρχει περαιτέρω μείωση 1,5%, με τη μορφή έκπτωσης (rebate) προς τα Ταμεία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το ένα στα δύο φαρμακεία έχει μηνιαίο τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ, άρα δεν το αφορά το δεύτερο σκέλος της μείωσης. Με τα νέα δεδομένα, το μεικτό ποσοστό κέρδους θα κυμανθεί στο 20% έως 21,5% (από 23% σήμερα) και το καθαρό στο 3,2% έως 5,5% (από 5% έως 7%).

Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν αναγκαία τη λήψη μέτρων για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας ότι «είχε λάβει χαρακτήρα μόνιμου σκανδάλου». Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί την τελευταία διετία δεν απέδιδαν, θα έπρεπε να γίνει περαιτέρω μείωση των συντάξεων κατά 12%.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι από τη μείωση του ποσοστού κέρδους, θα υπάρξει όφελος 60 έως 90 εκατομμύρια ευρώ. Την τελευταία διετία ? σημείωσε ? έχει μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων κατά 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ (1 δισεκατομμύριο το 2010 και 650 εκατομμύρια το 2011). Στόχος είναι να υπάρξει μείωση κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ και το 2012.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει σήμερα τα φθηνότερα φάρμακα μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες συμμετέχουν στη διαμόρφωση του δείκτη τιμών φαρμάκων.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, αναμένεται να αυξήσει τις «παράλληλες» εξαγωγές και τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, το υπουργείο Υγείας δίνει στους φαρμακοποιούς τη δυνατότητα να αντικαθιστούν από τις συνταγές σκευάσματα που δεν είναι διαθέσιμα, με άλλα ίδιας δραστικής ουσίας.

Την αντίθεσή του στο μέτρο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), κ. Γ. Πατούλης. Επικαλούμενος ΠΔ του 1993, ανέφερε ότι απαγορεύεται στον φαρμακοποιό να αντικαθιστά τα φάρμακα που αναγράφονται σε ιατρική συνταγή, χωρίς έγκριση του γιατρού.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 29-12-2011


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.