34 γιατροί για 130.000 ασφαλισμένους

28
giatros1

Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ
Το 2012 αναμένεται να είναι η χρονιά των εντάσεων και της απόλυτης αποδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος παροχών υπηρεσιών υγείας με θύματα τους ασφαλισμένους των μεγαλύτερων ταμείων. Ενδεικτικό της απόλυτης ρευστής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τις λίστες του ΕΟΠΥΥ για το νομό Τρικάλων, έχουν συμβληθεί με το νέο οργανισμό που έχει απορροφήσει ασφαλισμένους των ΙΚΑ, ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και Δημοσίου μόλις 34 γιατροί που καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες 130.000 ασφαλισμένων περίπου σε επίπεδο νομού! Μέχρι στιγμής λοιπόν, οι 34 γιατροί που δήλωσαν ότι συμμετέχουν στον νέο φορέα, οι μόνιμοι γιατροί του ΙΚΑ και οι οικογενειακοί γιατροί, είναι εκείνοι που δύνανται να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς ακόμη όμως να έχουν βασικές παράμετροι για τον τρόπο παροχής υπηρεσιών.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα
Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει ασφαλισμένους ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ και Δημοσίου. Για να εξεταστεί κανείς σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ, το αρμόδιο υπουργείο παρακινεί τους πολίτες να απευθυνθούν στο 184, στο ΙΚΑ ή στα ΚΕΠ για να μάθουν ποιοι γιατροί μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Όλα αυτά βέβαια είναι ανεφάρμοστα πρακτικώς, δεδομένου ότι το ΙΚΑ ναι μεν έχει λίστα με γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ αλλά δεν εμπεριέχονται όλα τα ονόματα γιατί δεν γίνεται αυτόματη ενημέρωση από τις κεντρικές υπηρεσίες, το 184 τις περισσότερες φορές παρουσιάζει υπερφορτωμένες γραμμές και τα ΚΕΠ μέχρι στιγμής, τουλάχιστον στην πόλη των Τρικάλων, δεν έχουν λάβει σχετική λίστα με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες χθες να ζητούν ενημέρωση από τους υπαλλήλους οι οποίοι όμως αδυνατούσαν να τους εξυπηρετήσουν. Εκτός αυτού, λόγω της απεργίας των γιατρών εκ των πραγμάτων δεν μπορούν παρά να εξυπηρετηθούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά από το ιατρικό προσωπικό ασφαλείας.
Στην περίπτωση που παρακαμφτούν οι προαναφερόμενες δυσκολίες, οι πολίτες θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τον εξωτερικό γιατρό που επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού ώστε να διαπιστώσουν εάν μπορεί να τους δεχτεί και πότε. Στον αέρα έχουν μείνει οι εργαστηριακές εξετάσεις ενώ να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι για όλους σχεδόν τους ασφαλισμένους το νοσοκομείο μπορεί να συνταγογραφήσει, δεν ισχύει το ίδιο για τους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται όπως και πριν στους γιατρούς του ασφαλιστικού φορέα για συνταγές!
Για το λόγο αυτό, ιατρικοί φορείς εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το νέο οργανισμό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου των νοσοκομειακών γιατρών κ. Άγγελου Ζορμπά, ο οποίος μιλώντας για τον ΕΟΠΥΥ τόνισε, «Διέλυσαν τα σπίτια των ασφαλισμένων και δεν φρόντισαν να φτιάξουν ούτε μια παράγκα ασφαλείας».

πηγή: έρευνα Θεσσαλίας 3-1-2012

Προηγούμενο άρθροΟρισμένες παρατηρήσεις από την κατανομή των πιστώσεων του Υπουργείου Υγείας.
Επόμενο άρθροΑυτόνομη Παρέμβαση: Καμιά νομιμοποίηση στην Κυβέρνηση Παπαδήμου