Νέες μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα ζητάει η τρόικα

20

«Στρώνει το χαλί» για την άφιξη της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου! Ακολουθώντας πιστά τις απαιτήσεις της τρόικας για τσάκισμα του κόστους εργασίας, η τρικομματική κυβέρνηση «λεηλασίας» ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες μέρες να επιφέρει ένα σφοδρό χτύπημα στον, έτσι κι αλλιώς, «λαβωμένο» επί μνημονίου κόσμο της εργασίας και δη, στον ιδιωτικό τομέα.

Τα αιτήματα των δανειστών – «ληστών» της χώρας είναι σαφή: «παράκαμψη» της εθνικής συλλογικής σύμβασης, μείωση στον κατώτερο μισθό, «πάγωμα» επιδομάτων και προσαυξήσεων και ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εισφορών. Έτσι, χωρίς προσχήματα, η τρόικα ζητάει με κάθε τρόπο να υποτιμηθεί δραστικά το κόστος εργασίας και να βάλει από Γενάρη κιόλας τον «θεμέλιο λίθο» στο ξερίζωμα και των παραμικρών εργασιακών κατακτήσεων – ήδη μέσα στο 2012!

Την ίδια στιγμή, ο Λουκάς Παπαδήμος αρχίζει από αύριο συναντήσεις με τους επονομαζόμενους «κοινωνικούς εταίρους» (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ), για να εξασφαλίσει τη συναίνεση τους, η οποία μάλλον θα συνοδευτεί από τις γνωστές ήπιες «αντιρρήσεις και αντιδράσεις». Βεβαίως, δεδομένου ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και μέρες τις επαφές του με τις οργανώσεις, είναι σαφές ότι οι συζητήσεις θα είναι προπαρασκευασμένες, προσχηματικές και «για τα μάτια του κόσμου». Φυσικά, η κυβέρνηση ωρύεται ότι οι προσπάθειες της τείνουν προς την προστασία θέσεων εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος εργασίας, είτε μέσω της μείωσης θέσεων εργασίας είτε μέσω της μείωσης μισθών, θα γκρεμιστεί προς όφελος των ιδιωτικών επιχειρήσεων!

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Η τρόικα έχει θέσει τρεις σαφείς στόχους, οι οποίοι θα τεθούν επί τάπητος στις επαφές με το υπουργείο Εργασίας.

Πρώτον, η μείωση του κατώτερου μισθού, για την οποία, εδώ και καιρό, προετοιμαζόταν το έδαφος, πάντα με το γνωστό πρόσχημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Έτσι, η τρόικα ζητά την ουσιαστική κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης είτε μέσω συμφωνίας όλων (δηλαδή και της ΓΣΕΕ) για «παράκαμψη» της είτε μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Η τρόικα δε επισημαίνει πως η ισχνότατη αύξηση στους μισθούς που δόθηκε το καλοκαίρι (1,6%!!!), αλλά και ο κατώτερος μισθός των 751 ευρώ είναι… υπερβολική σπατάλη (!), που δεν δικαιολογείται από την οικονομική συγκυρία!

Δεύτερον, η έμμεση μείωση του μέσου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι όσα επιδόματα έχουν απομείνει, θα γίνουν βορά στις διαθέσεις της τρόικας και των εργοδοτών. Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση για «πάγωμα» των προσαυξήσεων και των ωριμάσεων που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας (π.χ. οι τριετίες). Με τις τρομακτικές επιπτώσεις που θα έχει στους εργαζόμενους με πολυετή προϋπηρεσία αυτό το μέτρο, αντιλαμβάνεται κανείς πως θα αγωνιστούν για την εφαρμογή του διάφορες εργοδοτικές οργανώσεις (π.χ. ΣΕΒ), δήθεν για να μείνει ανέγγιχτος ο κατώτατος μισθός (ο οποίος τυπικά εξασφαλίζει μετά βίας διαβίωση πάνω από το όριο της φτώχειας)

Τρίτον, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Η πρόταση αυτή «κλείνει το μάτι» στις εισφορές, τις οποίες οι επιχειρήσεις θεωρούν… δυσβάσταχτες! Έτσι, με μέτρα όπως η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας (που θα μπει σε εφαρμογή από το Μάρτιο και θα εξασφαλίζει 10% έκπτωση στις εισφορές), η αντιστοίχηση εισφορών με τζίρο επιχειρήσεων (πρόταση που εξετάζεται για το μέλλον) και άλλες πρόσθετες ρυθμίσεις μέχρι τον Ιούλιο, θα επιχειρηθεί το ξαλάφρωμα “βαρών” (όπως οι εισφορές) από τις επιχειρήσεις! Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για τα ταμεία, στα οποία θα μπει το “πιστόλι στον κρόταφο“, για να δεχτούν τη μείωση των εσόδων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνδικάτα ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες των ταμείων. Φυσικά, και αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης κατά την επίσκεψη της τρόικας, με τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ να είναι ξανά στο έλεος νέων μέτρων (αναμένεται να υπάρξουν περικοπές σε όσα ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα).

ΕΡΓΑΣΙΑ – ΛΑΣΤΙΧΟ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ!

Συμπερασματικά, η τρόικα έρχεται στην Ελλάδα για να εφαρμόσει «μοντέλο Πορτογαλίας», αφού το «τσαλάκωμα» της ΕΓΣΣΕ θα αποτελέσει το επίκεντρο της επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών. Δεν είναι τυχαίο που η τρόικα έχουν κατά καιρούς εκφράσει… θαυμασμό για την αποτελεσματικότητα της πορτογαλικής κυβέρνησης, η οποία, με τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις της, έχει ρίξει στην άβυσσο τον κατώτερο μισθό (μόλις 566 ευρώ!). Με βάση τα στοιχεία βέβαια, οι μισθοί στη χώρα μας έχουν ήδη μειωθεί κατά 12%, ενώ αυξάνεται συνεχώς η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας να κερδίζουν διαρκώς έδαφος.

Το μέγεθος των εργαζομένων που είδε το μισθό του να μειώνεται το 2011 μόνο είτε μέσα από επιχειρησιακές συμβάσεις είτε μέσα από τη μείωση των ωρών ή ημερών απασχόλησης, υπολογίζεται στο 10%. Βεβαίως, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται σε δραματικά ύψη, αν υπολογιστούν οι ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σε επιχειρήσεις και για τις οποίες δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέσα σε έναν χρόνο πάνω από 270.000 εργαζόμενοι «πέρασαν» από την πλήρη απασχόληση στη μερική ή ακόμα και στην εκ περιτροπής εργασία. Αρκεί να αναφερθεί πως το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, ενώ το 2011 μόλις το 58,92%.

Με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης -στο σύνολο των νέων συμβάσεων- πήγε από 16,7% σε 32,52% μέσα σε μία διετία. Την ίδια στιγμή, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009 και πέρυσι το ποσοστό αυτό έφτασε το 8,56%.

Αναδημοσίευση από το iskra.gr 3-1-2012