Κρίσιμες για τα εργασιακά συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους

24

Μισθοί, εργασιακές σχέσεις, επικουρικές συντάξεις και εν γένει ασφαλιστικό είναι μεταξύ των κρίσιμων ζητημάτων που θα τεθούν επί τάπητος στις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, στις 11:00 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον ΣΕΒ, στις 13:30 με τη ΓΣΕΕ, στις 15:30 με τη ΓΣΕΒΕΕ και στις 16:00 με την ΕΣΕΕ, η οποία θα παραδώσει υπόμνημα στον πρωθυπουργό με το οποίο ζητά πάγωμα των μισθών μέχρι το 2014 και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%. Αυτός ο κοινωνικός διάλογος εξπρές, που ξεκινά μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, έχει ως στόχο την δημιουργία όσο το δυνατόν κοινού μετώπου και κυρίως συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων ενόψει της έλευσης της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου, που επιμένει να ζητά βίαια μέτρα και περαιτέρω αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, θέτοντας θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενώ δεν έχει ξεχάσει και την κατάργηση του 13 και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Με τη ΓΣΕΕ να ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να δεχθεί κανένα μέτρο που επιβαρύνει περαιτέρω τους εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης, σε μια προσπάθεια προφανώς δημιουργίας κλίματος διαλόγου, τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν θέτει «κόκκινες γραμμές» αλλά… «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».

Στο ίδιο πλαίσιο σε ό,τι αφορά την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού, -κάτι που αποτελεί «αιτία πολέμου» για τα Συνδικάτα- ο υπουργός Εργασίας ο οποίος σήμερα, Δευτέρα, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι αυτό «το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται κυρίως για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ».

Ίσως γλιτώσει ο κατώτατος μισθός

Κανείς από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά ούτε η κυβέρνηση -όπως δηλώνει επισήμως ο υπουργός Εργασίας- θέτουν θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού.

Προς το παρόν αυτό αποτελεί μόνο πρόταση της τρόικας για να ενισχυθεί -όπως υποστηρίζει- η ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, ισχυρό αντεπιχείρημα σε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το γεγονός ότι ενώ βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΟΟΣΑ το κόστος εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση κατά 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την ευρωζώνη, η ανταγωνιστικότητα δεν ενισχύθηκε.

Σημειώνεται δε σύμφωνα πάντοτε με τον ΟΟΣΑ, η παραγωγικότητα εργασίας στη χώρα μας σημείωσε αύξηση κατά 2,4%, το α΄ τρίμηνο του 2011, έναντι μείωσης 0,1% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ και αύξησης 0,7% στην Ευρωζώνη.

Τα Συνδικάτα, που ξεκαθαρίζουν ότι ένα τέτοιο αίτημα αποτελεί «αιτία πολέμου», τονίζουν ότι ο κατώτατος μισθός είναι ήδη πολύ χαμηλός (600,79 ευρώ) και αναντίστοιχος με το κόστος διαβίωσης.

Υπενθυμίζουν δε ότι ήδη παραχωρήθηκε στους εργοδότες η δυνατότητα να παραβιάζουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στους νεοπροσλαμβανόμενους έως 25 ετών, τους οποίους νομίμως πλέον μπορούν να αμείβουν με μισθό μειωμένο κατά 20% από τον ήδη χαμηλό κατώτατο μισθό.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις από την πλευρά τους είναι αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκλίνουν όμως στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Κυβέρνηση και εργοδότες φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι οι δυνατότητες για περαιτέρω μειώσεις των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα έχουν εξαντληθεί. 

Άλλωστε οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη ως το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις, επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης που σαφώς συνεπάγονται κουτσουρεμένους μισθούς.

Έτσι προσανατολίζονται σε άλλες λύσεις, όπως το πάγωμα των κατώτερων αμοιβών και των αυξήσεων της μισθολογικής ωρίμανσης.

Μάλλον δεν γλιτώνει η πλήρης εργασία

Το 2011 άρχισε να γράφεται η αρχή του τέλους της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, με την επικράτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 32,5% των νέων συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στο εννεάμηνο του 2011 αφορούσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, μερική απασχόληση και το 8,6% εκ περιτροπής απασχόληση. 

Επιπλέον, 42.800 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής (αύξηση 173% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010).

Ωστόσο ο ΣΕΒ διεκδικεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Απαίτηση δε των εργοδοτών -που τα Συνδικάτα χαρακτηρίζουν μέγιστη πρόκληση και ασυδοσία- είναι η κατάργηση των δεσμεύσεων για απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους με επιδότηση ΟΑΕΔ.

Στο επίκεντρο το μη μισθολογικό κόστος

Κυβέρνηση και εργοδοτικές οργανώσεις φαίνεται να συμφωνούν στην αναγκαιότητα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι συνδικαλιστές πάντως εκφράζουν επιφυλάξεις και φόβους, τονίζοντας ότι εξαιτίας της κρίσης οι απώλειες για τα Ταμεία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήμερα φθάνουν ως το 45% του συνολικού μισθολογικού κόστους.

Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε μια μείωση της τάξεως του 10% συνεπάγεται την εξοικονόμηση 2 δισ. για τις επιχειρήσεις.

Για να αντιμετωπισθεί η απώλεια των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών, ΓΕΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ εισηγούνται την θέσπιση ειδικής εισφοράς του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες της επιχείρησης.

Οι θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων έχουν ήδη υποβληθεί στον υπουργό Εργασίας αλλά και στους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ ο υπουργός Εργασίας έχει προαναγγείλει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Μαρτίου μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και επιπλέον μειώσεις από την 1η Ιουλίου του 2012.

Ταυτόχρονα, αναζητούνται μέτρα για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να περιορισθούν οι απώλειες.

15 Ιανουαρίου κληρώνει για τις επικουρικές

Κατά τη συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους θα εξετασθούν και τα θέματα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, τα οποία επίσης αποτελούν απαιτήσεις της «τρόικας».

Ο υπουργός Εργασίας, υπό την ευθύνη του οποίου θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες ο κοινωνικός διάλογος, επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις στις επικουρικές συντάξεις θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 15 Ιανουαρίου και τόνισε, ότι δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα είναι κλιμακωτές.

Όπως είπε, πρότεινε μία διευθέτηση που δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά κλιμακωτό.

Για τις διαφωνίες της ΝΔ, επισήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

πηγή: in.gr http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231144392