Άστεγος πέθανε νύχτα μέσα στο κρύο στα Χανιά

Δράματα που μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστα στην ελληνική επαρχία σήμερα αρχίζουν να γίνονται ζοφερή πραγματικότητα.

Νεκρός σε παγκάκι έξω από την πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου 62 χρονος άνδρας. Το άψυχο σώμα εντόπισε πολίτης ο οποίος και ειδοποίησε τις αρχές.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που έφτασε στο σημείο, παρέλαβε το πτώμα του άτυχου άνδρα και το μετέφερε στο Νοσοκομείο Χανίων, προκειμένου να υποβληθεί σε νεκροψία – νεκροτομή και να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο θάνατός του ήταν αιφνίδιος και οφείλεται σε παθολογικά αίτια, καθώς δεν έφερε κάποιο τραύμα.

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στην αστυνομία ότι η φιγούρα του άτυχου άνδρα ήταν γνωστή, συνήθως ζητούσε τσιγάρα από περαστικούς, έπαιρνε φαγητό από διάφορα συσσίτια και δεν είχε μόνιμη στέγη. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο αστέγου από το κρύο και τις κακουχίες στα Χανιά αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Θυμίζουμε ότι και στο Βόλο, στις αρχές Δεκέμβρη,  ένας 70χρονος άστεγος  βρέθηκε νεκρός μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο ψυγείο, το οποίο είχε μετατρέψει σε κατοικία κατά τους τελευταίους μήνες. Την άδεια για τη χρήση του εγκαταλελειμμένου ψυγείου είχε παραχωρήσει στον άστεγο ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του, για να έχει έναν χώρο, ώστε να μην κοιμάται στα παγκάκια…

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ 25% ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟ 2011 !
 

Μορφωμένοι και με σταθερή δουλειά -την οποία όμως έχασαν λόγω κρίσης- είναι το προφίλ των ανθρώπων που τους τελευταίους μήνες αναγκάζονται να ζουν στους δρόμους, καθώς η ανεργία οδηγεί στην εξαθλίωση συνανθρώπους μας της διπλανής πόρτας, αντί των εξαρτημένων και των ψυχικά ασθενών που κυριαρχούσαν μέχρι σήμερα. Αυτή τη δυσάρεστη έκπληξη έδειξαν τα τελευταία στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η μη κυβερνητική οργάνωση «Κλίμακα» και τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο του 2011 .

 Σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των ανθρώπων που είναι άστεγοι έχει αυξηθεί κατά 20% έως 25% το τελευταίο διάστημα και μάλιστα με αστέγους «νέας γενιάς» που δεν έχουν σχέση με το προφίλ των μέχρι σήμερα.

 Ο χάρτης του φαινομένου των αστέγων που ζουν στους κεντρικούς δρόμους των ελληνικών πόλεων διαφοροποιείται δραματικά την τελευταία περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης.

 Η ανεργία οδηγεί στην εξαθλίωση άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες και τις επαγγελματικές δραστηριότητες, μερικές φορές μαζί με τις οικογένειές τους, καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην.

«Παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των αστέγων έχει αλλάξει και η ταυτότητά τους. Οι «παραδοσιακοί» άστεγοι ήταν άνθρωποι χαμηλότερων κοινωνικών και οικονομικών τάξεων και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Τώρα αρκετοί άστεγοι είναι άνθρωποι που έως πρότινος είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση μόνο για οικονομικούς λόγους.

Η «νέα γενιά» αστέγων έχει από μέτριο έως υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα επιβίωσης πριν κάποιο μέλος της οικογένειας χάσει τη δουλειά του» σημειώνει η πρόεδρος της οργάνωσης κ. Αλαμάνου.

«Η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν διαφοροποιήσει το θέμα των αστέγων και ποιοτικά και ποσοτικά. Βάσει εκτιμήσεων, αλλά και της εμπειρίας μας, ο πληθυσμός των αστέγων έχει αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο κατά 20% με 25%.

Φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για τους ανθρώπους που μένουν στον δρόμο, αλλά και γι’ αυτούς που οι συνθήκες διαμονής τους είναι ακατάλληλες» συνεχίζει η ίδια.

ΑΤΤΙΚΗ: 15-20.000 ΑΣΤΕΓΟΙΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ!

Τους 15-20.000 αγγίζει ο αριθμός των αστέγων στην περιοχή της Αττικής, σύμφνωνα με πρόσφατες έρευνες ΜΚΟ , με την ευρύτερη σημασία του όρου όμως. Δηλαδή συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι οι οποίοι έχασαν το σπίτι τους και αναγκάζονται να μένουν περιστασιακά σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα ή ακόμη και στο αυτοκίνητό τους.
Το πρόβλημα των αστέγων είναι ακόμη εντονότερο στη βόρεια Ελλάδα όπου ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι χαμηλότερος και διαμορφώνεται ανάμεσα στις ηλικίες των 20 και 30 χρόνων. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στις εντονότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην περιοχή αυτή αλλά και στην έλλειψη επαρκών δομών παροχής υποστήριξης στην συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επιστημονικός συνεργάτης του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ο Πολίτης» τα παραπάνω στοιχεία συνέλεξαν ψυχολόγοι και ειδικοί επιστήμονες.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «ΝΑΙ, ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ!»

Θυμίζουμε ότι λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο Δήμαρχος Αθηναίων, πήρε την απόφαση να ξηλώσει παγκάκια του κέντρου της πόλης –  εκεί όπου δεκάδες άστεγοι μένουν τη νύχτα- προκειμένου η εικόνα της πόλης να μην »αμαυρώνεται» από τη »θλιβερή» και »περιθωριακή» παρουσία αστέγων και καμφθεί κατ’ αυτό τον τρόπο η καταναλωτική και τουριστική κίνηση .

Με απόλυτα κυνικό τρόπο απάντησε, μάλιστα, και  σε ρεπορτάζ που τον εγκαλούσαν για την απόφασή του αυτή, λέγοντας: «τα παγκάκια ξηλώνονται για να μπορεί το κέντρο της Αθήνας να θυμίζει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα» και ότι η πλατεία Κλαυθμώνος αποτελεί »υγειονομική βόμβα» εξαιτίας των αστέγων.

ΒΟΛΟΣ: ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ

Στην καταγραφή των εγκαταλελειμμένων ακινήτων της πόλης, προκειμένου αυτά στη συνέχεια να ανακαινιστούν, έτσι ώστε να μπορούν να στεγαστούν άστεγοι συνάνθρωποί μας, ξεκινά ο Δήμος Βόλου.
Πρόκειται για μία εναλλακτική δράση, ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πότε και σε ποιο βαθμό θα τελεσφορήσει η συγκεκριμένη δημοτική πρωτοβουλία.
Το βέβαιο είναι ότι η Δημοτική Αρχή του Βόλου, θορυβημένη από τα τελευταία περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου άστεγοι έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία, αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες πριν ανάλογα περιστατικά πάρουν διαστάσεις επιδημίας.
Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου Β. Κοντορίζος αισιοδοξεί ότι μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα η νέα πρωτοβουλία του Δήμου μπορεί να έχει αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο Πορταριά, «υπάρχουν αρκετά ακίνητα στο Βόλο που ανήκουν σε τράπεζες, ιδρύματα και φορείς τα οποία επί χρόνια παραμένουν αναξιοποίητα, όπως π.χ. αυτό που βρίσκεται στην οδό Ανθ. Γαζή και Ροζού» και όπως επισημαίνει, είναι καιρός να αναλάβουμε δράση προκειμένου να βοηθήσουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

πηγή iskra.gr 9-1-2012

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&;view=article&id=6146:astegos-xania&catid=104:2010-07-14-16-10-32&Itemid=314


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών.