Συνεδριάζουν σήμερα ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Οι προτάσεις των εργοδοτών

Συνεδριάζει σήμερα η διοίκηση της ΓΣΕΕ για τα εργασιακά, ενώ, να προστατευτεί ο κατώτατος μισθός και η εθνική συλλογική σύμβαση συμφώνησαν τη Δευτέρα οι εργοδοτικές οργανώσεις, σε συνάντηση που συγκάλεσε ο ΣΕΒ. Παράλληλα, κατατέθηκαν προτάσεις για «πάγωμα» μισθών, αυξήσεων και πολυετιών για μια τριετία. Η ΓΣΕΕ απορρίπτει όλες τις προτάσεις ενώ η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ δέχεται να συζητήσει μόνο τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους.

Σήμερα συνεδριάζει και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να εκτιμήσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις δραματικές μειώσεις των μισθών και την πολιτκή της εφεδρείας, σε μια περίοδο που σχεδιάζονται νέα μέτρα όπως οι απολύσεις χιλιάδων υπάλληλων με βάση την αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών, η νέα περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ενώ οξύνονται τα προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη και την παιδεία.

Η ανάγκη για μαζική ενωτική αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μαζί με άλλα στρώματα που πλήττονται από την πολιτική του μνημονίου θα αποτελέσει ζήτημα συζήτησης και στις δύο οργανώσεις και θα τεθούν προτάσεις για νέα πανεργατική κινητοποίηση.

Πλαφόν στο δώρο προτείνει ο ΣΕΒ

Σύμφωνα μεδημοσιογραφικές πληροφορίες ηΗ επιβολή πλαφόν στο ύψος του 14ου μισθού, η κατάργηση ή ο περιορισμός των «αυτόματων» αυξήσεων στους μισθούς που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις μέσω των ωριμάνσεων και το «πάγωμα» των μισθών για την επόμενη τριετία είναι ορισμένες από τις προτάσεις που συζητώνται μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων ενόψει του κοινωνικού διαλόγου για τα εργασιακά.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ συνεδρίασαν τη Δευτέρα στα γραφεία του ΣΕΒ, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε κοινές θέσεις ενόψει του κοινωνικού διαλόγου. Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και η ΓΣΕΕ η οποία όμως δεν προσήλθε, καθώς εκκρεμεί συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας για τα θέματα αυτά.

Για τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μία από τις προτάσεις είναι να καταβάλλεται όπως ισχύει σήμερα στους εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές μέχρι ενός ορισμένου ύψους αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς, τα στελέχη κλπ.

Θεωρείται -σύμφωνα με τις ίδιες προτάσεις- στις σημερινές συνθήκες «υπερβολή» να εισπράττουν οι «υψηλόμισθοι» υποχρεωτικά έναν ακόμη πλήρη μισθό ακόμη και από επιχειρήσεις που βρίσκονται σε «δεινή» θέση, κάνουν απολύσεις κλπ. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιο είναι το όριο μισθού που θα τεθεί για τον περιορισμό του «δώρου».

Θετικά αντιμετωπίζονται οι εισηγήσεις για μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές κλπ.) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για τα έσοδα των ταμείων. Αντίθετα, δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις για μείωση του κατώτατου μισθού.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση «εργασίας και όχι αποφάσεων» και πρόσθεσε: «Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας -αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ’ έξω αποφάσεις. Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».