Παναττική απεργία για μισθούς – συμβάσεις την Τρίτη

Πρώτη δυναμική απάντηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, τρόικα και εργοδότες, αποτελεί η 24ωρη απεργία της προσεχούς Τρίτης 17 Ιανουαρίου, που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου, Αίγινας).

Η απεργία της Τρίτης (συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 π.μ.) και η επιτυχία της αποκτά πολλαπλή σημασία. Είναι η πρώτη απεργία μετά από πολλά χρόνια που αποφασίστηκε από δευτεροβάθμιες οργανώσεις και με την πίεση των πρωτοβάθμιων σωματείων, αλλά και η πρώτη αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην τρικομματική κυβέρνηση.

Η απεργία θα πραγματοποιηθεί μια μέρα πριν ξεκινήσει μια ακόμα -με το ζόρι- διαπραγμάτευση με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που επέβαλαν το μέτωπο δανειστών, κυβέρνησης και εργοδοσίας απαιτώντας με κάθε τρόπο τη μείωση των κατώτατων μισθών με «πάγωμα» για μια τριετία ή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όπως έμμεσα απείλησε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.

Πέρα από το θέμα των κατώτατων μισθών και του περιεχομένου της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, που, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, αποτελεί «κόκκινη γραμμή», η απεργία της Τρίτης επιχειρεί να αναδείξει το όργιο της ακραίας ευελιξίας που επιβάλλουν υπό την απειλή της απόλυσης σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους οι εργοδότες. Η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, οι απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις, έχουν δραματικές επιπτώσεις στα ωράρια και τους μισθούς, με τους τελευταίους να έχουν ήδη συρρικνωθεί από 12% έως και 25% σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Εφιάλτης απολύσεων, ανεργίας και φτώχειας

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει με στοιχεία η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, σε μικρές και σε μεγάλες επιχειρήσεις, ζουν τον εφιάλτη της εκμετάλλευσης και της εργασιακής ομηρείας που τους εγκλωβίζει ανάμεσα στη φτώχεια και την ανεργία. «Στα καταστήματα ‘Άλεξ ΠΑΚ’, η εργοδοσία ζητά εργασία 2 ημερών την εβδομάδα! Στα ‘Notos Galleries’, η εκ περιτροπής εργασία είναι προ των πυλών! Στη ‘Γερολυμάτος’ ‘Cosmetics’, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και δίνουν μεγάλη μάχη για να κρατήσουν τη δουλειά τους και την αξιοπρέπειά τους. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα στο εμπόριο, αλλά και σε όλους τους κλάδους δίνουν μάχες σε μια σειρά εργασιακούς χώρους: στην ‘Χαλυβουργία Ελλάδος’, στην ‘Alapis’, στο ‘ΙΓΜΕ’, στο ‘Ερρίκος Ντυνάν’, στην ‘Ελευθεροτυπία’, στον ‘Αlter’, στον ‘Κόσμο του Επενδυτή’”.


Αυτόνομη Παρέμβαση: Απαιτούν να τα παραδώσουμε όλα

«Δεν τους αρκεί και δεν χόρτασαν από τη μείωση που έχουν υποστεί οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, από το ‘πάγωμα’, μέχρι να τις καταργήσουν, των ΣΣΕ, από τη μείωση των μισθών με την εκτεταμένη εφαρμογή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, από την επιβολή ατομικών συμβάσεων με μεγάλες μειώσεις μισθών, από την εύκολη και φθηνή απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, από την παρακράτηση των δεδουλευμένων, από τη μη καταβολή των δώρων, από την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Απαιτούν να παραδοθούν όλα, ό,τι έχει απομείνει από το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση, καλώντας τους εργαζόμενους της Αθήνας και της Αττικής να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 το πρωί.

* Η 24ωρη παναττική απεργία στην οποία καλούν τα εργατικά κέντρα της Αττικής, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, μετά από κοινή πρόταση των δυνάμεων της συνδικαλιστικής αριστεράς στο ΕΚΑ, χρειάζεται να γίνει η αφετηρία για την κλιμάκωση της αντεπίθεσης των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με στόχο την ανατροπή των πολιτικών που μετατρέπουν σε κόλαση τη ζωή των εργαζομένων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή: ΑΥΓΗ 14-1-2012

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=663437


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών.