Η Ιδιωτικοποίηση της Υγείας αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις στη Ρουμανία

Κύμα διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας

Διογκώνονται οι διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας στη Ρουμανία. Αυτό που ξεκίνησε ως αντίδραση σε νομοσχέδιο για τη μερική ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας έχει εξελιχθεί σε γενικευμένη καταδίκη της λιτότητας και για τέταρτη συνεχή ημέρα, την Κυριακή, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου και μεγάλων πόλεων ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Τραϊάν Μπαέσκου και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Βουκουρέστι ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν πλήθος που εκσφενδόνιζε πέτρες.


Τουλάχιστον εννέα άτομα τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν αφότου ο δημοφιλής αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ραΐντ Αραφάτ παραιτήθηκε αντιδρώντας στις προτεινόμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις για τη μερική ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας.

Αντιμέτωπος με διογκούμενη πίεση, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου απέσυρε το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι συνειδητοποιεί πως δεν έχει στήριξη. Ωστόσο, η κίνηση δεν ηρέμησε τους διαδηλωτές που ζητούν τώρα την παραίτηση του Μπασέσκου και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι διαδηλώσεις έρχονται στον απόηχο των μέτρων λιτότητας που εισήγαγε η κυβέρνηση, περιλαμβανομένης της περικοπής μισθών στο δημόσιο τομέα. Τα μέτρα ακολούθησαν τη συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας που υπεγράφη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν δύο χρόνια προς υποστήριξη της οικονομίας της χώρας.

πηγή in.gr 15-1-2012 http://news.in.gr/world/article/?aid=1231146013


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών.