Η τρόικα έρχεται… για να αφήσει πίσω της νέα συντρίμια

Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα, με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, η συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα του τρέχοντος έτους αλλά και της διετίας 2013-2014, τα οποία θα συμπεριληφθούν στο νέο μνημόνιο, με τους δανειστές μας να ζητούν «εγγυήσεις» από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι περισσότερες παρεμβάσεις θα νομοθετηθούν μετά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, η τρόικα θα πιέσει για δραματικές περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες.

Ψαλίδισμα επικουρικών συντάξεων, κλείσιμο οργανισμών, περιορισμός των δαπανών υγείας και άμεση μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη. 

«Η παρούσα κυβέρνηση δεν θα κάνει απολύσεις, αλλά στη συνέχεια κανείς δεν είναι σε θέση να τις αποκλείσει», λέει χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος και εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα επίπονη.
Όπως διαμηνύουν από τις Βρυξέλλες, το ύψος του ελλείμματος του 2011 αλλά και το βάθος της ύφεσης θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να προσδιοριστούν:
– Οι αναγκαίες παρεμβάσεις για το 2012, ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί μετά και την εφαρμογή του PSI στο 5,4% του ΑΕΠ.
– Το μέγεθος της προσαρμογής για το 2013 και το 2014 κι αν θα είναι αρκετά τα μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ, όπως έχουν υπολογιστεί στην πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Κλιμάκια της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιανουαρίου και πιθανότατα στις 20 του μήνα έρχονται και οι επικεφαλείς.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΦΟΡΕΩΝ

Στην «ατζέντα» της τρόικας περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες και τα ακόλουθα μέτρα:
•    Μείωση των επικουρικών συντάξεων, η οποία παρότι έχει συμφωνηθεί και έχει συμπεριληφθεί στην τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου δεν έχει υλοποιηθεί.
•    Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Το «μοντέλο» της εφεδρείας αποτελεί παρελθόν, καθώς δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και πλέον οι απομακρύνσεις θα γίνονται μετά την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και τις καταργήσεις οργανικών θέσεων που θα επιφέρει.
•    Αμεσο «λουκέτο» σε δημόσιους φορείς και οργανισμούς οι οποίοι κρίνονται αναποτελεσματικοί, χωρίς όμως να υπάρξουν μετατάξεις υπαλλήλων.
•    Μειώσεις αποδοχών 20% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, γιατροί ένστολοι κ.λπ.).
•    Περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων που υπολογίζονται σε περίπου 14 δισ. ευρώ ετησίως.
•    Δραστική μείωση της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης.
•    Περαιτέρω μείωση εξοπλιστικών δαπανών.

«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΑ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΕΞΙΣΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ… ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ!

Επιβολή «πλαφόν» 1.500 ευρώ για την καταβολή ολόκληρου του 13ου και 14ου μισθού με παράλληλη διατήρηση των κατώτερων αμοιβών στα σημερινά επίπεδα, προβλέπει το βασικό σχέδιο που θα τεθεί επί τάπητος. Μία τέτοια ρύθμιση εκτιμάται πως θα μπορούσε να ικανοποιήσει την τρόικα, χωρίς να επηρεάσει το εισόδημα των χαμηλόμισθων.
Ουσιαστικά φαίνεται πως θα γλιτώσουν όσοι αμείβονται με τα κατώτερα όρια της εθνικής συλλογικής σύμβασης, με το… ενδιαφέρον να μετατίθεται σε όσους καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς μία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, καθώς, στην αντίθετη περίπτωση, οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να περάσουν με νομοθετική παρέμβαση.
Την Τετάρτη -και ενώ η τρόικα θα έχει επιστρέψει στη χώρα- αναμένεται να πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων. Ωστόσο, τα περιθώρια επίτευξης συμφωνίας είναι περιορισμένα, με τη ΓΣΕΕ να καθιστά σαφές πως δεν συζητά οποιαδήποτε αλλαγή στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (αυξήσεις, ωριμάνσεις, δώρα).
Σημειώνεται πως η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωσης κατώτερων μισθών, πάγωμα αυξήσεων και ωριμάνσεων, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και μείωση μη μισθολογικού κόστους. Μέχρι τώρα το μόνο θέμα που φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων είναι η μείωση των εισφορών, ενώ ακόμα αναζητείται λύση κοινής αποδοχής για το μισθολογικό κόστος.
Ουσιαστικά τέσσερα είναι τα θέματα που θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες:
1. Η επιβολή «πλαφόν» στον 13ο και 14ο μισθό. Αυτό πρακτικά σημαίνει τη διατήρηση τόσο των δώρων όσο και του επιδόματος αδείας χωρίς την ενσωμάτωση στους υπόλοιπους μισθούς. Ωστόσο, συζητείται η επιβολή ενός μισθολογικού ορίου πάνω από το οποίο θα δίνεται τμήμα μόνο του 13ου και 14ου μισθού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο το όριο αυτό να είναι τα 1.500 ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων και τα 750 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας. Δηλαδή όσοι μισθωτοί παίρνουν μέχρι 1.500 ευρώ θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά τον 13ο και 14ο μισθό και δεν θα έχουν απώλειες.
Ωστόσο, όσοι υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ κινδυνεύουν να πάρουν δώρα και επίδομα αδείας μόνο για ένα τμήμα του μισθού τους. Σε μία τέτοια περίπτωση εργαζόμενος με μισθό 2.000 ευρώ θα δει το δώρο Χριστουγέννων να μειώνεται κατά 500 ευρώ.
2. Το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για μία τριετία. Στο διάστημα αυτό δεν πρόκειται να δοθεί καμία αύξηση στους μισθούς, ούτε καν η προβλεπόμενη από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (2.5% τον Ιούλιο).
3. Η αναστολή των ωριμάνσεων. Δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν θα παίρνουν τις αυξήσεις που προβλέπονται με τη συμπλήρωση των τριετιών.
4. Η καθιέρωση συγκεκριμένου ποσοστού «απόκλισης» των κλαδικών συμβάσεων από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Στο «στόχαστρο» θα βρεθούν κυρίως συμβάσεις που υπερβαίνουν κατά 40% τις κατώτερες αποδοχές.
Για παράδειγμα, σε ένα κλάδο που οι μισθοί υπερβαίνουν κατά 50% την εθνική συλλογική σύμβαση ελλοχεύει ο κίνδυνος περικοπών με στόχο η απόκλιση να περιοριστεί στο 20% με 30%. Πάντως, το θέμα αυτό μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς νέα νομοθετική παρέμβαση, καθώς σταδιακά κερδίζουν έδαφος οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας με αμοιβές χαμηλότερες από τις κλαδικές.

Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Όσον αφορά στο μη μισθολογικό κόστος, όλες οι πλευρές βλέπουν θετικά τη μείωση των εισφορών, αρκεί να καλυφθούν οι απώλειες των Ταμείων. Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια τόσο για το ποσοστό μείωσης των εισφορών (π.χ. 10% σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν την κάρτα εργασίας) όσο και για τον τρόπο αναπλήρωσης των απωλειών (αξιοποίηση των εσόδων από τους φόρους για τη στήριξη των Ταμείων).

«ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΗ» Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΦΕΣΗ

Όπως γνωστοποίησε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν, από τις συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση θα σχηματιστεί πιο ξεκάθαρη εικόνα, τόσο για το έλλειμμα όσο και για το βάθος της οικονομικής ύφεσης.
«Από τις συζητήσεις θα μπορέσουμε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας», πρόσθεσε.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το έλλειμμα θα κλείσει κοντά στο 9,6% του ΑΕΠ, από 9% που ήταν η τελευταία αναθεωρημένη πρόβλεψη, και πως για να καλυφθεί η απόκλιση αυτή εντός του τρέχοντος έτους θα χρειαστούν μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ.
Βέβαια το ακριβές ποσοστό του ελλείμματος θα προσδιοριστεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς σε αυτό θα προσμετρηθούν έσοδα του πρώτου διμήνου (έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τέλος ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας) αλλά και δαπάνες που θα κατευθυνθούν προς ασφαλιστικά ταμεία για να καλύψουν περσινές «τρύπες».
Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η μεταβολή του ΑΕΠ για τον υπολογισμό του ελλείμματος. Στο υπουργείο πιστεύουν ότι τελικά η ύφεση θα ξεπεράσει κατά τι το 6%, από 5,5% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τον προσδιορισμό του ελλείμματος. Για το 2012 η αρχική εκτίμηση για ύφεση 2,8% έχει πλέον εγκαταλειφθεί, καθώς προβλέπεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 3% και 3,5%.
Υπό αυτές τις συνθήκες και επειδή η τρόικα δεν φαίνεται να διατεθειμένη να αφήσει περιθώρια για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι βέβαιο ότι θα πιέσει για τη λήψη πρόσθετων μέτρων τα οποία και θα συμπεριληφθούν στο νέο μνημόνιο που θα συνοδεύσει τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.
Επίσης, θα πρέπει να προσδιοριστούν οι βασικοί άξονες για παρεμβάσεις ύψους 7,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, τα οποία θα εξειδικευτούν τον Ιούνιο.

Πηγή: iskra.gr 15-1-2012

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&;view=article&id=6222:troika-syntrimmia&catid=62:oik-ergasia&Itemid=186

 


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών.