Ενοποίηση των 5 Ταμείων, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Για το θέμα των επικουρικών συντάξεων σήμερα αναμένεται να υπάρξει μία πρώτη επαφή της τεχνικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Πάντως, ο Γιώργος Κουτρουμάνης -μιλώντας σε ημερίδα για το ασφαλιστικό- σημείωσε πως «δεν μπορούμε να πάμε σε παραπέρα μειώσεις στις κύριες συντάξεις». Συνέχισε επισημαίνοντας: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε τις επικουρικές συντάξεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με διαρθρωτικές αλλαγές και εξορθολογισμό εκεί που υπάρχουν ελλείμματα και υπερβολές».

Συγκεκριμένα, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μεσοσταθμική μείωση κατά 15% των επικουρικών συντάξεων σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμαίνεται από 20% έως 45% ανάλογα με τη βιωσιμότητα του κάθε φορέα. Αναλυτικά το νέο «τοπίο» στα επικουρικά ταμεία προβλέπει τα εξής:

Ενοποιούνται τα πέντε Ταμεία επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ). Η ενοποίηση προβλέπεται να γίνει την 1η Ιουλίου και αφού προηγηθεί η ολοκλήρωση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης.

Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις στα Ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα. Δεν πρόκειται να διαμορφωθεί ενιαίο ποσό σύνταξης για όλα τα Ταμεία ή ενιαίες οριζόντιες περικοπές.

Δεν θα υπάρξει μείωση σε συντάξεις, όπου το ποσοστό αναπλήρωσης διαμορφώνεται στο 20% του συντάξιμου μισθού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα επηρεαστούν όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως δίνεται το δικαίωμα εξαίρεσης των Ταμείων από την προωθούμενη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση οι επικουρικοί φορείς θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα χωρίς βοήθεια.

Πρόταση Γ. Κουτρουμάνη

«Ψαλίδι» ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10% με 3 προϋποθέσεις

Τη μείωση των εισφορών για τους συνεπείς εργοδότες και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η καθιέρωση ενός «κοινωνικού ΦΠΑ» σε υπηρεσίες και προϊόντα, με τα έσοδα να πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και με αντάλλαγμα τη μείωση των εισφορών ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες.

Τα εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος συζητήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο σε σεμινάριο, όπου έγινε αναφορά στην ευρωπαϊκή εμπειρία. Τα όποια μέτρα ληφθούν θα συνδυαστούν με μειώσεις στις εισφορές, προκειμένου να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας έχει προτείνει στους κοινωνικούς εταίρους τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10% με τρεις προϋποθέσεις:

Να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.

Να πληρώνουν ταυτόχρονα μέσα από το τραπεζικό σύστημα αποδοχές, εισφορές και φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Να καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές.

Οσον αφορά στις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη σύνδεση των εισφορών με τη φορολογία (κάτι που εφαρμόζεται μεταξύ άλλων στη Σουηδία και τη Δανία). Παράλληλα εξετάζεται το σουηδικό «μοντέλο» που προβλέπει ενιαίους ελέγχους για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Στο σεμινάριο έγινε αναφορά και σε άλλες λύσεις που έχουν υιοθετήσει τα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η επιβολή εισφοράς στα ακίνητα υπέρ των Ταμείων (κάτι που δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στη χώρα μας, με δεδομένο πως υπάρχει ήδη εισφορά στα ακίνητα), αλλά και η «μεταφορά» στο ασφαλιστικό σύστημα τμήματος των φόρων που επιβάλλονται σε καπνό, ποτά.

ΤΑΜΕΙΑ

Γάγγραινα η εισφοροδιαφυγή

Ενα από τα βασικότερα προβλήματα των Ταμείων αποτελεί η εισφοροδιαφυγή. Η σχέση συνταξιούχων – ασφαλισμένων έχει διαμορφωθεί στο ένα προς 1,6. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Γ. Κουτρουμάνης, «με βάση τα στοιχεία για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους που καταβάλλουν εισφορές, είναι ένα προς ένα, επειδή για τον ένα στους τρεις ασφαλισμένους δεν καταβάλλονται εισφορές».

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 16-1-2012

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&;subid=2&pubid=63603509Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών.