ΟΕΝΓΕ Για το διατάγματα-φύλλα πορείας του Διοικητή Νοσοκομείου Παίδων

42

Η ΟΕΝΓΕ καταδικάζει την τακτική του κ. Παπασάβα, Διοικητή του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», να εκδίδει «διατάγματα» προσωπικά και κατά … ημερομηνία (!) σε επιμελητές καρδιολόγους του «Παίδων Πεντέλης» για να πραγματοποιούν εφημερίες στο «Αγία Σοφία» (κλικ εδώ).

1) Είναι εξοργιστική και επικίνδυνη η προχειρότητα της ανάθεσης … «επικίνδυνης αποστολής» σε ιατρούς να πραγματοποιούν εφημερία σε άλλο νοσοκομείο όπου δεν γνωρίζουν τους χώρους, τους συνεργάτες κλπ και μετά να … επιστρέφουν για πρωϊνό ωράριο στο νοσοκομείο της οργανικής τους θέσης.

2) Φαίνεται πως υλοποιείται το σχέδιο για υποβάθμιση και μελλοντική κατάργηση του «Παίδων Πεντέλης», ενός νοσοκομείου με σοβαρότατο ρόλο στην περίθαλψη των παιδιών των βορείων προαστίων και της ανατολικής Αττικής, στην οποία ως γνωστό δεν υπάρχει κανένα άλλο νοσοκομείο – ούτε ενηλίκων.

3) Ο κ. Παπασάβας πρέπει να γνωρίζει πως νομικά και διαδικαστικά δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Κατ’ αρχήν δεν τεκμηριώνεται δικαίωμα διοικητή να αναθέτει εφημεριακό έργο κατά τις επιθυμίες του, χωρίς εισήγηση και σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων επιστημονικών αρχών (Επιστημονικών υπεύθυνων των τμημάτων, Επιστημονικών Συμβουλίων και Διευθυντών ιατρικής Υπηρεσίας). Αν –ό μη γένειτο- συμβεί οτιδήποτε σε παιδί επειδή ο γιατρός που «ρίχτηκε αλεξιπτωτιστής» στο άλλο νοσοκομείο για ένα 24ωρο δεν έχει μάθει τις συνθήκες, τους χώρους, τις ιδιομορφίες κλπ, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Όταν καταρτίζεται πρόγραμμα εφημεριών την ευθύνη αυτονόητα έχουν οι υπογράφοντες αυτό (Συντονιστής Διευθυντής – Επιστημονικός Υπεύθυνος και Επιστημονικό Συμβούλιο). Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ποιος θα την έχει; Δυστυχώς έχουμε πικρή πείρα σε παρόμοιες περιπτώσεις που διοικητές … «κρύφτηκαν» και τα φόρτωσαν όλα στους εφημερεύοντες γιατρούς. Επίσης, ο κ. Παπασάβας μπορεί να βιάζεται να παίξει το ρόλο του «γενικού υπερδιοικητή» των 3 «Παίδων», όμως τουλάχιστον ακόμα δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Δεν έχουν ακόμα –με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας- εκδοθεί τα ΦΕΚ για τη σύσταση των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδιοικούμενων νοσοκομείων, ούτε έχουν εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις για την σύσταση των επιμέρους συμβουλίων διοίκησης που προβλέπει ο νόμος. Ως και σήμερα τυπικά ο κ. Παπασάβας δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει σε άλλο νοσοκομείο, εκτός από το «Αγία Σοφία» όπου είναι διοικητής. Άρα οι εντολές του για … «εφημερίες – αποστολές αυτοκτονίας» των γιατρών του «Παίδων Πεντέλης» στο «Αγία Σοφία» δεν είναι σύννομες, και είναι αυτονόητα άκυρες.  

Καλούμε άμεσα τον κ. Παπασάβα, τον προϊστάμενό του διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Μουσιώνη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας να σταματήσουν τις παραπάνω απαράδεκτες μεθοδεύσεις και ενέργειες.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

Προηγούμενο άρθροΠαραιτούνται όλοι οι γιατροί στο Ρέθυμνο!
Επόμενο άρθρο27 Γενάρη Πορεία στη Βουλή ενάντια στα χαράτσια