«Εισαγόμενος» Η1Ν1 στην Ελλάδα

26

Η γρίπη (Η1Ν1), που σκόρπισε το θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2009, επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα. Θύμα της, ένα αγοράκι _ ούτε ενός έτους _ από τη Λιβύη, το οποίο νοσηλεύεται σε πολύ βαριά κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Το παιδί μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο και από εκεί στο «Αγία Σοφία», διότι η κατάστασή του ήταν πολύ σοβαρή. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργάτη του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων κ. Σωτ. Τσιόδρα, το αγοράκι είχε προσβληθεί από τον ιό πριν έρθει στην Ελλάδα.

Απαισιόδοξοι σε ότι αφορά την πορεία της υγείας του παιδιού είναι οι γιατροί του Νοσοκομείου. «Οι βλάβες που έχει προκαλέσει ο ιός στους πνεύμονες είναι πολύ σοβαρές. Έχουμε κάνει προσπάθειες με ειδικούς αναπνευστήρες οι οποίοι δεν φαίνεται να αποδίδουν. Η λειτουργία του πνεύμονα ακόμη και με μηχανική υποστήριξη είναι δύσκολη. Όλα δείχνουν ότι η εξέλιξη δεν ελέγχεται», δηλώνει προς Το Βήμα ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Αγία Σοφία» και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Αν. Χατζής.

Στο Νοσοκομείο τηρούνται μέτρα προστασίας και η είσοδος στη Μονάδα είναι ελέγχεται. Δίπλα στο παιδί βρίσκεται ο πατέρας του και μία θεία του γιατρός.

πηγή Το ΒΗΜΑ