Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ζητά η τρόικα

Απαίτησαν νέα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Η φαρμακευτική δαπάνη μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συνάντησης που είχε την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την Τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», εκτίμησαν ότι μπορεί να υπάρξει και νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου και ζήτησαν την λήψη νέων μέτρων.

Η Τρόικα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θεωρεί ότι μπορεί να περικοπούν, κατ’ αρχήν, 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ένα από τα μέτρα που ζήτησαν αφορά τους εξωνοσοκομειακούς γιατρούς (τους συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – ΕΟΠΥΥ) και συγκεκριμένα τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, από την πλευρά τους, έκαναν γνωστό στους εκπροσώπους της Τρόϊκας, ότι οι τιμές των φαρμάκων έχουν μειωθεί. Επόμενος στόχος τους είπαν είναι ο έλεγχος για τον περιορισμό της συνταγογράφησης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Σημειώνεται ότι ειδικά το θέμα του ΕΟΠΥΥ θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας την προσεχή Δευτέρα.

πηγή Το ΒΗΜΑ