Έπεσε στο ”κενό” η εφαρμογή των ΚΕΝ

28

Τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια (ΚΕΝ) θα διαλύσουν τους κλάδους υγείας των ταμείων.

Ο κ. Λοβέρδος επέμεινε να εφαρμόσει τα ΚΕΝ από 1ης Οκτωβρίου. Τελικά χτες, μπροστά στα τεράστια αδιέξοδα που ανέκυψαν, αναγκάστηκε ν΄ αναστείλει την εφαρμογή τους. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι δεν τόλμησε να ανακοινώσει αυτός της αναστολή, αλλά ανέθεσε στον Γερ. Βουδούρη να διεκπεραιώσει το θλιβερό καθήκον.

Τα ΚΕΝ που με τόση βιασύνη επέμενε στην εφαρμογή τους ανέβασαν το κόστος νοσηλείας τρείς φορές πάνω, απειλώντας να τινάξουν τους κλάδους υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων στον αέρα.

Η προσπάθεια εφαρμογής των ΚΕΝ δεν πρόκειται για έναν ερασιτεχνισμό, όπως αρκετοί φαντάζονται, αλλά μια συνειδητή πολιτική επιλογή που είχε σαν βασικό στόχο την απόσυρση του κράτους από τη στήριξη της υγείας, το μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία και την μεταφορά αυτής της υποχρέωσης στους κλάδους υγείας και ιδιαίτερα στον ΕΟΠΥΥ.

Είναι μια πολιτική επιλογή που απαιτούν η τρόικα και το κεφάλαιο, με στόχο την μείωση κάθε κοινωνικής παροχής, ιδιαίτερα στον υγεία και την μεταφορά αυτού του ”βάρους” στους εργαζόμενους και γενικότερα στους ασφαλισμένους.

Η εφαρμογή των ΚΕΝ, με όποιες ”διορθώσεις” θα έχει σαν αποτέλεσμα της κατάρρευση των κλάδων υγείας και ιδιαίτερα του ετοιμόρροπου ΕΟΠΥΥ.

Γι αυτό το εργατικό κίνημα, ιδιαίτερα το εργατικό κίνημα στην Υγεία και την Πρόνοια πρέπει να αγωνιστεί να την αποτροπή μιας τέτοιας επιλογής.