Αιματηρές περικοπές μισθών, Λουκέτο στο Δημόσιο, Απολύσεις

53

Λίγο πριν από την φημολογούμενη ολοκλήρωση του PSI, οι τροϊκανοί εξαπέλυσαν μια ακόμα σφοδρή επίθεση, στην οποία ζητούν κι άλλο “αίμα” για να εγκρίνουν το νέο μνημόνιο και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Συγκεκριμένα, με το γνωστό επαίσχυντο, εκβιαστικό τρόπο που μας έχουν συνηθίσει τους τελευταίους μήνες, οι δανειστές μας – και πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ –  απαιτούν “σκληρό PSI” με χαμηλό επιτόκιο και παράλληλη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και αιματηρή περικοπή συντάξεων, μισθών και δώρων, ώστε να ανάψουν το “πράσινο φως” για να ολοκληρωθεί η διαδικασία “υποθήκης του ελληνικού λαού”.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, η τρόικα έχει έξι βασικές απαιτήσεις, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα εντελώς νέο, ζοφερό τοπίο στην εργασία. Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που άρχισαν την Παρασκευή, τόσο με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται κατα τρόπο σαφή και κατηγορηματικό: 

-στη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ,
-στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων,
-στην κατάργηση των ωριμάνσεων,
-στο ψαλίδισμα του 13ου και του 14ου μισθού,
-στο κλείσιμο κρατικών φορέων με απόλυση προσωπικού (8.000 με 10.000) και
-στην πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η τρόικα δε θα ρισκάρει να διακινδυνεύσουν τα σχέδια της οι μικροπολιτικές και ανούσιες ενδοκυβερνητικές “κόντρες” μεταξύ των εταίρων του “τρικομματισμού” (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ) και θα επιδιώξει να ψηφιστούν τα μέτρα αυτά από την παρούσα Βουλή, ώστε να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα από την υφιστάμενη κυβέρνηση. Με αυτά τα δεδομένα, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να παραπεμφθούν μετά την έγκριση των μέτρων, του νέου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης… δηλαδή “στις καλένδες”!

Επίσης, στη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα εργασιακά και τις επικουρικές συντάξεις. Φυσικά, οι τροϊκανοί δεν πρόκειται να περιμένουν και πολύ, καθώς είτε αποσπώντας τη συναίνεση των επονομαζόμενων “κοινωνικών εταίρων” είτε με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου είτε μέσω των γνωστών εκβιασμών και πιέσεων, οι στόχοι της θα επιτευχθούν πάση θυσία.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν λεπτομέρειες για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου και επανέφεραν όλα τα θέματα που έχουν θέσει κατά καιρούς, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις κατώτερες αμοιβές και του 13ου και 14ου μισθού. Επανέλαβαν δε, ότι θεωρούν τη μείωση του μισθολογικού κόστους προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, έθεσαν και το θέμα των εργασιακών σχέσεων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, όχι ως προς το ύψος των αμοιβών, αλλά ως προς κανονισμούς, όρους και σχέσεις εργασίας, όπως η αρχαιότητα, οι μετακινήσεις και οι μεταθέσεις, που πάντως αποτελούν όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στην τρόικα παρουσιάστηκε το σχέδιο του Υπουργείου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται για τη μείωση κατά 10%, η οποία θα παραχωρηθεί σε εργοδότες εφόσον καταβάλουν μισθούς και εισφορές, μέσω του τραπεζικού συστήματος και είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών. Σημειώνεται ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% αποτέλεσε κοινή συμφωνία ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και στις εργοδοτικές οργανώσεις.

Η τρόικα δέχθηκε ότι το μέτρο μπορεί να συνεισφέρει – άκουσον άκουσον! – στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και στη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

ΜΕ “ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ” Η ΤΡΟΪΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!

Ο μέσος πολίτης και εργαζόμενος σίγουρα αισθάνεται ότι παρακολουθεί μια φαρσοκωμωδία (με τραγικές όμως συνέπειες) να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του, καθώς κάθε μέρα ενημερώνεται για “διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων“, ενώ, επί της ουσίας, η τρόικα επιβάλλει μαζί με τη συγκυβέρνηση τις ακραίες απαιτήσεις της με “φωτιά και τσεκούρι”! Η κατάσταση γίνεται ακόμα περισσότερο τραγελαφική, αν σκεφτεί κανείς ότι το αντάλλαγμα στις αιματηρές περικοπές και θυσίες που ζητάει διαρκώς ο δοτός πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και η κυβέρνηση του είναι… η υπογραφή του νέου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης! Δηλαδή, με τις θυσίες του, ο ελληνικός λαός θα εξασφαλίσει την… αιχμαλωσία του – με τη βούλα τρόικας – κυβέρνησης και με περιτύλιγμα τους κυνικούς εκβιασμούς των δανειστών και τον υποτιθέμενο “διάλογο” των κοινωνικών εταίρων!!!

Εδώ ταιριάζει η γνωστή παροιμία, “εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι“!

πηγή iskra.gr 22-1-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών.