Τι παιχνίδια παίζονται με τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων;

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προχωρήσει στην πλήρη διάλυση των Δημοσίων υπηρεσιών έβαλε τα παπαγαλάκια να μιλούν για ενάμιση εκατομμύριο Δημοσίου Υπαλλήλους.

Ήξερε βέβαια ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμα και δεν μπορούσε να κρατήσει επι μακρόν. Στην απογραφή τον Ιούνιο του 2010 απογράφηκαν μαζί με τους αιρετούς, τους παπάδες, τους αστυνομικούς τους στρατιωτικούς και τους υμετέρους των υπουργών 780 χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες δυνάμεις, οι Ιερείς αλλά και οι αιρετοί που με βαση την απογραφή του 2010 ήταν περίπου 200 χιλιάδες, σε καμία χώρα δεν καταγράφονται σαν Δημόσιοι Υπάλληλοι.

Αν λοιπόν αφαιρεθούν αυτοί οι αριθμός δεν ξεπερνούσε το 2010 τις 580 χιλιάδες εκ των οποίων μόνιμοι μόνο 450 χιλιάδες περίπου. Ο συνολικός αριθμός (580 χιλιάδες) αντιστοιχούσε το 2010 περίπου στο 10% του ενεργού πληθυσμού. Σαν ποσοστό αυτό είναι από τα μικρότερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού υπάρχουν χώρες που το ποσοστό φτάνει στο 20%.

Η Κυβέρνηση λοιπόν ορκιζόταν ότι πλέον μέσω της απογραφής θα έχουμε ακριβή εικόνα κάθε στιγμή των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Από τα στοιχεία που ακολουθούν και έχουν αντληθεί από τη σελίδα του Υπουργείου και της Απογραφής φαίνεται ότι ακόμα και τώρα (τυχαίο, δε νομίζουμε) δεν παρουσιάζεται η πλήρης εικόνα των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Στατιστικά στοιχεία (3/11/2011):

– Αριθμός υπαλλήλων που έχουν ενταχθεί σε Δ/νση Προσωπικού: 715.953

– Επιβεβαιώσεις στοιχείων υπαλλήλων από Δ/νσεις Προσωπικού:  559.793

Δείτε το σχετικό σύνδεσμο http://apografi.gov.gr/2011/11/1451

Στοιχεία στις 20-1-2012

 – Αριθμός μισθοδοτούμενων που έχουν ενταχθεί σε Δ/νση Προσωπικού: 714.909

–          Επιβεβαιώσεις στοιχείων μισθοδοτούμενων από Δ/νσεις Προσωπικού: 658.937

Δείτε το σχετικό σύνδεσμο http://apografi.yap.gov.gr/apografi/default.asp

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα ακόλουθα:

    1. Γιατί υπάρχει (από το καλοκαίρι συμβαίνει αυτό για όποιον παρακολουθεί την εφαρμογή της απογραφής) η διαφορά ανάμεσα στους ενταγμένους στη Δ/ση Προσωπικού και τα επιβεβαιωμένα στοιχεία; Είναι αδιαφορία και ανεπάρκεια των υπηρεσιών ή σκοπιμη συσκότιση των πραγματικών δεδομένων;
    2. Ενώ είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο από επίσημα χείλη ότι μετά το Νοέμβριο έφυγαν λόγω του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος και της εφεδρείας πάνω από 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι (κυρίως με σύνταξη) πως είναι δυνατόν ό αριθμός να παραμένει στις 20-1-2010 περίπου ο ίδιος (μείωση μόνο 1000 ΔΥ);
    3. Μπορεί επιτέλους του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να δώσει επιτέλους τον πραγματικό αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων χωρίς αστερίσκους;

Είναι προφανές ότι την κυβέρνηση που βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με την τρόικα την εξυπηρετούν να υπάρχουν γκρίζα σημεία σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο. Το εργατικό κίνημα όμως πρέπει να τα αποκαλύπτει γιατί δυστυχώς αυτή η συσκότιση εξυπηρετεί την προσπάθεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις και να διαλύσει ουσιαστικά τις Δημόσιες υπηρεσίες.