ΕΟΠΥΥ: περικοπές και ακριβά πειράματα

Του Κωστή Κεκελιάδη

Το Σάββατο ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με εκπροσώπους της τρόικας και αμέσως μετά δήλωσε ότι το κονδύλιο για φάρμακα στο τρέχον έτος μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3,2 δισ. (από τα 4,1 δισ. του 2011).
Για να το πετύχει αυτό, ανακοίνωσε μέτρα, όπως η υποχρεωτική αύξηση κατά 50% των γενόσημων (αντιγράφων φαρμάκων) στο σύνολο της συνταγογράφησης, η ετήσια αποβολή από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με συνοπτικές διαδικασίες των γιατρών που υπερβαίνουν τα όρια στη συνταγογράφηση (υπάρχει σχετική τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου) και η δημιουργία τράπεζας δεδομένων στα φαρμακεία, που θα καταγράφει το όνομα του γιατρού και το περιεχόμενο της συνταγής που εκδίδει.
Σε ό,τι αφορά τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, η τρόικα ενημερώθηκε ότι μειώθηκαν από 1,251 δισ. ευρώ το 2009 σε 830 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα πέσουν στα 750 εκατ. Οι δαπάνες για την πρόνοια εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 125 εκατ. ευρώ. Από τις τσέπες των ασθενών αντλήθηκαν 267 εκατ. ευρώ (ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και 5ευρα στα τακτικά αλλά για ένα διάστημα και στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ).

Άλμα στο ΚΕΝό
Σήμερα το κλιμάκιο της τρόικας επισκέπτεται τον ΕΟΠΥΥ και κεντρικό θέμα αναμένεται να είναι ο τρόπος πληρωμής των νοσηλίων μετά την αποτυχία εφαρμογής του μοντέλου των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), που επέβαλε τον Οκτώβριο με συνοπτικές διαδικασίες το υπουργείο Υγείας. Τα ΚΕΝ εκτιμάται ότι διπλασίασαν το κόστος για τα ταμεία μέσα σε μόνον τρεις μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την εμφύτευση βηματοδότη τα ΚΕΝ προέβλεπαν κόστος 3.700 ευρώ, όταν πριν από την εφαρμογή τους δεν ξεπερνούσε τα 1.900 ευρώ, ενώ ορισμένες μειώσεις αφορούσαν σπάνιες επεμβάσεις, όπως η εμφύτευση απινιδωτή. Ο ΕΟΠΥΥ έσπευσε να υπογράψει σύμβαση με την Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών με τις νέες τιμές των ΚΕΝ, προσαυξημένες μάλιστα κατά 20% σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές των δημόσιων νοσοκομείων.
Με λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γ. Βουδούρης ενημερώνει για την αναστολή εφαρμογής των ΚΕΝ «για επαναπροσδιορισμό», επιρρίπτοντας την ευθύνη της απόφασης στο υπουργείο («σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας»).
Για το «λάθος» αυτό, που κόστισε ακριβά στα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του το Σάββατο αρκέστηκε να πει ότι εξετάζεται τώρα το γερμανικό μοντέλο τιμολόγησης και πως η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου είναι «προσωπικό του στοίχημα».

Μάχη για το πλαφόν
Το δεύτερο πρόβλημα σε εκκρεμότητα αφορά την έκβαση της μάχης που διεξάγεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα ανάμεσα στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για την κατανομή των -σύμφωνα με πληροφορίες- 450 εκατ. ευρώ που προτίθεται να διαθέσει ο ΕΟΠΥΥ για τις παρακλινικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του.
Ο πανελλήνιος σύνδεσμος ιατρικών διαγνωστικών κέντρων (που εκπροσωπεί μεσαίας και μεγάλης δυναμικότητας ιδιωτικά κέντρα) τάσσεται κατά της επιβολής πλαφόν στον αριθμό εξετάσεων που θα δικαιούται να διενεργεί κάθε εταιρεία και ισχυρίζεται ότι «η προκλητή ζήτηση ελέγχεται μόνο με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση».
Η πανελλήνια ομοσπονδία σωματείων ιδιωτικής πρωτοβάθμιας υγείας (που εκπροσωπεί τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια) διεκδικεί την επιβολή πλαφόν, με το επιχείρημα ότι ακριβώς αυτό έκανε ο ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση των ιδιωτών συμβεβλημένων γιατρών.

Πρωταθλητές
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι:

• Η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό μαγνητικών τομογράφων -κατ’ αναλογία πληθυσμού- μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

• Η πέμπτη χώρα στους αξονικούς τομογράφους μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.

• Η πρώτη χώρα στον κόσμο στη χρήση μαγνητικών τομογραφιών με 98,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 47,7 ανά 1.000 κατοίκους. Το 2010 στην Ελλάδα έγιναν 1.000.000 μαγνητικές τομογραφίες, ενώ οι προβλεπόμενες ήταν 450.000.

• Επίσης το 2010 έγιναν 320,9 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, όταν στις ΗΠΑ έγιναν 227,8, στο Βέλγιο 182,6 και στον Καναδά 103,5. 

πηγή εφημερίδα Θεσσαλονίκη 23-1-2012

 


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών.