Φρένο στις συνταγογραφήσεις

Ηλεκτρονικό δίκτυο στα φαρμακεία θα εντοπίζει τους γιατρούς που εκδίδουν αλόγιστα συνταγές. Δέσμευση του υπουργού Υγείας για μείωση της ετήσιας δαπάνης κατά 900 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός Ταμείων θα μένουν οι γιατροί που υπερβάλλουν με τη συνταγογράφηση, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με εκπροσώπους της τρόικας.

Η ποσότητα και το είδος των συνταγών τους θα παρακολουθούνται μέσω ενός ηλεκτρονικού δικτύου στα φαρμακεία. Στην περίπτωση που ο αριθμός των συνταγών ξεπερνά τις προδιαγραφές που θα θέσει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), θα χάνουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν για το Ταμείο.

Με τον τρόπο αυτόν, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ελέγξει τον όγκο συνταγογράφησης, μειώνοντας το 2012 τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 900 εκατομμύρια ευρώ (στα 3,2 δισ. από 4,1 δισ. το 2011). Ο περιορισμός του όγκου αποτελεί μονόδρομο, καθώς οι τιμές των φαρμάκων έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά και δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση.

Στη συνάντηση διάρκειας 70 λεπτών που είχε ο υπουργός Υγείας με τους εκπροσώπους της τρόικας, τη συζήτηση μονοπώλησε σχεδόν το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι εκεί υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης πόρων.

Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε να αυξηθεί σημαντικά η συνταγογράφηση αντιγράφων (γενοσήμων) φαρμάκων, τα οποία είναι πιο φθηνά από τα πρωτότυπα. Το ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων στα Ταμεία είναι μόλις 18% και ο στόχος είναι να ξεπεράσει άμεσα το 25%. Στα νοσοκομεία, τα γενόσημα πρέπει να ξεπεράσουν το 50%.

Ο υπουργός Υγείας αναμένεται να θέσει το θέμα στην αυριανή του συνάντηση με εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Θα τους αναφέρει ότι η δαπάνη για φάρμακα το 2012 δεν θα ξεπεράσει ούτε κατά ένα ευρώ τα 3,2 δισ.

Στη συνάντηση του κ. Λοβέρδου με την τρόικα, συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη ενιαίας θεσμικής λειτουργίας του συστήματος περίθαλψης. Το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει συνολικά τους κλάδους Υγείας όλων των Ταμείων. Συζητείται, επίσης η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του ΝΑΤ και του Ταμείου των δικηγόρων, των μηχανικών και των υγειονομικών.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τις δαπάνες των νοσοκομείων, οι οποίες περιορίστηκαν πέρυσι σε 830 εκατομμύρια, από 1,087 δισ. το 2010. Εκτιμάται ότι φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα 750 εκατομμύρια.

Εκτός στόχων βρίσκεται το υπουργείο στα έσοδα από το «τσιγαρόσημο», τα οποία ήταν μόλις στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ, από 40 εκατομμύρια που είχαν προϋπολογιστεί. Αυξημένα ήταν, όμως, τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία του ΕΣΥ (267 εκατομμύρια), ενώ τα έσοδα από το «πεντάευρο» στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έφτασαν τα 108 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

πηγή ΕΘΝΟΣ 23-1-2012Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών.