Τελεσίγραφο για «ψαλίδι» στις επικουρικές

Επιβολή «πλαφόν» στις πολύ χαμηλές συντάξεις εξετάζουν στο υπουργείο Εργασίας.

Προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση χαρακτηρίζει η τρόικα τη λήψη μέτρων για τις επικουρικές συντάξεις. Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας -που έγινε δεκτό από τους δανειστές-, σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο» θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων κατά 15%.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης δεν θα καταθέσει στη Βουλή ρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις, αν δεν υπάρξει συμφωνία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

 

Η επιβολή «πλαφόν» ώστε να μην κοπούν οι πολύ χαμηλές συντάξεις είναι στα θέματα που έχουν εξεταστεί και εκτιμάται πως θα μπορούσε να αποτελέσει λύση προκειμένου να συναινέσει η Νέα Δημοκρατία στις αλλαγές στα επικουρικά ταμεία.

Αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία της πρότασης του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη για τα επικουρικά είναι τα εξής:

  • Ενοποιούνται τα πέντε ταμεία επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ). Η ενοποίηση προβλέπεται να γίνει την 1η Ιουλίου και αφού προηγηθεί η ολοκλήρωση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης.
  • Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις στα Ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα. Δεν πρόκειται να διαμορφωθεί ενιαίο ποσό σύνταξης για όλα τα Ταμεία ή ενιαίες οριζόντιες περικοπές.
  • Δεν θα υπάρξει μείωση σε συντάξεις, όπου το ποσοστό αναπλήρωσης διαμορφώνεται στο 20% του συντάξιμου μισθού.
  • Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα επηρεαστούν όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.

  • Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι ανάλογο με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα και δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 45%.
  • Δίνεται το δικαίωμα εξαίρεσης των Ταμείων από την προωθούμενη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση οι επικουρικοί φορείς θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα χωρίς βοήθεια.
  • Κατευθύνονται σε έναν «κουμπαρά» τα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων που θα ενοποιηθούν. Στο κοινό… ταμείο θα κατευθύνονται και οι κοινωνικοί πόροι, αλλά και τα έσοδα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις.
  • Για όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2001 θα συσταθούν ατομικά μερίδια.
  • Το ποσοστό της εισφοράς διαμορφώνεται στο 3% για τον εργοδότη και στο 3% για τον εργαζόμενο. Τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται για τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κατά 1,25% για τον ασφαλισμένο και κατά 0,75% για τον εργοδότη.


πηγή ΕΘΝΟΣ 23-1-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών.