»Ανταρσία» στη Βουλή, βατερλό για Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΛΑΟΣ

Με πρωταγωνιστή την Αριστερά, καταψηφίστηκε το άρθρο 29 του πολυνομοσχεδίου που πρότεινε ο Λοβέρδος για την απελευθερωση του ωραρίου των Φαρμακείων. Οριακή υπερψήφιση άλλων άρθρων.

Μια πρώτη μεγάλη νίκη, με πρωταγωνιστική τη συμβολή της αριστεράς, σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή με την καταψήφιση του άρθρου 29 του πολυνομοσχεδίου, επί του οποίου επέμενε μανιωδώς ο Α. Λοβέρδος και το οποίο έδινε τη δυνατότητα απεριόριστης ατομικής απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων.

Η νίκη αυτή έγινε με την καθοριστική παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, οι οποίες, μόνες και με ένταση, ανακίνησαν το θέμα του κυβερνητικού πραξικοπήματος για την απελευθέρωση του ωραρίου στα Φαρμακεία, τόσο με την παραβίαση του κανονισμού της Βουλής όσο και στο ουσιαστικό της περιεχόμενο.

Η συγκεκριμένη διάταξη, πέραν των άλλων, άνοιγε το δρόμο να απελευθερωθεί πλήρως και καθόλο το 24 ωρο το ωράριο σε όλο το εμπόριο.

Την ίδια ώρα, κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών δεν ήρθε συνειδητά να ψηφίσει, ενώ η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έδινε την εντύπωση ότι ήταν μια κουρελού και ένα ακανόνιστο «σκορποχώρι».

Ορισμένα από τα άρθρα που ετέθησαν σε ονομαστική ψηφοφορία πέρασαν με πολύ μικρή πλειοψηφία (πχ. 170 βουλευτών), πράγμα που έδινε εικόνα κατάρρευσης στην υπερπλειοψηφία της συγκυβέρνησης.

Οι ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου –που έγιναν αργά το βράδυ της Τρίτης – έστειλαν ένα πολιτικό μήνυμα συντριβής και κατάρρευσης της κυβέρνησης αστικής καμαρίλας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και του «δοτού» πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου.

Οι εξελίξεις αυτές στη Βουλή με το Πολυνομοσχέδιο διαμορφώνουν νέα πολιτικά δεδομένα και επιβεβαιώνουν την ανάγκη να φύγει τώρα η κυβέρνηση του μαύρου αστικού μετώπου, η οποία δεν έχει την παραμικρή λαϊκή και δημοκρατική νομιμοποίηση.

Οι εξελίξεις αυτές, επίσης, αναδεικνύουν τη σημασία και την αποτελεσματικότητα της κοινής δράσης της Αριστεράς, η οποία, αν συμπαραταχθεί, μπορεί να αλλάξει ριζικά την πορεία της χώρας.

πηγή iska.gr  24-1-2012 23.35