H κρίση ”χτύπησε” το δημόσιο σύστημα φροντίδας νεογνών

28

Έγκυες κινδυνεύουν και νεογνά χάνουν τη μάχη με το θάνατο

Ακόμα μία θλιβερή πρωτιά κατέχει η χώρα μας στην Ε.Ε.. Αυτήν της περιγεννητικής θνησιμότητας, καθώς η κρίση προκάλεσε οικονομικό αδιέξοδο σε πολλά μητέρες και έστειλε στην “εντατική” το νοσηλευτικό και ιατροφαρμακευτικό σύστημα της χώρας που απευθύνεται στη φροντίδα νεογνών.

Τα θλιβερά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, αποδεικνύουν ότι 9 στις 1.000 γεννήσεις παιδιών στη χώρα μας καταλήγουν σε θάνατο του βρέφους, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό άλλων χωρών κυμαίνεται μεταξύ 2 – 3 γεννήσεων.

 

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, μωρά πεθαίνουν και έγκυες κινδυνεύουν, εξαιτίας της έλλειψης μονάδων εντατικής φροντίδας νεογνών, ενώ ακόμη και στα νοσοκομεία που λειτουργούν τέτοιες μονάδες, παραμένουν κλειστές, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Χαρακτηριστικό της χαώδους κατάστασης που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν σύστημα εθνικής καταγραφής αυτών των θανάτων, μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως, με αποτέλεσμα τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τη βρεφική θνητότητα στη χώρα μας να πηγαίνουν πίσω στο 1998.

πηγή http://thebest.gr 25-1-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών.