Η Γουμένισσα «στο πόδι» για το νοσοκομείο της…

52

Τελικά ο ίσκιος από τα πλατάνια είναι βαρύς και συντελεί στην απώλεια της μνήμης. Πως αλλιώς να εξηγηθεί η καταπάτηση της δέσμευσης Λοβέρδου στην πλατεία της Γουμένισσας πως δεν πρόκειται κανείς να πειράξει το Νοσοκομείο της;
Η Γουμένισσα, γιατροί, νοσηλευτές και κυρίως πολίτες της ομορφότερης κωμόπολης του νομού βρίσκονται «στο πόδι» καθώς τίθεται στο περιθώριο η χειρουργική της κλινική. Οι γιατροί της διατάχθηκαν από 1ης Ιανουαρίου να εφημερεύουν στο Κιλκίς και όλοι πιθανολογούν πως αυτή είναι μόνο η αρχή και έπεται η ουσιαστική κατάργηση του νοσοκομείου.
Την Τετάρτη μετά από συγκέντρωση μπροστά στο νοσοκομείο και πορεία διαμαρτυρίας γιατρών, νοσηλευτών και εν γένει εργαζομένων και πολιτών ένα πλήθος 200 ατόμων συνέρρευσε στο πρώην δημοτικό κατάστημα όπου σε όλους τους τόνους καταγγέλθηκαν κατά σειρά προτεραιότητας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας για αθέτηση δεσμεύσεων, ο διοικητής του νοσοκομείου Χατζησάββας και μέλη της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου Κιλκίς για τις θέσεις που εξέφρασαν υπέρ της εφημέρευσης των χειρουργών της Γουμένισσας στο Κιλκίς.
Ιδιαίτερα ο διοικητής είχε την «τιμητική» του καθώς τον κατηγόρησαν για συνειδητή επιλογή να κλείσει το νοσοκομείο Γουμένισσας.
Η επόμενη κίνηση θα είναι, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν ομόφωνα, να καταφθάσουν στο Κιλκίς οι Γουμενισσιώτες και να διαμαρτυρηθούν ενώπιον των υπαιτίων, όπως  προεκτέθηκαν.
Ο κ. Δημήτρης Αγαπάκης εκ μέρους της νοσοκομειακής επιτροπής, ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής Νίκος Καπουτζής, ο πρόεδρος του συλλόγου Εργαζομένων Ξενοφώντας Παπαλέξης, η γιατρός και δημ. Σύμβουλος Ελισάβετ Δημητριάδου, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Πέτρος Κετικίδης,  η νοσηλεύτρια και δημοτική σύμβουλος Μαρία Μπαλάνη περιστοίχιζαν τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Γιάννη Αλίρη στο πάνελ των οργανωτών .
Κοινός τόπος όλων των εισηγήσεων: Το νοσοκομείο Γουμένισσας κινδυνεύει από την αναίτια επιθετικότητα του Κιλκίς με «αιχμή του δόρατος» τον διοικητή Γρηγόρη Χατζησάββα με την ανοχή ή και τη συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας και της ΔΥΠΕ.
Οι θέσεις αυτές καταγράφονται στο γραπτό κείμενο του επιστημονικού συμβουλίου που ανέπτυξε ο κ. Αγαπάκης και καταχωρίζουμε αυτούσιες σε διπλανές στήλες.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι επί μέρους απόψεις που κατατέθηκαν, ως εξής:

Ν. Καπουτζής (απαντώντας και στις αιτιάσεις συναδέλφων του, του Κιλκίς, ότι τα περιστατικά μετά το μεσημέρι καταφθάνουν με ασθενοφόρα στο Κιλκίς): Ορισμένα «παπαγαλάκια» του Κιλκίς να σταματήσουν γιατί δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αγωγές…Φτάνουν πια οι συκοφαντίες. Χειρουργούμε ασθενείς από Κιλκίς, από Θεσσαλονίκη, από Κοζάνη …Τι θέλουν; να βάλουμε κάτω τα στοιχεία να δούμε πως λειτουργεί κάθε κλινική;
Πάντως να το ξέρουν όλοι. Εμείς πάλι θα δουλεύουμε. Η Γουμένισσα λειτούργησε χωρίς να κλείσει ούτε μια μέρα. Κάποτε επί χούντας ένα ς Λαδάς θέλησε να κλείσει το νοσοκομείο και να το μετατρέψει σε γηροκομείο. Ξεσηκώθηκε ο λαός της Γουμένισσας και το απέτρεψε. Έτσι και τώρα θα βγούμε στους δρόμους και «Φωνή λαού, οργή Θεού»
Ο κ. Καπουτζής όταν τον ρωτήσαμε γιατί δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ του ιατρικού κόσμου των δυο νοσοκομείων, απάντησε ως εξής: Εκατό φορές ζητήσαμε να συζητήσουμε, αλλά μάταια. Ζητήσαμε να βρούμε την καλύτερη λύση για τους πολίτες ολόκληρου του νομού. Δεν αλλάζει η θέση του Κιλκίς. Η νοοτροπία του Κιλκίς. Το Νοσοκομείο Γουμένισσας είναι σαν κόκκινο πανί. Θέλουν να κλείσει για να πάρουν τα κονδύλιά του. Έτσι νομίζουν.

Ξενοφών Παπαλέξης: Συναντηθήκαμε την περασμένη Πέμπτη με τον κ. Χατζησάββα. Ήταν εκτός εαυτού και είπε πολλά που δεν λέγονται (εννοούσε δημόσια) Μιλούσε για υποβαθμισμένες υπηρεσίες του νοσοκομείου μας, Είναι πια αποδεδειγμένο. Δεν νοιάζονται, δεν συμμερίζονται τον πόνο της Γουμένισσας, τους ενδιαφέρει μόνο το Κιλκίς. Οφ δε ρέκορντ ο Χατζησάββας είπε πως αν ήταν στο χέρι του θα έκλεινε το νοσοκομείο μας. Δεν το λέει δημόσια και φανερά, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες το λέει: Το νοσοκομείο Γουμένισσας κλείνει. Ο Χατζησάββας ευθύνεται για τη ρήξη Κιλκίς – Γουμένισσας. Δουλειά του είναι να διεκδικεί από το υπουργείο την πρόσληψη ιατρών και για το Κιλκίς και για τη Γουμένισσα. Αλλά κανένας δεν ενδιαφέρεται για την Παιονία. Να ενισχυθεί το νοσοκομείο μας για να καλύψει τις ανάγκες του (π.χ. ακτινολόγο). Μια ώρα έκανε για να έρθει ασθενοφόρο που ζητήσαμε πριν λίγες ημέρες. Το ΕΚΑΒ είναι για τις ανάγκες μόνο της πόλης του Κιλκίς, δεν είναι ΕΚΑΒ για όλο το νομό; Γιατί δεν καλύπτονται και οι δικές μας ανάγκες;

Γιάννης Αλίρης: Το ρεζουμέ από τη συνάντησή μας με τον κ. Χατζησάββα είναι πως σε πρώτο στάδιο αποδυναμώνουν το νοσοκομείο μας και σε δεύτερο το κλείνουν. Πρέπει να αντιδράσουμε και θα αντιδράσουμε. Δεν θα τους περάσει., Δεν μπορεί συνεχώς να έχουμε προβλήματα με το Κιλκίς. Ποτέ δεν μας αντιμετώπισαν σαν ισότιμους. Πάντα ρίχνουν τη Γουμένισσα και την Παιονία,.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του Πολυκάστρου, ο κ. Αλίρης παρατήρησε: Το Πολύκαστρο περιμένει να κλείσει το νοσοκομείο Γουμένισσας και να γίνει εκείνο με το Κέντρο Υγείας που διαθέτει το υγειονομικό κέντρο της περιοχής.

Ελισάβετ Δημητριάδου: Το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζουν οι γιατροί. Εμείς κάπου θα εργαστούμε. Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι το πρόβλημα αφορά σε αυτούς. Αυτοί θα το αντιμετωπίσουν, ο λαός της Παιονίας που θα μείνει χωρίς επαρκή υγειονομική κάλυψη. 

Πέτρος Κετικίδης: Όπου μπαίνει το ΔΝΤ συρρικνώνεται η υγεία κατά 40%. Ο Χατζηασάββας εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία. Εμείς λέμε πως δεν θα τους περάσει. Ο Τιμοσίδης έλεγε πως το νοσοκομείο Γουμένισσας δεν θα κλείσει διότι παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Να βγει τώρα και να τοποθετηθεί. Η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει τον αγώνα σας. Το νοσοκομείο δεν πρέπει να κλείσει. Θα μπούμε φραγμός στα σχέδιά τους.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του συλλόγου “Αγιος Τρύφων” Στέλιος Τάτσης πρότεινε οι αντιδράσεις να μην περιοριστούν στη Γουμένισσα, αλλά να φτάσουν στο Κιλκίς και στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

πηγή eidisis.gr 25-1-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών.

Προηγούμενο άρθροH κρίση ”χτύπησε” το δημόσιο σύστημα φροντίδας νεογνών
Επόμενο άρθροΚαμπανάκι κινδύνου για το νοσοκομείο Ρεθύμνου