Οι απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα

Του Κώστα Μπούκα*

Αλήθεια πόσο αποπροσανατολιστικά ακούγονται οι λέξεις ¨εφεδρεία και προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα¨ από την πραγματική τους έννοια, που εμπεριέχει σκληρό και ανάλγητο περιεχόμενο; Φροντίζει για αυτό το ΠΑΣΟΚ που πάντα έντυνε με εύηχες και όμορφα διατυπωμένες εκφράσεις την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούσε, καταφέρνοντας να ξεγελάει και να συσκοτίζει για το ακριβές περιεχόμενο της. Το ίδιο γίνεται και με αυτούς τους 2 νέους όρους της μνημονιακής καθημερινότητας μας.

Έφεδρος στο στρατό, σήμαινε ο πολίτης που εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και μπορούσε στο μέλλον να κληθεί για κάποιες ασκήσεις ή ακόμη χειρότερα και για επιστράτευση. Έφεδρος όμως για τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις σημαίνει απολυμένος.

Διαθέσιμος σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιηθείς όπου υπάρχει ανάγκη. Προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα όμως σημαίνει απολυμένος ένα ή δύο χρόνια πριν την ολοκλήρωση του εργασιακού σου βίου και με αποδοχές λίγο πάνω από τα τετρακόσια πενήντα € του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Η ψήφιση και εφαρμογή του Ν.4024/2011 από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθώς και η εφαρμογή του από την σημερινή τρικομματική συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, έρχεται να υλοποιήσει τις πολιτικές επιταγές των συμφερόντων της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομικής-πολιτικής ελίτ, των τοκογλύφων του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και της Τρόϊκα. Τα αποτελέσματα ολέθρια και μη επιδεχόμενα άλλων ερμηνειών.

• Εργαζόμενοι αορίστου χρόνου και μόνιμοι Δημόσιοι υπάλληλοι με ανεκτίμητη εμπειρία και ειδίκευση οδηγούνται στην πόρτα εξόδου, την ανεργία και την φτώχεια καθώς εξαναγκάζονται σε άρον-άρον απόλυση. Η υλοποίηση των απαιτήσεων του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είναι πάνω από τις γνώσεις, την προσφορά και την εξειδίκευση αυτών των υπαλλήλων στους τομείς που απασχολούντο.

• Καταργείται η πλήρης και σταθερή εργασία, οδηγώντας και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα στην εργασιακή ζούγκλα. Επιδίωξη τους είναι το αποτελείωμα της εργασιακής νησίδας σεβασμού και τήρησης των εργασιακών δικαιωμάτων και της εργατικής και συνταγματικής Νομοθεσίας. Σοκάρουν οι κυνικές τοποθετήσεις- ομολογίες των μνημονιακών στελεχών (Δ.Ρέππας στη ΝΕΤ 21.01.12) «..η εφεδρεία έδωσε ένα αποτέλεσμα, έδωσε ένα πολιτικό μήνυμα ισχυρό, γιατί ήτανε μια δραστική τομή αυτή η πολιτική, με την έννοια ότι έπεσε ένα ταμπού..» και παρακάτω «..Αυτή η εργασιακή υπερπροστασία στο Δημόσιο, δόθηκε ένα μήνυμα ότι δεν είναι θέσφατο..». Οι άνθρωποι είναι σαφέστατοι και αποκαλυπτικοί. Ήδη έχουν τεθεί οι όροι, ας θυμηθούμε το άνοιγμα Διευθύνσεων και Υπηρεσιών και το απόγευμα με πρόσχημα την εξυπηρέτηση του πολίτη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα. Έχουμε επιταχυνόμενη επιστροφή στον Μεσαίωνα των εργασιακών σχέσεων, όπως απαιτεί το κεφάλαιο σε Ελλάδα και Ευρώπη προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οικονομικές και πολιτικές του στοχεύσεις. Όντως ο χρόνος τρέχει με ταχύτητες ιλιγγιώδεις όχι προς τα μπρος αλλά προς τα πίσω.

• Καταστρέφονται δημόσια κοινωνικά αγαθά, βασικές υπηρεσίες και παροχές προς τους πολίτες, ακόμα και αυτού του λειψού κράτους πρόνοιας που έχει απομείνει. Το επόμενο βήμα λόγω της υπολειτουργίας από την έλλειψη προσωπικού και της απαξίωσης των φορέων και διευθύνσεων του Δημοσίου, θα είναι η παράδοση των φιλέτων στα ιδιωτικά συμφέροντα και την διαπλοκή, καθιστώντας αδύνατη για τους πολίτες την δυνατότητα να απολαμβάνουν στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές, εξυπηρετήσεις και πρόσβαση σε προνοιακές δομές. Υλοποιείται γρήγορα με αφορμή την κρίση, η αποδιάρθρωση οποιασδήποτε δημόσιας και συλλογικής υποδομής, ώστε να γίνει χωρίς ιδιαίτερο κόστος εύκολη βορά στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Τα 4 airbus που είχαμε ως Δημόσια περιουσία από την πρώην Ο.Α. πουλήθηκαν πριν λίγες ημέρες 31 εκατ.€ αντί 97 εκατ.€ που δίνανε πέρυσι, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις αυτές. Ήδη ετοιμάζουν τις γραμματείες και τα πρωτόκολλα των Διευθύνσεων, την συλλογή των φόρων από ιδιώτες όπως επί Τουρκοκρατίας, και ποιος ξέρει τι άλλο θα τους ζητηθεί και ως πειθήνιοι υπάλληλοι θα σπεύσουν στην πλήρη υλοποίηση του. Οι ελλείψεις των σχολικών βιβλίων και οι περίφημες φωτοτυπίες, η αραίωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, η μη αντικατάσταση και αναπλήρωση των 12.500 συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η βραδύτητα αλλά και το σταμάτημα σημαντικών κοινωνικών δράσεων των Δήμων, οι τραγικές ελλείψεις των Νοσοκομείων, η διάλυση των Δασικών Υπηρεσιών κ.λ.π. αποτελούν δυστυχώς παράγοντες επιβεβαίωσης του εφιάλτη που κάθεται πάνω από τη χώρα μας.

• Η υλοποίηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ γνωστού και μη εξαιρετέου για τον νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό του, για αναδιάρθρωση του Δημοσίου χωρίς κανένα απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένο και εναλλακτικό ορθολογικό μοντέλο, με κατάργηση οργανικών θέσεων, διευθύνσεων και φορέων, χωρίς καμία πρόνοια για την ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση των πολιτών και των εργαζομένων είναι στην φάση πραγματοποίησης. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα ο ¨Καλλικράτης¨ που νομοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2010 μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και προχώρησε σε σοβαρότατες τομές στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης αλλά και σε πλευρές της Δημόσιας Διοίκησης (Δ.Δ.) έγινε στο πόδι χωρίς καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη όπως απαιτείται, αλλά και χωρίς την αποδοχή των προτάσεων των εμπλεκομένων φορέων και των εργαζομένων. Η έγνοια και το άγχος των επιτελών του ΠΑΣΟΚ ήτανε η πλήρη εφαρμογή των οικονομικών και πολιτικών όρων που έθεταν οι διεθνείς τοκογλύφοι και η ντόπια ολιγαρχία.

• Έχουμε ανατροπή του ατομικού, οικογενειακού και οικονομικού προγραμματισμού των εργαζομένων. Με την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ¨σκοτώνουν τα άλογα¨ όταν γεράσουν καθώς απολύουν εργαζόμενους που μέχρι το 2013 θα συμπλήρωναν 35 χρόνια εργασίας και το 55ο έτος ηλικίας. Οι υπάλληλοι οδηγούνται στην φτώχια και την εξαθλίωση αφού θα λαμβάνουν μόνο το 60% του βασικού μισθού, ενώ κοντά 2 χρόνια τώρα έχουν υποστεί από αυτές τις ανάλγητες ταξικές πολιτικές 40% τουλάχιστον μείωση των αποδοχών τους, με την καθημερινή λεηλασία και φοροεπιδρομή μισθών και συντάξεων να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

• Προχώρησαν σε ανοιχτή παραβίαση του Συντάγματος και κατάργηση ντε-φάκτο συνταγματικών διατάξεων (άρθρο 103). Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και ένα αιώνα μετά την κατοχύρωση της μονιμότητας οι μνημονιακές Κυβερνήσεις προχωρούνε σε απολύσεις μόνιμου προσωπικού. Αναδεικνύονται εκ των πραγμάτων και θέματα που αφορούν την έλλειψη δημοκρατικής τάξης αλλά και σεβασμού της, από τις Κυβερνήσεις του Μνημονίου όταν αδίστακτα θέλουν να επιβάλλουν τις αντικοινωνικές τους πολιτικές.

• Υπάρχει η πλήρης αντίθεση του συνδικαλιστικού κινήματος από τα Πρωτοβάθμια σωματεία, τις Ομοσπονδίες έως την ΑΔΕΔΥ, καθώς το σύνολο των εργαζομένων βρίσκεται απέναντι σε αυτά τα νεοφιλελεύθερα μνημονιακά μέτρα κατεδάφισης εργασιακών σχέσεων και ζωών. Η ΑΔΕΔΥ ήδη προσέφυγε στο ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και της λεγόμενης προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

• Ακολουθεί ήδη νέα μεγάλη καταιγίδα απολύσεων μόνιμου και έκτακτου προσωπικού μέσα από την κατευφημισμό ¨αναδιοργάνωση¨ δημοσίων υπηρεσιών με στόχο την κατάργηση κατά 30% των οργανικών μονάδων. Ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει στο ζήτημα αυτό η συμφωνία συνεργασίας που έγινε μεταξύ της Ελληνικής και της Γαλλικής Κυβέρνησης και οι προτάσεις ιδιωτικών εταιρειών! Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, στο οποίο έχει συμφωνηθεί με την Τρόϊκα η απόλυση 150.000 εργαζομένων από το Δημόσιο έως το 2015. Αυτή την στιγμή απασχολούνται στο Δημόσιο περίπου 745.000 εργαζόμενοι εκ των οποίων 640.000 είναι το τακτικό προσωπικό, 80.000 οι συμβασιούχοι, 25.000 οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ. Από τους 745.000 εργαζόμενους 190.000 περίπου είναι οι εκπαιδευτικοί και 165.000 οι ένστολοι σε Ε.Δ. και Σ.Α., ενώ πάνω από 90.000 αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης το 2010 και 2011 από την εργασία τους. Από τα στοιχεία ξέρουμε ότι είμαστε στο μέσο Ευρωπαϊκό όρο απασχολουμένων στο Δημόσιο τομέα, ενώ αποκαλύπτονται τα στοχευμένα μυθεύματα των κυβερνητικών και τροϊκανών προπαγανδιστών για άνω του 1 εκατομμυρίου Δημοσίων υπαλλήλων κ.λ.π. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εάν περπατήσουν τα σχέδια τους για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις θα έχουμε πλήρη κατάρρευση, ακόμη και αυτής της σημερινής απαράδεκτης σε αρκετούς τομείς, Δημόσιας Διοίκησης.

• Με την μαζική φυγή εργαζομένων από την εργασία τους, κατάφεραν οι πολιτικές τους να δημιουργήσουν επιπρόσθετα τεράστια προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς δεν γίνονται προσλήψεις σε τομείς που υπάρχουν σοβαρές ανάγκες και ελλείψεις όπως παιδεία, υγεία, πρόνοια, κ.α., ενώ έχει ανατραπεί δραματικά η σχέση ανάμεσα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Είναι κάτω από το 2 προς 1. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων υπάρχουν μέχρι στιγμής 45.000 εργαζόμενοι που αναμένουν το εφάπαξ, ενώ ήδη επικουρικά Ταμεία όπως το ΤΕΑΔΥ λόγω αυτής της κατάστασης έχουν συσσωρευμένα εκρηκτικά προβλήματα.

• Έφτασε το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να εκδώσει τον 11/2011 παράνομη εγκύκλιο που είχε ως στόχο να εκβιάσει και να πανικοβάλλει εργαζόμενους, υποχρεώνοντας τους να αναγνωρίσουν εδώ και τώρα την εργασιακή προϋπηρεσία που είχε ο καθένας, προκειμένου να ενταχθούν άμεσα και πρόωρα σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, καθώς δεν στηριζότανε σε καμία νομοθετική ρύθμιση.

Δεν τους νοιάζει η εξυπηρέτηση του πολίτη. Δεν τους νοιάζει το Δημόσιο συμφέρον. Δεν τους νοιάζει η ύπαρξη μιας σύγχρονης επιστημονικά διαρθρωμένης Δ.Δ. με δημοκρατική λειτουργία σε όφελος του κοινωνικού συνόλου μακριά από διαφθορά, συναλλαγή και διαπλοκή. Δεν τους νοιάζει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Δεν τους νοιάζει το ανθρώπινο προσωπικό που υπηρετεί. Δεν τους νοιάζει τίποτε!

Δυστυχώς θα δούμε πολλά ακόμη από τις δυνάμεις του μνημονιακού μπλοκ, του Κεφαλαίου, της Ε.Ε. της τράπεζας της και του Δ.Ν.Τ. Ας απαντήσουμε όπως εμείς ξέρουμε. Με τους αγώνες μας μέσα και έξω από τη Βουλή. Με την ενότητα των εργαζομένων και όχι τη διάσπασή τους. Με τις θέσεις και τις προτάσεις μας για μια ποιοτικά νέα Δημόσια Διοίκηση σε όφελος του λαού, που μπορεί να πραγματοποιήσει μια Κυβέρνηση αποτελούμενη από δυνάμεις που συμπαρατάσσονται με την Αριστερά σε ένα πρόγραμμα ουσιαστικών αλλαγών και τομών με σοσιαλιστικό προσανατολισμό.

* Ο Κώστας Μπούκας είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Βορείων Αθήνας του ΣΥΝ