Παράνομη είσπραξη χρημάτων στα ΤΕΠ Νοσοκομείων

30

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά παράβαση των οριζομένων στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθ. Y4α/οικ.165114 (ΦΕΚ 2080/Β/31.12.2010) αλλά και σε σειρά ερμηνευτικών-διευκρινιστικών εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ακόμη και σήμερα σύμφωνα με καταγγελίες, –με εντολή της Διοίκησης- στο Γενικό «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου αλλά και σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας, οι ασθενείς που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καλούνται να πληρώσουν 5 ευρώ για να εξεταστούν.

Στην ΚΥΑ ορίζεται σαφώς ότι από την καταβολή των 5 ευρώ «εξαιρούνται οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί ανασφάλιστοι δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης ασθενείς, καθώς και οι προσερχόμενοι για επείγοντα περιστατικά ασθενείς». Ομοίως, σε σειρά διευκρινιστικών εγκυκλίων, με τελευταία την αρ. Αρ.Γ.ΠΡ./Φ5/οικ. 2481 (10.01.2012) εγκύκλιο του ΥΥΚΑ με θέμα «Τήρηση Εγκυκλίων με εξαιρέσεις στην καταβολή αμοιβής-εξέταστρου των πέντε (5) ευρώ», το Υπουργείο είναι ξεκάθαρο: «σχετικά με περιστατικά ασθενών, οι οποίοι εάν και προσέρχονται για εξέταση σε εφημερία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), εντούτοις υποχρεώνονται να καταβάλουν τα εξέταστρα (5 ευρώ) κατά παράβαση της σχετικής Νομοθεσίας και παρά τις διευκρινιστικές εγκυκλίους του ΥΥΚΑ, παρακαλούμε όπως επιληφθείτε άμεσα για την πιστή εφαρμογή της κείμενης Νομοθεσίας από το προσωπικό που εποπτεύετε, εφιστώντας τους την προσοχή στις διατάξεις εκείνες που αφορούν στις επιμέρους εξαιρέσεις».

Παρά και την τελευταία αυτή εγκύκλιο, το ΓΝ Βόλου εισπράττει κανονικότατα, σύμφωνα με συγκεκριμένες καταγγελίες, τα 5 ευρώ για εξέταση ασθενών στο ΤΕΠ.

Επειδή είναι εκ προοιμίου απορριπτέα η λογική του χαρατσώματος των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, για υπηρεσίες που εκ των πραγμάτων έχουν προπληρώσει οι πολίτες.

Επειδή επιβάλλεται η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Επειδή διάφορες διοικήσεις Νοσοκομείων συνεχίζουν να ακολουθούν -κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και αγνοώντας το ΥΥΚΑ- δική τους εισπρακτική πολιτική.

Επειδή αυτή ακριβώς η τακτική προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Για τους παραπάνω λόγους,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Θα διενεργηθεί έλεγχος σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια εξ αυτών εισπράττονταν παρανόμως τα 5 ευρώ από τους προσερχόμενους στα ΤΕΠ ασθενείς;

2.    Ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων που σκοπίμως αγνοούσαν τα οριζόμενα στην ΚΥΑ και στις διευκρινιστικές εγκυκλίους του ΥΥΚΑ;

3.    Τι θα γίνει με τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί, με παράνομο τρόπο, για εξέταση στα ΤΕΠ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Μιχάλης Κριτσωτάκης