Οι Γερμανοί ξανάρχονται…

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES 

Γερμανικό σχέδιο που κυκλοφόρησε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης – το λεγόμενο «Euro Working Group» – προτείνει, σύμφωνα με τους Financial Times, να εκχωρηθούν οι αποφάσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό σε έναν ειδικά ορισμένο για αυτό το σκοπό επίτροπο της ευρωζώνης, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι Γερμανός ή τουλάχιστον Γερμανικής εμπιστοσύνης.

Προξενεί κατάπληξη ότι το Γερμανικό αυτό σχέδιο, αντί να καταγγελθεί επώνυμα από την κυβέρνηση, ανώνυμες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν, περισσότερο ως μια προσπάθεια να διατηρήσουν τους τύπους, ότι «δεν το συζητάνε«!

Η Γερμανική πρόταση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι προβάλλεται αυτή τη στιγμή. Είναι η ώρα που το PSI πλησιάζει προς την συνυπογραφή του, πράγμα που θα συνδυασθεί με ένα είδος πτώχευσης της χώρας, την οποία οι ιθύνοντες της ΕΕ – και πρώτα απ’ όλα η Γερμανία – θέλουν να αξιοποιήσουν για να εκχωρηθεί όλη η εξουσία απευθείας στην τρόικα και τη Γερμανική μπότα. 

Κι αυτό για να εφαρμοσθεί ένα νέο δρακόντειο μνημόνιο τελικής λεηλασίας και εξόντωσης του ελληνικού λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να δούμε τις απαιτήσεις της τρόικας για κατεδάφιση μισθών, δώρων και Συλλογικών Συμβάσεων στη χώρα μας.

Το πιο τραγικό είναι ότι, παρά τις πλάγιες διαψεύσεις, με αυτούς τους σχεδιασμούς, συντάσσεται, επί της ουσίας, απολύτως ο «δοτός» πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και η «σκληρή» παραδομένη διακομματική ομάδα που τον περιβάλλει! Αυτό που μόνο τους προβληματίζει είναι το πώς θα βρουν τους κατάλληλους τρόπους για να «περάσουν» αυτοί οι σχεδιασμοί «παράδοσης» της χώρας με τις λιγότερες δυνατές λαϊκές αντιδράσεις.

Οι επόμενες εβδομάδες αποκτούν μια τραγική ιστορική κρισιμότητα για τη χώρα και το μέλλον της!

Η «Iskra», προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει, επί του θέματος, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:


FT: ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει η Ελλάδα να παραδώσει τις αποφάσεις για τους φόρους και τις δαπάνες σε έναν «επίτροπο προϋπολογισμού» της ευρωζώνης υποστηρίζουν οι FT επικαλούμενοι αντίγραφο της πρότασης που έχουν στην κατοχή τους, με στόχο να «εξασφαλιστεί» η βοήθεια των 130 δισ. ευρώ.

Ο επίτροπος θα έχει το δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό αν αυτές δεν είναι στο πλαίσιο των στόχων που έχουν θέσει οι δανειστές. Θα έχει παράλληλα τη δυνατότητα να ελέγχει όλα τα σημαντικά σκέλη των δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ο έλεγχος του προϋπολογισμού πρέπει να τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο», αναφέρει η πρόταση. «Δεδομένης της απογοητευτικής συμμόρφωσης έως σήμερα, η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί την μεταβίβαση της ανεξαρτησίας του προϋπολογισμού της σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

Το γερμανικό σχέδιο που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Παρασκευής στα στελέχη των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης, το λεγόμενο “euro working group”, υποδηλώνει πόσο μεγάλη είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, σημειώνουν οι FT.

Παρά το γεγονός ότι ο τεχνοκράτης Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται πλέον στη θέση του πρωθυπουργού η στάση απέναντι στην Ελλάδα από την Ε.Ε. συνεχίζει να χειροτερεύει. Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι λίγα έχουν γίνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός.

Σύμφωνα πάντως με το γερμανικό σχέδιο, η Αθήνα θα επιτρέπεται να ξοδεύει χρήματα για τις ανάγκες λειτουργίας της κυβέρνησης μόνο αφού έχει εξυπηρετήσει τις δανειακές της ανάγκες. Αν αυτός ο σχεδιασμός μετατραπεί σε νόμο, τότε οι αγορές και οι επενδυτές θα έχουν εξασφάλιση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πτώχευση.

«Αν μια μελλοντική δόση δεν εκταμιευθεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλεί τους δανειστές της με πτώχευση αλλά θα πρέπει να αποδεχθεί περαιτέρω μειώσεις στις πρωτογενείς δαπάνες ως μόνη διέξοδο απέναντι στη μη χρηματοδότηση», αναφέρει το έγγραφο.  

Πηγή: euro2day.gr


«ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Για παραχώρηση ορισμένων τουλάχιστον δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκούς θεσμούς φέρεται να πιέζει το Βερολίνο, σύμφωνα με πηγές πoυ επικαλείται το Reuters, στο πλαίσιο των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει του δεύτερου πακέτου στήριξης.

«Υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις στο Eurogroup και προτάσεις, μία εκ των οποίων προέρχεται από τη Γερμανία, για το πώς θα αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο προγράμματα στήριξης που βρίσκονται παρατεταμένα εκτός στόχων, για το εάν αυτό θα μπορεί να αγνοηθεί ή εάν πρέπει να πούμε «ως εδώ»» ανέφερε η πηγή.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι σύμφωνα με προτάσεις, ευρωπαϊκοί θεσμοί που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβουν «συγκεκριμένες αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων» για τη δημοσιονομική πολιτική. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη αυστηρότερο μέσω εξωτερικής τεχνογνωσίας» συμπλήρωσε η πηγή.

Πηγή στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να μείνει ανώνυμη απέκλεισε να τέθηκαν υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης τέτοιες προτάσεις στο επίπεδο του Eurogroup.

Στην ίδια κατεύθυνση, στο φύλλο των Financial Times της Παρασκευής γράφτηκε ότι η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να εκχωρήσει την κυριαρχία της στη δημοσιονομική της πολιτική σε Ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ένας επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου» αναφέρει το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

«Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα» εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση.

ΜΠΑΡΑΖ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Προς αυτή την κατεύθυνση δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το μπαράζ δηλώσεων κορυφαίων Γερμανών υπουργών για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και το μέλλον της στην Ευρωζώνη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ότι «ανακοινώσεις από την Ελλάδα είχαμε πολλές. Τώρα ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση να δουλέψει.»

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν προηγουμένως δεν υλοποιηθούν οι υπάρχουσες δεσμεύσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, υπερασπίστηκε τη σκληρή στάση της χώρας του στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

«Εμείς οι Γερμανοί δεν περιμένουμε από κανέναν στην Ευρώπη περισσότερα απ’ όσα ζητούμε από τους πολίτες μας. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους φορολογούμενους στη Γερμανία ότι πρέπει να κάνουν πράγματα, που άλλοι δεν θέλουν να κάνουν, ενώ ταυτόχρονα τους ζητούμε τα χρήματά τους».

«Δεν έχει νόημα» να δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ενώ «δεν ξέρουμε αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν πραγματικά» στην Αθήνα, υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμού επιτρόπου για την Ελλάδα.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα».

Ο Γερμανός υπουργός εξήγησε ότι αναφερόταν στο μοντέλο των επιτρόπων των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι «επιστρατεύονται» προκειμένου να βοηθήσουν τους δήμους, όταν υπάρχει πρόβλημα.

Διευκρίνισε πάντως ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμο και σε ένα κράτος», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα κυριαρχίας».

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr

 

– Aναδημοσίευση μαζί με τα δημοσιεύματα από την ιστοσελίδα iskra.gr 28-1-2012Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών.