Τσουχτερά εμβόλια στον ΕΟΠΥΥ

Του Κωστή Κεκελιάδη

Από την αρχή του χρόνου έχει καταργηθεί το σύστημα της κεντρικής προμήθειας και διάθεσης εμβολίων στα ιατρεία του ΙΚΑ και οι ασφαλισμένοι του οργανισμού υποχρεώνονται να τα αγοράζουν οι ίδιοι από τα φαρμακεία. Μετά την αγορά του σκευάσματος πηγαίνουν στο γιατρό -είτε στον ιδιώτη είτε στα επιφορτισμένα με την ευθύνη για τους εμβολιασμούς «Κέντρα Προστασίας μάνας και παιδιού» του ΙΚΑ- για να εμβολιαστούν.
Το αποτέλεσμα πέραν της ταλαιπωρίας για τους ασφαλισμένους είναι να εκτινάσσεται το κόστος και το μάρμαρο το πληρώνει εξ ολοκλήρου το ταμείο, ενώ καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο κεντρικός εμβολιαστικός σχεδιασμός, που συνιστά τον πυρήνα ενός αποτελεσματικού προγράμματος προστασίας του πληθυσμού.
Το πλέον ακριβό από τα υποχρεωτικά εμβόλια αφορά την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και πωλείται στα φαρμακεία έναντι 165 ευρώ, ενώ μέχρι τώρα το ΙΚΑ το προμηθευόταν πληρώνοντας 90 ευρώ το σκεύασμα, δηλαδή η αύξηση κυμαίνεται στο 80%!
Είναι χαρακτηριστικό πως, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο είναι ένα ακριβό εμβόλιο, το ΙΚΑ είχε εμφανιστεί πολύ προσεκτικό, για να εγκρίνει τη δωρεάν χορήγησή του πριν από πέντε χρόνια και ακολουθούσε τη διαδικασία της προμήθειας με διαγωνισμό, αφού το ετήσιο κόστος ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση για την αγορά με τιμές λιανικής πάρθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το νεοσύστατο τότε διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ: «Στο εξής όλα τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών θα διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία άνευ συμμετοχής για τους ασφαλισμένους του».
Δύο μήνες μετά ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος εκδίδει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «η συνταγογράφηση και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ θα αρχίσει μετά την εξάντληση των αποθεμάτων των εμβολίων».
Και τώρα που εξαντλήθηκαν τα αποθέματα, άρχισε η εφαρμογή της λιανικής χορήγησης και για τους ασφαλισμένους του μεγαλύτερου από τους οργανισμούς που συγκροτούν τον ΕΟΠΥΥ.

Εκτίναξη δαπάνης
Υπολογίζεται ότι μόνο στα οκτώ «Κέντρα Προστασίας μάνας και παιδιού» που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη διενεργήθηκαν περίπου 60.000 εμβόλια το 2011.
Με αυτό το δεδομένο το μέσο κόστος της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης ενός παιδιού, μέχρι να συμπληρώσει τα 15 του χρόνια, ήταν μέχρι σήμερα 500 ευρώ, οπότε σε βάθος δεκαπενταετίας έφτανε τα 30 εκατ. για το σύνολο των ασφαλισμένων της Θεσσαλονίκης.
Με τις τιμές της λιανικής το μέσο κόστος φτάνει τα 900 ευρώ για κάθε παιδί, άρα σε δεκαπέντε χρόνια η συνολική δαπάνη θα σκαρφαλώσει στα 55 εκατ. ευρώ (χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός των εμβολιασμών από ιδιώτες), επιβαρύνοντας δυσανάλογα το ασφαλιστικό ταμείο, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει νέα περιστολή των δαπανών

πηγή Εφημερίδα Θεσσαλονίκη 30-1-2012Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών.