Αυτόνομη Παρέμβαση: Να τους σταματήσουμε πριν καταστέψουν τη ζωή όλων μας

31

Η ανεργία στη χώρα μας σπάει το ένα μετά το άλλο όλα τα ρεκόρ και καταγράφεται πλέον επισήμως από την EUROSTAT, ως πρωταθλητρια στα ποσοστά ανεργίας, με τους πραγματικά ανέργους να προσεγγίζουν το 1.500.000, μέσα σε μια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη που και αυτή μετρά πάνω από 25.000.000 ανέργους.

Κι ‘όμως αυτά τα ιλιγγιώδη ποσοστά ανεργίας αντιμετωπίζονται ως μια απλή παράπλευρη απώλεια των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

Στη χώρα μας, επίσης καθόλου δεν φαίνεται να συγκινείται ούτε η Τρόικα, ούτε και η τρικομματική Κυβέρνηση Παπαδήμου που με την πολιτική τους, τα Μνημόνια τους και τις δανειακές συμβάσεις, εξοντώνουν την πραγματική οικονομία, βυθίζουν ολοένα και περισσότερο την οικονομία σε ύφεση και οδηγούν μια ολόκληρη κοινωνία στην ερήμωση, το περιθώριο και τη φτώχεια.

Η ανεργία λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις και κινείται εκτός κάθε ελέγχου, ενώ οι συνέπειές της είναι δραματικές, αφού χτυπούν αδιακρίτως κάθε ελληνική οικογένεια, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, αλλά και εργαζόμενους που βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία.

Η κοινωνική προστασία των ανέργων είναι ανύπαρκτη και τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας που λαμβάνει μόνο ένα μικρό μέρος των ανέργων, δεν μπορούν πια να λειτουργήσουν ούτε ως ασπιρίνη, μπροστά στο κίνδυνο της κοινωνικής ερήμωσης που συνεπάγεται η ανεξέλεγκτη γιγάντωση του φαινομένου.

Η ΓΣΕΕ, αντί να εξαντλείται σε ένα πεδίο ατέρμονων διαβουλεύσεων και να εγκλωβίζεται σε έναν σκηνοθετημένο διάλογο, οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να θέσει υψηλά στην ατζέντα της διεκδικητικής της δράσης το ζήτημα της ανεργίας, να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για την προστασία των ανέργων.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη το σ.κ. με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις να διεκδικήσει την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και τη διεύρυνση του χρόνου καταβολής του, μεταξύ άλλων και από τους πόρους που διοχετεύονται στις αποτυχημένες «ενεργητικές πολιτικές» επιδότησης των εργοδοτών και ανέρχονται σε δεκάδες εκατ.€.

Η ΓΣΕΕ μαζί με τα ΕΚ σε κάθε πόλη και περιφέρεια, μπορούν να συμβάλλουν στην υποδοχή και τη δικτύωση των ανέργων, να τους συνδέσουν με τον κόσμο της εργασίας και με όρους αλληλεγγύης να αναπτύξουν ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κίνημα με άμεσα αιτήματα την κοινωνική προστασία του συνόλου των ανέργων, την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας, το πάγωμα και κούρεμα των στεγαστικών δανείων και την δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.