Ιστορικά ρεκόρ ανεργίας σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Αναμενόμενα, αλλά σε κάθε περίπτωση σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που εξέδωσε η Eurostat, σχετικά με την ανεργία.

Σύμφωνα με τη Eurostat*, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο της ευρωζώνης, η ανεργία σημείωσε ιστορικά υψηλά! 

Στην Ελλάδα τα ποσοστά ανεργίας έφτασαν το δυσθεώρητο 19,2%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση (5,3%) μεταξύ των κρατών της ΕΕ από τον Οκτώβριο του 2010!

Ειδικά σε ότι αφορά την Ελλάδα, πολλά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως η δήθεν ανεξάρτητη ΕΛΛ.ΣΤΑΤ. έδωσε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας (18,2%) για τον περασμένο Οκτώβριο. Φαίνεται λοιπόν, πως η δήθεν ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΛ. ΣΤΑΤ., με την τοποθέτηση του πρώην στελέχους του ΔΝΤ Α. Γεωργίου στο τιμόνι της, μάλλον ενδυνάμωσε τις «πολιτικές δουλείες» της υπηρεσίας!!!


Στο σύνολο της ευρωζώνης, κατά το Δεκέμβριο του 2011, τα ποσοστά ανεργίας έφτασαν το 10,4% ενώ στην ΕΕ των «27», το 9,9%.

«Σοκ» προκαλεί η διαπίστωση πως ενώ η ανεργία σημειώνει ιστορικά ρεκόρ στο σύνολο της ευρωζώνης, εντούτοις σε χώρες όπως η Γερμανία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά (5,5%)!

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στην Αυστρία (4,1%), στην Ολλανδία (4,8%), στο Λουξεμβούργο (4,9%)

Τα ιστορικά αυτά χαμηλά ποσοστά ανεργίας για τη Γερμανία και τις άλλες βόρειες χώρες, «μεταφράζονται» σε τρομακτικά ποσοστά ανεργίας για τις χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη των «17», σημειώθηκαν σε Ισπανία (22,9%), Ελλάδα (19,2%), Ιρλανδία (14,5%) και Πορτογαλία (13,6%).

Με\γάλη άνοδος της ανεργίας (9,3% από 6,3%) σημειώθηκε και στην Κύπρο!

Η ψαλίδα ανεργίας» μεταξύ βορρά και νότου, που περιγράφουμε παραπάνω, έχει στον πυρήνα των αιτιών της, το ίδιο το κοινό νόμισμα αλλά και τις πολιτικές που εφαρμόζονται με στόχο αλλά και πρόσχημα τη διάσωσή του (μνημόνια, λιτότητα κλπ).

Για τη μεν Γερμανία και τις άλλες βόρειες χώρες, το ευρώ αποτελεί ένα σχετικά υποτιμημένο νόμισμα το οποίο επιτρέπει, παράλληλα, την πρόσβαση τόσο σε νέες αγορές αλλά και σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης.

Επιπρόσθετα η εφαρμοζόμενη από το 2000, πολιτική παγώματος των πραγματικών μισθών στη Γερμανία και η γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων «προικίζει» το γερμανικό κεφάλαιο με φτηνά (σε σχέση με την παραγωγικότητα), εργατικά χέρια!

Όμως για την ευρωπεριφέρεια, το ευρώ αποτελεί ένα σχετικά υπερτιμημένο νόμισμα το οποίο σκοτώνει μαζικά τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας!

Αυτή η δυναμική, αναμένεται να ενδυναμωθεί όσο προχωράνε και βαθαίνουν οι πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας είτε με τροϊκανή επιτήρηση είτε χωρίς αυτήν!

Και όσο ανεβαίνουν τα ποσοστά ανεργίας στην ευρωπεριφέρεια, τόσο οι κυρίαρχοι κύκλοι στην ευρωζώνη και οι εγχώριες αστικές τάξεις, θα χρησιμοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών, ποντάροντας στην απελπισία των ανθρώπων και ειδικά των νέων!

* Τα στοιχεία της Eurostat, αφορούν το μήνα Δεκέμβριο πλην των Ελλάδα, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία που αφορούν το μήνα ΟκώβριO


ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:  

ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 2011 ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η EUROSTAT

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σκληρής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, που εφαρμόζονται στην ευρωζώνη, εκτίναξαν σε δυσθεώρητα ύψη την ανεργία στις χώρες μέλη της.

Η Ελλάδα, με βάση τα επίσημα στοιχεία για τα ποσοστά ανεργίας, έχει κερδίσει το «ασημένιο μετάλλιο» στην ΕΕ, ενώ σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία μέχρι το Πάσχα «θα έχει εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο».

Η πραγματική ανεργία στη χώρα μας, με κύρια θύματα τους νέους που ένας στους δυο άνεργος και αναγκάζεται να ξενιτευτεί, κινείται στο 25-26%, δηλαδή σε ποσοστά που είχε η χώρα μας μόνο μετά τη μικρασιατική καταστροφή και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας δεν είναι ένα απλό φυσικό φαινόμενο, αλλά το αποτέλεσμα των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και της σημερινής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ακροδεξιάς, οι οποίες οδηγούν την οικονομία σε βαθιά ύφεση και κατάρρευση και τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην ανεργία, τη φτώχεια και την απόλυτη εξαθλίωση.

Οι εργαζόμενοι, άνεργοι και νέοι με τους αγώνες και την ψήφο τους μπορούν και πρέπει να ανατρέψουν τις κυβερνητικές και τροικανές πολιτικές πριν αυτές μετατρέψουν την ανεργία σε μόνιμο καθεστώς.

– Αναδημοσίευση από την iskra.gr 31-1-2012