Βάλε …βγάλε τα νοσήλια στο ΕΣΥ!

25

Σε εποχή απόλυτης κυβερνητικής διάλυσης έγινε και αυτό: τα πολυσυζητημένα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), ο τρόπος τιμολόγησης δηλαδή της νοσηλείας των ασθενών στα νοσοκομεία, άλλαξε μέσα σε ένα μήνα τρεις φορές! Πως έγινε αυτό;

Στις αρχές του χρόνου άρχισαν να εφαρμόζονται επισήμως τα ΚΕΝ σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στις ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες υπεγράφη σύμβαση. Οι τιμές στα ύψη αφού ιατρικές επεμβάσεις υπερτιμολογήθηκαν ακόμη και κατά τρεις φορές πάνω. Γεγονός που είχαν καταγγείλει από την αρχή οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί πανικός στα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας καθώς οι αυξημένες τιμές θα τίναζαν τα ήδη χρεωμένα ασφαλιστικά Ταμεία στον αέρα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να αναστείλει μέχρι τον Μάρτιο την εφαρμογή των ΚΕΝ στα νοσοκομεία την περασμένη εβδομάδα, έως ότου να διορθωθούν τα προβλήματα και οι λανθασμένα καθορισμένες τιμές.

Η απόφαση όμως δεν κράτησε πολύ. Πριν καλά καλά ανασταλεί η εφαρμογή τους, ξανάρχισαν να… εφαρμόζονται καθώς η μη τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων στο ΕΣΥ θα προκαλούσε περαιτέρω προβλήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των ημερών θα υπάρξει νέα βελτιωμένη πρόταση από το υπουργείο Εργασίας ώστε να ..μαζευτεί άμεσα το θέμα.