’”Σεισμός” έξω από το Υπουργείο Υγείας

21

Τεράστια σε μαζικότητα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το πρωί έξω από το Υπουργείο Υγείας από εργαζόμενους των Νοσοκομείων της Αθήνας και στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι αντιδρούν στη βαρβαρότητα των Κυβερνητικών μέτρων και τις τεράστιες περικοπές στους μισθούς που έγιναν μέσα από το νέο Μισθολόγιο Φτωχολόγιο. Η συγκέντρωση έγινε  στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης (2 Φλεβάρη) -με ανοιχτές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις  διαμαρτυρίας- που έγινε με πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων και αναγκάστηκε να κάλέσει και η πλειοψηφία στην ΠΟΕΔΗΝ  ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές κυβέρνησης-τρόικας στο χώρο της Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ανατροπή των πολιτικών Κυβέρνησης και τρόικας που καρατομούν μισθούς και δικαιώματα, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος το σταμάτημα της συρρίκνωσης των Δημόσιων νοσοκομείων μέσω των συγχωνεύσεων και της κατάργησης τμημάτων και υπηρεσιών και γεναία χρηματοδότηση για ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων το 2012.

Στη συγκέντρωση της Αθήνας έξω από το Υπ. Υγείας συμμετείχαν, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, πάνω από 1500 εργαζόμενοι και με δυναμικό τρόπο διεκδίκησαν να έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου

Η Κυβέρνηση, κατά τη γνωστή πλέον τακτική, παρέταξε μεγάλες δυνάμεις από ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει την οργή των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση όταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτήριο. Παρ όλα αυτά τελικά σε συνελεύση που πραγματοποίησαν στα αμφιθέατρο δήλωσαν αποφασισμένοι για το συντονισμό τω κινητοποιήσεων και τη συνεχιση του αγώνα.

Συγκεντρώσεις πραγματοπιήθηκαν και σε άλλες πόλεις καθώς και σε νοσοκομεία όλης της χώρας με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ που πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Υγείας αντιδρώντας στη δραματική μείωση των μισθών τους και στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Βουλευτή Μ. Κριτσωτάκη και τους Σ. Παπαδόγιαννη μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνη για θέματα υγείας, Χ. Κόνιαρη μέλος της ΚΠΕ και Φ. Χρυσικό μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ.

Σε δήλωσή του ο Μ. Κριτσωτάκης μεταξύ άλλων τόνισε:
«Το δημόσιο σύστημα υγείας συνθλίβεται στη μέγγενη του μνημονίου και αντιμετωπίζεται ως περιττό δημοσιονομικό βάρος. Τα νοσοκομεία υπολειτουργούν λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά, εξοπλισμό και μετατρέπονται ταχύτατα σε επιχειρήσεις με πελάτες τους ασθενείς.

Οι μισθοί πείνας και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους στην υγεία, ενώ υποβαθμίζεται καθημερινά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Η σημερινή μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης σε όλη την κοινωνία για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που ισοπεδώνει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών».