Χωρίς φιαλίδια αίματος και πάλι το Νοσοκομείο Χανίων

Χωρίς φιαλίδια αίματος έχει μείνει πάλι το Νοσοκομείο Χανίων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να στέλνουν τους ασθενείς να τα αγοράζουν οι ίδιοι από τα ιδιωτικά φαρμακεία!

Εν τω μεταξύ με επιφυλακτικότητα δέχθηκαν γιατροί και εργαζόμενοι του Γ.Ν.Χ τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για επαναλειτουργία Κλινικών (Θώρακος – Αγγείων, Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών) στο Νοσοκομείο.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου σχολιάζοντας τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος σε συνέντευξη του στα ‘Χ.Ν.’ επισημαίνουν ότι χρειάζονται όχι μόνο προθέσεις αλλά και πράξεις.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων

Τις ελλείψεις σε φιαλίδια αίματος, για μια ακόμη φορά, επιβεβαίωσε στα ‘Χ.Ν.’ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων κ. Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης, ο οποίος τόνισε: «Δυστυχώς στο Νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε υλικά, κατά καιρούς. Αυτό δεν είναι ένα τωρινό φαινόμενο αλλά παλιό, το οποίο όμως το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ.

Οι ελλείψεις υλικών, παρατηρούνται κυρίως σε φιαλίδια, τα οποία χρησιμοποιούνται για εξετάσεις αίματος των ασθενών. Επίσης υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλα υγειονομικά υλικά όπως είναι συσκευές ορού, τζελ, χαρτοβάμβακα κ.ά.».

Ερωτηθείς σχετικά για τις ελλείψεις σε φιαλίδια αίματος με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να στέλνουν τους ασθενείς να τα αγοράζουν οι ίδιοι από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, επεσήμανε: «Αυτό είναι μια πάρα πολύ άσχημη εικόνα για το Νοσοκομείο μας που στεναχωρεί ιδιαίτερα τους εργαζόμενους σ’ αυτό   και έχουμε προβεί σε επανειλημμένες διαμαρτυρίες προς τη Διοίκησή του. Όμως παρ’ όλα αυτά βλέπουμε πως το πρόβλημα δεν λύνεται, απλώς κατά καιρούς ‘μπαλώνεται’.

Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο ακριβώς υπάρχει αυτή η έλλειψη. Η Διοίκηση αναφέρει ότι ο προμηθευτής που έχει πάρει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αρνείται να τον εκτελέσει. Εμείς θέλουμε να υπάρχει επάρκεια του Νοσοκομείου σε υλικά και είναι χρέος των Διοικήσεων να βρουν τις κατάλληλες πηγές για να τροφοδοτήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς στοιχειώδη υλικά, όπως τα φιαλίδια αίματος».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντουλάκη, η έλλειψη σε φιαλίδια αίματος έχει επιδεινωθεί πάλι το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε τέτοιο βαθμό που «επειδή το προσωπικό δεν έχει φιαλίδια για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς που έρχονται τις πρωινές ώρες στο Νοσοκομείο για προγραμματισμένες εξετάσεις λήψης αίματος, αναγκάζεται και στους στέλνει σε ιδιωτικά φαρμακεία προκειμένου να προμηθευτούν τα φιαλίδιά τους. Είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο που πρέπει να λυθεί».

Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για «τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό που μετά βίας καταφέρνει να διεκπεραιώσει την εργασία του. Η έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ξεπερνά τα 200 άτομα».

Να σημειωθεί πως σε πρόσφατη συνέντευξή του στα ‘Χ.Ν.’ ο υπουργός Υγείας είχε παραδεχθεί πως «το Νοσοκομείο Χανίων ανήκει σε εκείνα τα Νοσοκομεία που έχουν τους περισσότερους συμβασιοποιημένους διαγωνισμούς. Υπάρχουν περιπτώσεις που εταιρείες με συμβάσεις αδυνατούν να καλύψουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και ταυτόχρονα δημιουργείται και έλλειψη στην αγορά των συγκεκριμένων υλικών (περίπτωση φιαλιδίων)».

Εν τω μεταξύ αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ανοικτή Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων με αιχμή του δόρατος τα προβλήματα του Νοσοκομείου, μισθολογικά – ασφαλιστικά ζητήματα καθώς και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του 2011.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ

Διορισμοί που βρίσκονται σε εκρεμμότητα δεν σημαίνουν και προσλήψεις άμεσα, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων Κατερίνα Μανιμανάκη, επισημαίνοντας ότι «χρειάζονται πράξεις».

Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Υγείας στα ‘Χ.Ν.’ η κα Μανιμανάκη επεσήμανε: «Οι θέσεις αυτές που βρίσκονται σε εκρεμμότητα είναι θέσεις που έχουν ήδη κριθεί και βρίσκονται στο Υπουργείο Υγείας από τον περασμένο Ιούνιο. Από τα μέσα Ιουνίου και μετά, έχει σταματήσει η οποιαδήποτε κίνηση αυτών των θέσεων. Η δήλωση του κ. Λοβέρδου που αφορά τις προσλήψεις στο Νοσοκομείο Χανίων, ευχόμαστε να γίνει πράξη και όταν θα γίνει πράξη, εμείς οι ίδιοι θα την χαιρετίσουμε».

Όσον αφορά την Αιματολογική Κλινική για την οποία ο υπουργός επεσήμανε πως «υπάρχουν δύο επιμελητές που έχουν κριθεί και αναμένεται ο διορισμός τους», η κα Μανιμανάκη υπογράμμισε: «Και αυτοί οι διορισμοί ανήκουν στους δεκατέσσερις που έχει υποσχεθεί ο κ. Λοβέρδος. Θέλουμε να δούμε πράξεις. Και αν γίνουν πράξεις, εμείς θα το χαιρετίσουμε. Ό,τι έχει να κάνει με την αναβάθμιση του Νοσοκομείου, το δεχόμαστε και το χαιρετάμε».

«Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τα προβλήματα του Νοσοκομείου. Όπως επίσης από την αρχή φωνάζαμε ότι τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια ήταν ένα λάθος πρόγραμμα, το οποίο τώρα ο υπουργός πήρε πίσω. Έτσι τα ενοποιημένα νοσήλια έχουν ανασταλεί για έναν μήνα. Εμείς το λέγαμε από την αρχή αλλά το Υπουργείο το ανακάλυψε τώρα».

Για την επαναλειτουργία Κλινικών στο Νοσοκομείο Χανίων, όπως η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και η Κλινική Θώρακος – Αγγείων, η κα Μανιμανάκη, επεσήμανε: «Όλα αυτά ανήκουν στην σφαίρα του ‘μακάρι’. Μακάρι όλα αυτά να γίνουν και να γίνουν σύντομα. Και ο Υπουργός να μην μείνει μόνο στις δηλώσεις».

Τέλος, όσον αφορά τις προθέσεις του υπουργού Υγείας, όπως διαφάνηκε σε πρόσφατη σύσκεψη με τους διοικητές των Νοσοκομείων, ώστε τα κενά στα δημόσια Νοσοκομεία να καλυφθούν με γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η κα Μανιμανάκη ανέφερε: «Οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν καμία δουλειά στα Νοσοκομεία της χώρας. Τα Νοσοκομεία της χώρας για να καλύψουν τις ανάγκες τους πρέπει να διοριστεί προσωπικό που θα ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας»

πηγή Ρέθυμνο goodnet.gr 1-2-2012Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών.