Ενωτικό Ψηφοδέλτο Ριζοσπαστκής Αριστεράς Για ένα ενωτικό μέτωπο αγώνα

25

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Εκλογική διακήρυξη στο 13ο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

Τα δύο τελευταία χρόνια η εργατική τάξη όλης της χώρας δέχθηκε μια ανελέητη επίθεση σε όλα τα μέτωπα, σε όλα τα δικαιώματα, σε ότι κατάκτησε τον προηγούμενο αιώνα. Σήμερα αυτό το σχέδιο «ολοκληρώνεται» με την νέα συμφωνία και τη δανειακή σύμβαση που προωθούν Κυβέρνηση και τρόικα. Οι επιπτώσεις από αυτές τις πολιτικές είναι καταστροφικές για τους εργαζόμενους και όλο τον Ελληνικό λαό.

Οι μισθοί μας κατακρεουργούνται, οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται, οι συντάξεις μειώνονται δραματικά, το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα μεταλλάσσεται ραγδαία από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό και ιδιωτικό, η φορολογία εκτινάσσεται στα ύψη, τα χαράτσια έρχονται το ένα μετά το άλλο, οι εργασιακές σχέσεις μπήκαν στην κλίνη του Προκρούστη, η ανεργία χτυπάει κόκκινο, οι απολύσεις και η εφεδρεία έγιναν καθεστώς, οι ευέλικτες και άτυπες μορφές εργασίας θεοποιήθηκαν και κατακλύζουν όλους τους εργασιακούς χώρους, οι υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας συρρικνώνονται και οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν ακριβά για αγαθά που έπρεπε να παρέχονται καθολικά και δωρεάν.

Σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία λαϊκή οικογένεια που να μην έχει στο σπίτι ένα άνεργο, δεν υπάρχει εργαζόμενος που να μην του μειώσανε το μισθό ή συνταξιούχος τη σύνταξή του. Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι βρίσκονται πλέον σε κατάσταση φτώχιας και εξαθλίωσης, ενώ οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται.

Σήμερα οι δυνάμεις του αστικού πολιτικού κατεστημένου – ΠΑ.ΣΟ.Κ-Ν.Δ.-ΛΑ.Ο.Σ, κάτω από τη λαϊκή οργή και μπροστά στα αδιέξοδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των πολιτικών που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, συνασπίστηκαν δημιουργώντας ένα σκληρό μπλοκ για να συνεχίσουν την εφαρμογή των πιο βάρβαρων αντεργατικών -αντιλαϊκών επιλογών που γνώρισε η ελληνική κοινωνία μετά τον πόλεμο.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι λένε ένα μεγάλο ΟΧΙ σε αυτή την πολιτική που προωθεί τις απολύσεις, την περικοπή των μισθών και των δικαιωμάτων τους, την υποτέλεια και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών της παιδείας, της υγείας και της ασφάλισης και οδηγεί στη βίαιη φτωχοποίηση του λαού.

Οι συνταγματικές εκτροπές και τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα δεν θα τους σώσουν από τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση. Η πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά και της κυβέρνησης Παπαδήμου, πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητά του εργατικού κινήματος την επόμενη περίοδο.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να συνδεθούν με τους αγώνες του εργατικού κινήματος και τις συνδικαλιστικές μας διεκδικήσεις. Τα αιτήματα για τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των φτωχών, πρέπει να αποτελέσουν προμετωπίδα των διεκδικήσεων, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και Ελληνικός λαός.

Δεν μπορούμε να μείνουμε παρατηρητές σε μια παράσταση όπου το θέαμα είναι η εξάπλωση της φτώχιας και της ανασφάλειας, η εξαθλίωση του λαού και η καταστροφή της χώρας. Προϋπόθεση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι ένα ισχυρό εργατικό κίνημα με σαφή ταξικό προσανατολισμό, η μαζική ένταξη και συμμετοχή όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα, η ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού υπέρ των αγωνιστικών-ταξικών δυνάμεων.

Μπορούμε να τους ανατρέψουμε, έχουμε τη δύναμη, αρκεί να το πιστέψουμε!

 


Οι εργαζόμενοι στη μέγγενη των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών.

 

Ο κρατικός Προϋπολογισμός 2012, αλλά και οι εξελίξεις για το «κούρεμα» του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση, συνεχίζουν και εντείνουν τη βάρβαρη πολιτική σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της Κοινωνίας. Υλοποιεί -και μάλιστα με αυταρχικό τρόπο- όλες τις αντιλαϊκές επιλογές του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, οδηγεί σε διάλυση τις κοινωνικές υπηρεσίες, καρατομεί δικαιώματα και μισθούς.

Στα πλαίσια αυτά, καταργείται ουσιαστικά η μονιμότητα ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην έξοδο και την απόλυση από το Δημόσιο, μέσω της εργασιακής εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Όμως η κυβέρνηση και η τρόικα δεν σταματούν εκεί. Σχεδιάζουν τη μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 150 χιλιάδες μέχρι το 2015, με την κατάργηση Οργανικών Μονάδων και με την-κατ’ επίφαση- αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Εκδίδονται καθημερινά αμφίβολης νομιμότητας εγκύκλιοι, ενώ ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία αποτελούν το νέο τρόπο άσκησης της Διοίκησης.

Οι επιπτώσεις αυτών των πολιτικών είναι δραματικές τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Δημόσιες Υπηρεσίες διαλύονται, Δημόσια-Κοινωνικά Αγαθά υποβαθμίζονται και καταργούνται.

Αφαιρούνται δικαιώματα από τους εργαζόμενους μέσα από τον περιορισμό της λίστας των ΒΑΕ, ενώ ακόμα και για τις κατηγορίες που εντάχθηκαν σε αυτά αυτό παραμένει κενό γράμμα.

Με το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο κατακρεουργούνται, για μια ακόμη φορά, τα εισοδήματά μας με μειώσεις που φτάνουν έως και το 50%. Καταργήθηκαν τα γενικά και κλαδικά επιδόματα, ακόμη και το οικογενειακό, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι βασικές αποδοχές μας. Συνδέεται ο μισθός με το βαθμό και την αξιολόγηση με συνέπεια η πλειοψηφία των υπαλλήλων να καταδικάζεται σε μισθολογική καθήλωση. Περιορίζονται οι συντάξιμες αποδοχές.

Επιπλέον, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τα νέα φορολογικά χαράτσια θα οδηγήσουν στην παραπέρα συρρίκνωση των λεηλατημένων εισοδημάτων μας.

Ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στα χαράτσια για να μην περάσει το βάρβαρο και απάνθρωπο μέτρο διακοπής του ρεύματος, αντιμετωπίστηκε με συλλήψεις συνδικαλιστών και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, αποκαλύπτοντας το αυταρχικό πρόσωπο της συγκυβέρνησης. Ο αγώνας ενάντια στα νέα χαράτσια πρέπει να συνεχιστεί.

Δεν έχουμε, δεν μπορούμε να πληρώσουμε!!!

Ταυτόχρονα, οι νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ οδηγούν τους συνταξιούχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οι μειώσεις, όμως, δεν θα σταματήσουν εδώ. Η διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων, που επιχειρείται με τη μνημονιακή πολιτική, θα έχει ως αποτέλεσμα νέες αρνητικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, στις επικουρικές συντάξεις στην κύρια σύνταξη.

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες και η Δημόσια Περιουσία ξεπουλιούνται έναντι πινακίου φακής, με καταστροφικές επιπτώσεις στην Κοινωνία, βάζοντας ταυτόχρονα φραγμό σε κάθε αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

Οι δανειστές, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις απαιτούν την υποτίμηση, μέχρι ευτελισμού, της αξίας της εργασίας μας, της περιουσίας και κάθε παραγωγικής μονάδας της χώρας μας, προκειμένου να αυξηθούν τα υπερκέρδη τους.

 


Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας γκρεμίζεται από τις μνημονιακές πολιτικές

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δέχεται ανελέητη επίθεση και κινδυνεύει να οδηγηθεί σε κατάρρευση εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών. Υπηρεσίες υγείας συρρικνώνονται ή και καταργούνται, εξαιτίας των τεράστιων περικοπών στις χρηματοδοτήσεις, την εφαρμογή του νέου κανονισμού παροχών αλλά και της διαδικασίας των συγχωνεύσεων και των διασυνδέσεων των νοσοκομείων. Στην κατεύθυνση αυτή οι μνημονιακές κυβερνήσεις προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε αποφάσεις που οδήγησαν σε:

Περικοπή των προϋπολογισμών των νοσοκομείων με αποτέλεσμα τεράστια λειτουργικά προβλήματα και συνεχείς ελλείψεις στο υγειονομικό υλικό.

Κατάργηση χιλιάδων οργανικών κλινών με παράλληλη συγχώνευση νοσοκομείων, την εκχώρηση 560 κλινών του ΕΣΥ σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Τεράστια κενά σε προσωπικό εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων, των συνταξιοδοτήσεων και του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.

Μείωση της χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία, κατάργηση εξετάσεων που καλύπτονταν και την εξαίρεση από τις λίστες συνταγογράφησης εκατοντάδων φαρμάκων που πληρώνουν   πλέον οι ασφαλισμένοι.

Εφαρμογή στα νοσοκομεία των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσήλιων ( ΚΕΝ) με αύξηση του κόστους της ημερήσιας νοσηλείας στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 300-600%, με κίνδυνο την άμεση κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ

Συγχώνευση-κατάργηση προνοιακών δομών με στόχο τελικά τη συρρίκνωση και το κλείσιμο.

Τα Συνδικάτα να γίνουν κάστρα οργάνωσης της αντίστασης και του αγώνα

Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ, αλλά και την ΠΟΕΔΗΝ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Αρνήθηκαν να οργανώσουν αποτελεσματικά τον αγώνα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές, καλλιέργησαν αυταπάτες, μετατράπηκαν σε αρκετές περιπτώσεις σε παρατηρητές των εξελίξεων, δεν έκαναν καμία προσπάθεια να βάλουν σε κίνηση τα πρωτοβάθμια σωματεία. Από την άλλη η επιλογή των ξεχωριστών συγκεντρώσεων, που θέτουν εμπόδια στην προοπτική της ενότητας και της κοινής δράσης των εργαζομένων, δεν βοήθησε στην ενδυνάμωση και αποτελεσματικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ δίνει αυτή τη δυνατότητα, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για να συγκροτηθεί ένα αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ με στόχο. Να βάλει σε κίνηση τα πρωτοβάθμια σωματεία, να ενεργοποιήσει όλους τους υγειονομικούς μέσα από Γενικές συνελεύσεις, πρωτοβουλίες και συντονισμούς, Επιτροπές Αγώνα , να συμβάλει στην ανάπτυξη των αντιστάσεων και των αγώνων.

Τα συνδικάτα στις σημερινές συνθήκες οφείλουν να αλλάξουν ριζικά, εγκαταλείποντας τον συμβιβασμό, τον κρατικό συνδικαλισμό, την υπόκλιση στον νεοφιλελευθερισμό, τις ανθενωτικές συμπεριφορές.

Ξέρουμε πως αυτό προϋποθέτει το ζωντάνεμα των συνδικάτων μέσα από διαδικασίες βάσης, αλλαγή ηγεσίας, ριζική διαφοροποίηση των συσχετισμών και μεγάλες τομές στον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας τους. Σήμερα η εργατική τάξη πρέπει να αγωνιστεί αξιοποιώντας ό,τι πολλαπλασιάζει και δεν διαιρεί δυνάμεις.

Τα στοιχεία μιας νέας στρατηγικής είναι:  Η αλλαγή του προσανατολισμού τους ο απεγκλωβισμός από την τακτική των μικρών βημάτων και των διορθωτικών κινήσεων που όχι μόνο είναι αναποτελεσματικές αλλά και σπέρνουν την ηττοπάθεια. Κεντρικό ζήτημα είναι η σύγκρουση με τις πολιτικές του μνημονίου.

 Η ενίσχυση της συμμαχίας με στρώματα που σήμερα πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ και οδηγούνται στα περιθώριο.

Χρειάζεται η δημιουργία ενός μεγάλου πολύμορφου αγωνιστικού και απεργιακού κινήματος που θα συνδυάζει τις κλαδικές και επιχειρησιακές κινητοποιήσεις, που θα αξιοποιεί όλες τις μορφές πάλης, που θα αποφασίζεται κατά το δυνατόν από μαζικές συνελεύσεις των εργαζομένων, ένα κίνημα που θα γεμίζει τους δρόμους. Στις σημερινές συνθήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχυθεί η αλληλεγγύη στους εργατικούς αγώνες αλλά και σε τμήματα της τάξης μας που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή τα βγάζουν δύσκολα.


Για ένα αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων

 

Αγωνιζόμαστε για

  • Ανατροπή του Μνημονίου και των πολιτικών που προωθούν Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κάτω η Κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΛΑΟΣ
  • Αρνούμαστε να πληρώσουμε το χρέος τους. Όχι στις δανειακές συμβάσεις, την υποδούλωση της χώρας και του ελληνικού λαού. Όχι στα χαράτσια και την φοροληστεία.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση των Δημοσίων Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Υγείας.- Πρόνοιας. Υγεία Παιδεία Ασφάλιση Ρεύμα και Νερό είναι δημόσια αγαθά και όχι εμπορεύματα.
  • Όχι στις περικοπές στη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Επαρκή χρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας στο 6% του ΑΕΠ. Χρηματοδότηση, στήριξη του ΕΟΠΥΥ. Όχι στις περικοπές στις παροχές, δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους.
  • Όχι στο κλείσιμο – συγχώνευση νοσοκομείων – ΚΥ- πολυϊατρείων! Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ιδιωτικά συνεργεία. Κατάργηση της μαύρης εργασίας και των εργολάβων από τα Νοσοκομεία.
  • Ανατροπή του νέου μισθολογίου φτωχολόγιου που καρατομεί τους μισθούς και συνδέει μισθούς -παραγωγικότητα! Διεκδικούμε αποκατάσταση των μισθών μας, αλλά και ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές.
  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων! Αυξημένο κονδύλι για Νυκτερινά Κυριακές για το 2012 με βάση τις υγειονομικές ανάγκες του λαού και ασφαλή προγράμματα υπερωριών και εφημεριών.
  • Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική ασφάλιση. Να δώσουν πίσω τα κλεμμένα. ‘Οχι στο κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων μας. Όχι στις μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • ΟΧΙ στην αποδόμηση και τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ. Ένταξη των υγειονομικών και εργαζομένων στη δημόσια υγεία στα βαρέα και ανθυγιεινά με μειωμένα χρόνια συνταξιοδότησης, μειωμένα ωράρια, χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος.
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ στο νοσοκομείο για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους.
  • Εξασφάλιση ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΓΑΣΗΣ σε όσους εργαζόμενους το έχουν ανάγκη!
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ σύστημα υγείας – πρόνοιας, Νοσοκομεία ανοικτά για όλους, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της λογικής του κέρδους στην υγεία!
  • Συνδικάτα ταξικά αγωνιστικά, μπροστάρηδες στους αγώνες των εργαζομένων. Ανατροπή των συσχετισμών σε όφελος των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων.
  • Για μια άλλη εναλλακτική πολιτική προς όφελος των εργαζομένων και όλου του λαού.

Το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστικής Αριστεράς απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις να διαμορφώσουμε μέσα στο υγειονομικό κίνημα αλλά και στο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης και αγώνα. Να βάλουμε τέλος στις υποχωρήσεις και συμβιβασμούς της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, να αλλάξουμε σε αγωνιστική κατεύθυνση τους συσχετισμούς, να οργανώσουμε από κοινού μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις επιτροπές αγώνα την αντίσταση των εργαζομένων.