«Μετέωροι» 250 εργαζόμενοι στη Θεσσαλία

Άρον – άρον, όπως με σαφήνεια ορίζεται στο νέο μνημόνιο, μεταφέρονται οι φορείς πρόνοιας από το υπουργείο Υγείας που ανήκουν σήμερα στο υπουργείο Εργασίας. Οι προνοιακές δομές, μετά και την πρόσφατη διοικητική τους ενοποίηση, αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα από τις περικοπές των λειτουργικών δαπανών ενώ πλέον τίθεται εν αμφιβόλω και η μελλοντική τους λειτουργία.Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε τη μεταφορά της Διεύθυνσης Πρόνοιας με ρύθμιση σε νομοσχέδιο που προωθείται άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση, εντείνοντας την αγωνία των εργαζομένων στις εν λόγω δομές ενώ ερωτηματικά προκαλούνται και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συγκαλεί, εκτάκτως μεθαύριο στην Αθήνα, σύσκεψη των σωματείων της Πρόνοιας ενώ 250 περίπου εργαζόμενοι στα προνοιακά ιδρύματα της Θεσσαλίας βρίσκονται «μετέωροι» καθώς κανείς δεν εγγυάται για τη διατήρηση της απασχόλησής τους. Πρόκειται για τους εργαζόμενους του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λάρισας (μετά τη διοικητική ενοποίηση του «Αριστέα» της Γιάννουλης με τον «Αριστέα» του Αμπελώνα και του ΚΕΣΑΜ του Βόλου), του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων και του ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας.

Φορείς που μετά την ενιαία διοίκηση, λόγω της γενικότερης οικονομικής πολιτικής, αντιμετωπίζουν ήδη λειτουργικά προβλήματα που επιχειρούν να επιλύσουν με μετακινήσεις προσωπικού, περιορισμό των δαπανών κ.λπ. με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες μιας και τα ιδρύματα επιτελούν διαφορετικό έργο μεταξύ τους (παιδιά με αναπηρίες, χρόνιοι πάσχοντες, αυτιστικά παιδιά κ.λπ.).

ΑΓΩΝΙΑ

Η αγωνία των εργαζομένων εντείνεται για τον πρόσθετο λόγο αφού η δέσμευση για εξαίρεση των φορέων υγείας από την εργασιακή εφεδρεία, δεν θα ισχύει πλέον καθώς οι προνοιακοί φορείς, έως τον ερχόμενο Ιούνιο θα υπαχθούν στο δυναμικό του υπουργείου Εργασίας. Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αποτέλεσε τη «χαριστική βολή» για τους μισθούς των εργαζομένων στα ιδρύματα, ειδικά για τις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ, ενώ πλέον η υπαγωγή της Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας, αποτελεί κακό οιωνό για τις δομές της αλλά κυρίως για τις παρεχόμενες υπηρεσίες οδηγώντας σε αδιέξοδο, για παράδειγμα, τους γονείς παιδιών με αναπηρίες.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Η διάταξη στο νέο Μνημόνιο είναι σαφέστατη, ως προς τις υπηρεσίες της Πρόνοιας, ενώ τα αντανακλαστικά της ΠΟΕΔΗΝ ενεργοποίησε η σπουδή του υπουργείου Υγείας να καταθέσει ρύθμιση. Στη σελίδα 12 του νέου Μνημονίου και στο σκέλος της Διακυβέρνησης σημειώνονται τα εξής:

«Ειδικότερα, εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα: Για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του συστήματος υγείας, τη βελτίωση της συνοχής της πολιτικής της υγείας, τη μείωση του κατακερματισμού της αγοράς των υπηρεσιών υγείας και τη μείωση των διοικητικών δαπανών, η Κυβέρνηση συγκεντρώνει, επίσης, όλες τις σχετικές με την υγεία διαδικασίες και ευθύνες λήψης αποφάσεων (συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών μισθοδοσίας), υπό το Υπουργείο Υγείας, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2012.

Προκειμένου να το πράξει, η Κυβέρνηση προετοιμάζει ένα σχέδιο και τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2012. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας συγκέντρωσης, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία υγείας συγχωνεύονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ αγοράζει υπηρεσίες, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, από τις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και ιδιωτικούς παρόχους, μέσω συμβάσεων. Όλοι οι άλλοι φορείς πρόνοιας / κοινωνικής αρωγής του Υπουργείου Υγείας μετακινούνται στο Υπουργείο Εργασίας, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2012». Διευκρινίζεται εδώ πως ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος εισηγήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το σχέδιο νόμου για «Την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών, την αναμόρφωση του ΚΕΣΥ, την ίδρυση Επιστημονικών Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις».

ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Στο ίδιο άρθρο του μνημονίου, σημειώνεται επίσης ότι «από τον Ιανουάριο του 2013, ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει νοσοκομειακές υπηρεσίες με βάση προοπτικούς προϋπολογισμούς, μετά την εκπόνηση διαδικασιών κοστολόγησης ανά κατηγορία θεραπείας / παθολογίας (Κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια που περιλαμβάνουν πλήρη απορρόφηση κόστους). Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας συγκέντρωσης, ο ΕΟΠΥΥ εξορθολογίζει τον αριθμό των συμβάσεων με ιδιώτες ιατρούς, έτσι ώστε να μειωθεί η αναλογία ιατρών-ασθενών κοντά στον, πολύ χαμηλότερο, μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [2ο τρίμηνο του 2012].

Οι εισφορές που καταβάλλονται από τα μέλη του ΟΓΑ εξισώνονται, σταδιακά, με εκείνες των υπόλοιπων μελών του ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπεται στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική. Η διαδικασία της εξίσωσης των εισφορών θα ολοκληρωθεί το 2013» καταλήγει το άρθρο.

Για την αύξηση των εισφορών των αγροτών στον ΕΟΠΥΥ (που ενσωμάτωσε τον ΟΓΑ) θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις όπως και για την «αγορά» υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ από τα νοσοκομεία. Ήδη πάντως οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ,ΟΑΕΕ) πληρώνουν ακριβότερα τις ιατρικές υπηρεσίες, αυξήθηκε το ποσοστό εισφοράς στα διαγνωστικά κέντρα, δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές ενώ από 1ης Μαρτίου και τα φάρμακα θα κοστίζουν ακριβότερα!

Προς το παρόν λοιπόν, από τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπως και το ΓΝ Λαμίας είναι αυτά όπου, από την ερχόμενη εβδομάδα ιδιωτική εταιρία (στη θέση της ΕΣΔΥ) θα καταγράφει τα οικονομικά δεδομένα ενώ θα παράσχει και συμβουλές ακόμη και σε θέματα πληροφορικής.

Με απόφαση επίσης της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας ορίσθηκαν και στα νοσοκομεία της περιοχής τα μέλη των Δ.Σ. των νοσοκομείων που θα απαρτίζουν τις Επιτροπές Εσωτερικού Ελέγχου με αντικείμενο την πορεία των οικονομικών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το τρίτο μέλος των Επιτροπών αυτών θα είναι ιδιώτης ορκωτός ελεγκτής, έργο το οποίο θα προκηρυχθεί. Ουσιαστικά το υπουργείο Υγείας αμφισβητώντας τις οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων και επικαλούμενο συντεχνιακές συμπεριφορές, αναθέτει σε ιδιώτες, τον έλεγχο των οικονομικών δεδομένων, επιβαρύνοντας ωστόσο πρόσθετα τους προϋπολογισμούς των ίδιων των νοσοκομείων. Διευκρινίζεται πως ο έλεγχος θα επικεντρωθεί σε θέματα προμηθειών, υλικών και φαρμάκων στη λογική της μεγαλύτερης περικοπής των δαπανών όταν αποτελεί κοινό μυστικό πως οι προϋπολογισμοί των νοσηλευτικών ιδρυμάτων καθίστανται ανενεργοί από την πρακτική των ασφαλιστικών ταμείων να μην εξοφλούν έγκαιρα τα νοσήλια.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ πηγή Ελευθερία Λάρισας