Το »τυρί» η αξιολόγηση, η »φάκα» οι ιδιωτικοποιήσεις και οι απολύσεις

Η Κυβέρνηση του μαύρου μετώπου δεν κρατάει πλεόν ούτε τα προσχήματα. Μιλά για «αξιολόγηση» υπηρεσιών και εργαζομένων στο δημόσιο και η ίδια ομολογεί ότι στόχοι είναι:

Ο περιορισμός κατά 30% των υπηρεσιών και κατά 180 χιλιάδων των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Το κλείσιμο μονάδων και υπηρεσιών και η παράδοση τομέων σε ιδιώτες προφανώς για να πληρώνουμε τα πάντα για να έχουμε πρόσβαση σε αυτές.

Βέβαια στις διαρροές που κάνει στο φιλικά και φιλόξενα μέσα μαζικής ψευδούς ενημέρωσης χρησιμοποιεί φτιασιδωμένες εκφράσεις για να το ωραιοποιήσει.

Ένας δρόμος υπάρχει, να τους πάρουμε με τις πέτρες

Δείτε ένα τέτοιο ωραιοποιημένο δημοσίευμα από το in.gr

 


Ξεκινούν οι νομικές διαδικασίες για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Μετά την εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα, προχωρά και ο σχεδιασμός για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς συγκροτείται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τριμελής Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή προκειμένου να συντάξει το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση του προσωπικού.

Η Επιτροπή αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Συμβουλίου της Επικρατείας και ένα Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας.

Σε ό,τι αφορά τις οργανικές μονάδες και τους φορείς του Δημοσίου τα κριτήρια αξιολόγησης διαμορφώθηκαν και αφορούν έξι βασικούς τομείς. Ρόλο θα παίξει και η βαθμολόγηση των πολιτών, καθώς και ο πρότερος βίος (κακοδιαχείρηση, διαφθορά, κτλ) των φορέων.

Αντιδράσεις υπάρχουν από την ΑΔΕΔΥ που εκφράζει φόβους για προσπάθεια μεταφοράς αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα και περαιτέρω διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Σε έξι τομείς θα κριθούν οι φορείς

Οι φορείς και οι οργανικές μονάδες του δημοσίου, θα αξιολογηθούν σε έξι βασικούς τομείς, σύμφωνα με τα κριτήρια που διαμορφώθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη από τη Γαλλία, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών, Ελλάδας και Γαλλίας.

Οι τομείς αυτοί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφορούν:

  • Τις πολιτικές, τους στόχους και τις αρμοδιότητες των φορέων.
  • Τη στελέχωση και το προσωπικό.
  • Τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών.
  • Το κόστος των οργανικών μονάδων.
  • Την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των μονάδων.
  • Τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση θα έχουν και οι πολίτες που θα βαθμολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε βάθος πενταετίας.

Επίσης, θα καταγράφονται και τα φαινόμενα κακοδιαχείρησης, κακοδιοίκησης, διαφθοράς και γραφειοκρατίας, που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, θα αξιολογηθεί και θα διερευνηθεί η δυνατότητα εάν κάποια αρμοδιότητα ή πολιτική που ασκείται από φορέα μπορεί να μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα, ένα θέμα που έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός.

Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι και η ΑΔΕΔΥ, ειδικά πάνω σε αυτό το θέμα, υποστηρίζουν ότι η κατάργηση κρατικών αρμοδιοτήτων και η μεταφορά τους στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, και να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του με τη διατήρηση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των διαδικασιών θα είναι η μετακίνηση χιλιάδων υπαλλήλων, που θα φέρει επιπλέον η μείωση στις δομές των υπουργείων κατά 30%, μετά την πρωτοβουλία του υπουργείου από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων σε όλα τα υπουργεία.