Στα όρια τους οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου Ρόδου

27

Στα σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση τω Νοσηλευτικών τμημάτων αναφέρονται οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ρόδου σε έγγραφό τους προς τον Διοικητή του νοσοκομείου.

Το έγγραφο που αναδημοσιεύει η ηλεκτρονική εφημερίδα grafida αναφέρεται σε προβλήματα που υπάρχουν σε κλινικές του Νοσοκομείου και στα χειρουργία.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα εδώ

Ακολουθεί το έγγραφο των εργαζομένων προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου.

Επανερχόμενοι, στο πιο πάνω σχετικό έγγραφο μας, που αφορούσε τις μονοβάρδιες στα μεγάλα και βαριά (για τους πάσχοντες νοσηλευόμενους) τμήματα ενημερωθήκαμε,(αν και αναμενόμενο με τέτοια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού), ότι κα στα προγράμματα της επόμενης εβδομάδας (20-2-2012 με 26-2-2012) εξακολουθούν να παραμένουν οι μονοβάρδιες (ειδικά στα προαναφερόμενα τμήματα).
Συγκεκριμένα:

1. στην καρδιολογική κλινική δυναμικότητας 35 κλινών υπάρχει μία (απογευματινή) μονοβάρδια.
2. στην Α΄ΠΑΘ κλινική δυναμικότητας 34 κλινών υπάρχουν δύο μονοβάρδιες (απογευματινές).
3. στην Β’ ΠΑΘ κλινική δυναμικότητας 31 κλινών υπάρχουν επτά μονοβάρδιες (δύο απογευματινές και πέντε νυχτερινές).

Κε Διοικητά

Προ πολλού έχουν πάψει να αποτελούν πλέον σενάρια, τα όσα υπεύθυνα και ενυπόγραφα αναφέρουν στο αριθμ. 3221/6-2-2012 έγγραφό τους οι Τομεάρχες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
Αποδεικνύονται καθημερινά οι φόβοι τους, όπως ακριβώς συνέβη τα ξημερώματα στις 16-2-2012 στην Α’ ΠΑΘ κλινική, όπου 18 νοσηλευόμενοι ασθενείς δέχθηκαν νοσηλεία από μία νοσηλεύτρια (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) που δεν είχε νοσηλευτική εμπειρία σε νοσοκομείο ενώ η άλλη νοσηλεύτρια παρέμεινε σε κακό χάλι στο τμήμα (αφού προηγουμένως είχε λιποθυμήσει), για να μην την αφήσει μόνη της (αριθμ. 4189/16-2-2012 αναφορά προϊσταμένης).
Φανταστείτε λοιπόν, αν στο παραπάνω τμήμα υπήρχε μία μόνο νοσηλεύτρια (αυτή που λιποθύμησε), ποιος θα έδινε τις πρώτες βοήθειες στην λιπόθυμη συνάδελφο και ποιος θα έβλεπε τους 18 ασθενείς;
Επίσης, λόγω της πλήρους λειτουργίας των τριών αιθουσών του χειρουργείου, απαιτούνται τρεις τραυματιοφορείς εκ των οποίων οι δύο εξυπηρετούν τα εσωτερικά περιστατικά στις αίθουσες και ο τρίτος είναι υπεύθυνος για την μεταφορά των ασθενών.
Σημειωτέον ότι στο χώρο του χειρουργείου εξυπηρετούνται καθημερινά από 25 έως 30 περιστατικά, εκτός από Δευτέρα και Τετάρτη που έχουν και 10 με 15 περιστατικά των οφθαλμιάτρων.
Αυτή τη στιγμή όμως στο χώρο του χειρουργείου υπηρετούν μόνο τέσσερις τραυματιοφορείς οι οποίοι μετά βίας καλύπτουν τις πρωινές και απογευματινές βάρδιες, με ένα ρεπό συνήθως την εβδομάδα και χωρίς τη δυνατότητα χορήγησης κανονικών αδειών.
Μάλιστα αυτή η μειωμένη παρουσία τραυματιοφορέων στο Χειρουργείο, έχει σαν αποτέλεσμα να κωλυσιεργούν τα περιστατικά, να αυξάνεται ο χειρουργικός χρόνος, να καθυστερεί η ασφαλής διεκπεραίωσή τους κλπ (αριθμ. 3853/14-2-12 έγγραφο τραυματιοφορέων χειρουργείου)

Μετά τα παραπάνω, θεωρούμε ότι πρέπει να παρέμβετε με τον οιονδήποτε τρόπο, ούτως ώστε ΑΜΕΣΑ να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της μεγαλύτερης υπηρεσίας στο Νοσοκομείο μας (Νοσηλευτική) και να εξαλειφθούν οι όποιοι κίνδυνοι αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι.