Το κούρεμα των ομολόγων των ταμείων οδηγεί στη σφαγή των συντάξεων

25

Με τάχιστες διαδικασίες προχωρά η Κυβέρνηση στο «κούρεμα» των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, που θα έχει σαν συνέπεια την πλήρη κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

‘Ήδη σήμερα ασφαλιστικά ταμεία με αποφάσεις Διοικήσεων (ΜΤΠΥ) προχώρησαν σε αποφάσεις για συμμετοχή στο κούρεμα των ομολόγων. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί η στάση συγκεκριμένων εκπροσώπων, όπως αυτών των εργαζομένων στο ΜΤΠΥ, που συναίνεσαν στο κούρεμα των ομολόγων του Ταμείου.

Η ΑΔΕΔΥ με ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβούλιου έχει αντιταχθεί σε αυτό το κούρεμα και αύριο Τρίτη 6 Μαρτίου καλεί σε συγκέντρωση στις 13.30 έξω από το Ταμείο Αρωγής ( Πλ Συντάγματος στην Όθωνος) την ώρα που συνεδριάζει το ΔΣ του Ταμείου. Πρέπει να επισημάνουμε ότι το Ταμείο Αρωγής (ΤΕΑΔΥ) διαθέτει τον κύριο όγκο των ομολόγων από τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου (γύρω στα 2,5 δις ευρώ).

Παράλληλα σήμερα η Αυτόνομη Παρέμβαση και συνδικαλιστές από το Δίκτυο Ριζοσπαστικής Αριστεράς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο που το Υπ Εργασίας και Οικονομικών (Κτίριο Εθνικής Τράπεζας στην Πλ Κοτζιά) είχαν καλέσει τα ΔΣ των Ταμείων για να τους «νουθετήσουν» να ψηφίσουν το κούρεμα των ομολόγων των Ταμείων.

Ένα είναι σίγουρο, αν οι αποφάσεις για το κούρεμα των ομολόγων των ταμείων παρθούν από τα ΔΣ των Ταμείων η κοινωνική ασφάλιση και οι συντάξεις θα αποτελούν μακρινό παρελθόν.

Για αυτό όλοι αύριο στις 13.30 έξω από τα γραφεία του ΤΕΑΔΥ.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Δείτε σχετικό δημοσίευμα από το in.gr για τις επιπτώσεις από το κούρεμα καθώς και την προσπάθεια της Κυβέρνησης να χρυσώσει το χάπι


Απώλειες 10 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα» των ομολόγων

Σε ποσοστό 53,5% θα απομειωθεί το ονομαστικό κεφάλαιο των ελληνικών κρατικων ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς όπως είναι γνωστό δεν εξαιρούνται από το PSI, με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ περίπου.

Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και στην οποία εξετάστηκαν το σύνολο των λεπτομερειών και τεχνικά θέματα που αφορούν το «κούρεμα» των ομολόγων, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Στα χαρτοφυλάκια των Ταμείων, βρίσκονται κρατικά ομόλογα αξίας 21 δισ. ευρώ, των οποίων η αξία μετά το «κούρεμα» θα υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ.

Ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ αγοράστηκαν απευθείας από τα Ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις των Ταμείων στη Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία επενδύθηκαν εν συνεχεία σε ομόλογα.

Ακόμη, για όσα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου σαν εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Για την αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων έχει προβλεφθεί στο νόμο του Μνημονίου 2 η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών καταθέσεων και άλλων πόρων.

Κρατικά ομόλογα διαθέτουν όλα τα Ταμεία εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Θετικά αντέδρασαν στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, μετά από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.