Αποφάσεις »ακινησίας» από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ

Άχρωμες άοσμες και ακίνδυνες για την Κυβέρνηση ήταν οι αποφάσεις έλαβε χθες Τρίτη 6 Μαρτίου το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ. Σε μια περίοδο που η επίθεση από την Κυβέρνηση απέναντι στα δικαιώματα αλλά και το Δημόσιο σύστημα Υγείας είναι γενικευμένη και απαιτείται η μέγιστη ενεργοποίηση των εργαζομένων αλλά και η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, η »βουτιά» της ΠΟΕΔΗΝ στα πρωτοβάθμια σωματεία, φαίνεται ότι σε κάποιους προξενεί αλλεργία.

Οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Ψηφοδελτίου Ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνισαν ότι σήμερα το εργατικό κίνημα, εκτός από τα βάρβαρα μέτρα που έχουν παρθεί από τις μνημονιακές Κυβερήσεις, βρίσκεται αντιμέτωπο με νέα προβλήματα που πηγάζουν από την Κυβερνητική πολιτική, το μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση λαιμητόμο.

Οι ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων, το κούρεμα των αποθεματικών τους, οι μειώσεις στις συντάξεις, είναι θέματα που »τρέχουν» και πρέπει να αναδειχθούν και να γίνουν άξονες διεκδικήσεων.

Οι κατάρρευσή του κατώτερου μισθού και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, δεν αποτελεί πλήγμα μόνο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα άλλα θα συμπαρασύρει προς τα κάτω, το επόμενο χρονικό διάστημα και τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η εμμονή κάποιων και οι αυταπάτες που καλλιεργούν ότι το επίπεδο αμοιβών θα συγκρατηθεί στα σημερινά επίπεδα, ή μπορεί και να αυξηθεί με διάφορα επιδόματα, θα αποδειχθεί σύντομα φρούδα ελπίδα. Ήδη τα παπαγαλάκια της Κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει να στρώνουν το έδαφος για νέες περικοπές στους μισθούς αμέσως μετά τις εκλογές.

Οι συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση ιδιωτικών εταιριών οικονομικής διαχείρισης στα Νοσοκομεία, οι δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς αλλά και η επικείμενη εμφάνιση των επιτροπών αξιολόγησης υπηρεσιών και υπαλλήλων θα αποτελέσουν το όχημα για να κλείσουν νοσοκομεία και να οδηγηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στην Υγεία σε απόλυση.

Η Πρόνοια βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν το θάνατο προκειμένου πάνω στο πτώμα της να πατήσουν οι ιδιώτες και οι διάφοροι καλοπληρωμένοι από το κράτος φιλάνθρωποι.

Δεν συζητούμε βέβαια για προσλήψεις στα Νοσοκομεία, δεν μιλάμε για βαρέα ανθυγιεινά, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος με βεβαιότητα (μάλλον το αντίθετο συμβαίνει) ότι ακόμα και αυτό το κουτσουρεμένο ανθυγιεινό επίδομα μετά τις εκλογές τελικά θα καταβληθεί.

Με βάση τα παραπάνω το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο επέμεινε στην ανάγκη συνολικής σύγκρουσης με την Κυβερνητική πολιτική και έβαλε σαν θέματα αιχμής για αυτή την περίοδο που πρέπει να αναδειχθούν και να οργανωθεί ο αγώνας, τις συγχωνεύσεις και της διάλυσης των Νοσοκομείων, της μεταφοράς  της Πρόνοιας στο Υπ Εργασίας αλλά και πιθανών απολύσεων που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις και την λεγόμενη αξιολόγηση των υπηρεσιών.

Πρότεινε άμεσα Γενικές Συνελεύσεις στα Σωματεία ενημέρωσης και ενεργοποίησης των εργαζομένων. Να τεθούν συγκεκριμένες δράσεις οριοθετημένες τόσο στις μορφές όσο και τις ημερομηνίες. Ταυτόχρονα επέμεινε στο συντονισμό με τις άλλες οργανώσεις της Υγείας όπως των τοπικές ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, και την ΟΕΝΓΕ.

Επέμεινε η ΠΟΕΔΗΝ να συντονίσει τον αγώνα των συγχωνευόμενων νοσοκομείων, να πραγματοποιήσει για το σκοπό αυτό Πανελλαδική Σύσκεψη των υπό συγχώνευση μονάδων, να δώσει κατεύθυνση για να αναπτυχθούν σε τοπικό και ιδιαίτερα περιφερειακό επίπεδο πρωτοβουλίες μαζί τα Εργατικά Κέντρα, σωματεία και φορείς που θα αγκαλίζουν και εν τέλει θα προστατεύουν τα Νοσοκομεία κάθε περιοχής. Η εμπειρία που υπάρχει από τις κινητοποιήσεις στην Κρήτη της Κάρυστο, τη Γουμένισσα αλλά και αλλού δείχνει το δρόμο.

Πρότεινε Πανελλαδική Σύσκεψη της Πρόνοιας με στόχο το συντονισμό των ενεργειών και την αποτροπή αρνητικών εξελίξεων τόσο σε εργασιακά ζητήματα όσο και στην διάλυση των μονάδων και υπηρεσιών.

Τέλος επέμεινε η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να πάψει να κρύβεται πίσω από διάφορα προσχήματα και να προχωρήσει σε κινητοποίηση πριν το τέλος του μήνα σε συντονισμό με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα, εργαζόμενους που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τους έχει αφήσει στο έλεος της κυβέρνησης και της τρόικας και της εργοδοσίας.

Η απόρριψη αυτών των προτάσεων και κοινή στάση ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ ΠΑΜΕ σε σχέση με τις μορφές, εμείς λέμε «μη δράσης», προφανώς εντάσσεται στην προσπάθεια να «πάμε χάλαρα» τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Έτσι αποφάσισαν, όλοι μαζί να μην προχωρήσουν σε περιοδείες και οργάνωση γενικών συνελεύσεων, αρνήθηκαν να κάνουν σύσκεψη για το συντονισμό των Νοσοκομείων που συγχωνεύονται, αρνήθηκαν να δώσουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις στα Σωματεία, αρνήθηκαν το συντονισμό με τις άλλες οργανώσεις της υγείας, αρνήθηκαν πρωτοβουλίες για την προστασία των συγχωνευόμενων Νοσοκομείων με άλλους φορείς της κάθε περιοχής.

Αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τις γνωστές συσκέψεις (που συνήθως είναι συσκέψεις παρωδία) ΔΣ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης γενικώς δύο μέρες δράσεις όπου το κάθε σωματείο θα κάνει ότι θέλει…

Τέλος αποφασίστηκε Πανελλαδική Σύσκεψη των Σωματείων της Πρόνοιας.

Το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστικής Αριστεράς προφανώς δεν ψήφισε μια πρόταση ακινησίας και τόνισε ότι θα επιμείνει στην ανάγκη κίνησης των εργαζομένων μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία, με μαζικές διαδικασίες βάσης, με συγκρουσιακό πλαίσιο διεκδικήσεων χωρίς αυταπάτες για την Κυβερνητική πολιτική, και τους εκφραστές της.

Ο Αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής στην Υγεία και την κοινωνία συνεχίζεται.

 

Τέλος μια επισήμανση: Φαίνεται ότι υπάρχει κεκτημένη ταχύτητα σε κάποιους που δεν έχουν αντιληφθεί ότι και οι συσχετισμοί μερικές φορές αλλάζουν ακόμα και στην ΠΟΕΔΗΝ. Έτσι παρά το γεγονός ότι και στην Εκτελεστική Επιτροπή έχουμε τονίσει ότι δεν είναι δυνατό να βγαίνουν ανακοινώσεις και δελτία της Ομοσπονδίας, η να γίνονται ενέργειες χωρίς να ενημερώνονται όλοι οι συνδυασμοί αυτό φαίνεται ότι δε έγινε κατανοητό.

Αντιλαμβανόμαστε την κεκτημένη ταχύτητα της μέχρι χθες απόλυτης πλειοψηφίας. Όμως αν δεν κάνουμε λάθος Γραμματέας της Ομοσπονδίας είναι συνάδελφος από το ΠΑΜΕ και εκ της θέσης της θα έπρεπε είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με αυτές τις ανακοινώσεις, αυτή ως Γραμματέας να ενημερώνει τους εκπροσώπους των υπολοίπων συνδυασμών. Ας το θεωρήσουμε λοιπόν μια μικρή παράληψη και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί.