Επιχείρηση μείωσης 35% του κράτους

28

Αξιολόγηση δομών μέχρι τον Ιούνιο και το καλοκαίρι του προσωπικού. Σε πρώτη φάση θα συρρικνωθούν οι διευθύνσεις και τα τμήματα. Προβλέπεται η κατάργηση δεκάδων δημοσίων φορέων

Η επιχείρηση μείωσης των κρατικών δομών στα υπουργεία κατά 35% -σε πρώτη φάση-, η οποία θα περιληφθεί σε ενιαίο σχέδιο νόμου, αποφασίστηκε χθες σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα.

 

Τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στη διυπουργική συνάντηση παρουσίασαν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων στα οποία έχουν μειωθεί οι οργανικές μονάδες (γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις και τμήματα). Το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των οργανογραμμάτων στα υπουργεία θα αποτελέσει την πρώτη δράση αναδιοργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών.

Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δομών στον κρατικό μηχανισμό μέχρι τον Ιούνιο, όπου θα μειωθούν περαιτέρω οι οργανικές μονάδες, ενώ θα καταργηθούν δεκάδες δημόσιοι φορείς. Κατόπιν, εντός του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση του προσωπικού με βάση τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις γνώσεις που διαθέτουν οι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τη νέα δανειακή σύμβαση, οι δράσεις για τη μείωση του κράτους θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2012, οπότε και θα έχει θεσμοθετηθεί το νέο Επιτελικό Κράτος με τη συνεργασία των στελεχών της γαλλικής δημόσιας διοίκησης.

Τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση θα συζητηθούν στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μείωσε τις δομές του κατά 34,57%, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε οργανόγραμμα μειωμένο κατά 46% όσον αφορά τις διοικητικές δομές.

Το υπουργείο Παιδείας έχει μειώσει τις οργανικές μονάδες των κεντρικών υπηρεσιών κατά 44% και στις περιφερειακές υπηρεσίες κατά 58%. Αντίστοιχα το υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσίασε μείωση δομών κατά 40%, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών περιόρισε τις διοικητικές μονάδες κατά 30%.

Από τη νέα διάρθρωση των οργανισμών εξαιρούνται, λόγω ιδιαιτεροτήτων των δομών τους, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Με την νέα οργανωτική δομή των υπουργείων δημιουργείται ενιαία υποστηρικτική μονάδα οικονομικών, διοικητικών και υπηρεσιών πληροφορικής, σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης που θα εξυπηρετεί όλες τις γενικές και ειδικές γραμματείες, επιτυγχάνοντας βελτίωση του ελέγχου των δαπανών, οικονομίες κλίμακας και οφέλη από συνέργειες.

Οργανογράμματα
Ανακατατάξεις στη διοικητική πυραμίδα

«Ντόμινο» ανακατατάξεων στη διοικητική πυραμίδα και στις θέσεις των προϊσταμένων θα δημιουργήσει η νέα διάρθρωση των οργανογραμμάτων των υπουργείων. Η μείωση των δομών κατά 35% θα επιφέρει μείωση των θέσεων προϊσταμένων σε ανάλογο ποσοστό.

Με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων ψηφίστηκε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η τοποθέτηση προϊσταμένων μετά τη θεσμοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση κατάργησης γενικής διεύθυνσης, ο γενικός διευθυντής μπορεί να τοποθετηθεί σε κενή θέση προϊσταμένου αντίστοιχου επιπέδου.

Εάν δεν υφίσταται κενή θέση γενικού διευθυντή, τότε τοποθετείται σε κενή θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας κατώτερου επιπέδου (διευθυντής).

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

πηγή ΕΘΝΟΣ 8-3-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών