Λάρισα – Οι οργανισμοί Δούρειος Ιππος για τις συγχωνεύσεις

«Οι νέοι οργανισμοί, όπως προβλέπεται και από τον εφαρμοστικό νόμο του υπουργείου Υγείας αποτελούν το Δούρειο Ιππο για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων» τονίστηκε χθες βράδυ σε σύσκεψη φορέων που συγκάλεσαν τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων Γιατρών και Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Στη συνάντηση από τις διοικήσεις των δυο σωματείων μεταφέρθηκε η αγωνία για το μέλλον του Γενικού Νοσοκομείου, «πιστεύουμε ότι το νοσοκομείο μας θα κλείσει» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου των ιατρών Λάμπρος Καραγιώργος, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε στη γενικότερη κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ με αφορμή και τις κυβερνητικές επιλογές.

Στο χαρακτήρα της σύσκεψης αναφέρθηκε αρχικά η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΛ Αικατερίνη Δερβένη για να μεταφέρει την αγωνία των εργαζομένων «για το μέλλον του νοσοκομείου» ενώ ο κ. Καραγιώργος διευκρίνισε ότι η διαβούλευση αφορά στη δημόσια υγεία και στις εξελίξεις που προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης και των Τροϊκανών «χωρίς συντεχνιακές στοχεύσεις».

Παρουσιάζοντας στοιχεία από τη λειτουργία του ΓΝΛ τόνισε ότι ο «ξενοδοχειακός του εξοπλισμός είναι απαράδεκτος και θα προσέβαλε τον Τρίτο Κόσμο αν τον χαρακτηρίζαμε τριτοκοσμικό ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό» αναφέροντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα των κλειστών χειρουργικών αιθουσών.«Το ΓΝΛ το 2011 πρόσθεσε ο κ. Καραγιώργος, παρείχε υπηρεσίες σε 60.281 ασθενείς στα Επείγοντα, μέγεθος που αντιστοιχεί στο ¼ των κατοίκων του νομού, νοσηλεύθηκαν 27.308 ασθενείς, 124.000 πολίτες εξετάσθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία και η πληρότητα ανέρχεται στο 70,5% αλλά η πραγματική πληρότητα αγγίζει το 90%» προσθέτοντας ότι «πολλά ογκολογικά περιστατικά φεύγουν για άλλα νοσοκομεία όπως και περιστατικά που χρειάζονται Μονάδες όπως και καρδιολογικά περιστατικά».

Αναφερόμενος στον εφαρμοστικό νόμο (ν. 4052/12) ο κ. Καραγιώργος διευκρίνισε ότι με την ενοποίηση των οργανισμών των διασυνδεόμενων νοσοκομείων αλλά και τα υπόλοιπα που προβλέπονται με ενιαίες διοικήσεις, ενιαία ΝΠΔΔ κ.ά. «πιστεύουμε ότι το νοσοκομείο μας θα κλείσει όπως και δυο Κέντρα Υγείας του νομού, όταν σε άλλες περιφέρειες της χώρας όπως η Αχαΐα ή η Ηπειρος τα νοσοκομεία διατηρούνται, ενώ στη Θεσσαλία κλείνουν. Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει ανάγκη αναβάθμισης και με δεδομένο ότι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί και προσλήψεις στην υγεία δεν γίνονται» κατέληξε ο κ. Καραγιώργος.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντ. Γιαννακόπουλος στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε «στην πολυμέτωπη επίθεση που δέχεται η υγεία μέσω του εφαρμοστικού νόμου» προσθέτοντας ότι «Δούρειο Ιππο για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων θα αποτελέσουν οι ενιαίοι οργανισμοί, το ΓΝΛ θα χάσει το χαρακτήρα του, μπορεί να μην κλείσει με την έννοια του λουκέτου αλλά το πιθανότερο είναι να παραμείνει ως σταθμός πρώτων βοηθειών. Οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων δεν επιτυγχάνουν εξορθολογισμό των δαπανών για την υγεία, όπως προσχηματικά επικαλείται το υπουργείο Υγείας για παράδειγμα με τον ΕΟΠΥΥ, οι συγχωνεύσεις γίνονται για να κλείσουν τα νοσοκομεία, το ΕΣΥ καταρρέει και το φιλέτο θα παραδοθεί στους μεγαλοεργολάβους της υγείας» κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και άλλων εκπροσώπων που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας Χρ. Λιάπης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημ. Κατσαρός, ο περιφερειακός σύμβουλος Φ. Γενηκομσίου, ο Αστ. Καλούσιος εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Δημ. Κοντελές εκ μέρους των Εργατικών Κινήσεων, ο αντιπρόεδρος του ΟΣΛ Φ. Σουργκούνης, ο Βασ. Σίμος εκ μέρους του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρδιοπαθών Π. Τσούμαρης, ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Δημοσίου Αθ. Γούσιος, ο Αστ. Καλόγηρος εκ μέρους του ΟΑΕΕ, εκπρόσωπος της επιτροπής ενάντια στα χαράτσια κ.ά.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

πηγή Ελευθερία Λάρισας

 


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών