Ο Βενιζέλος την κάνει γυριστή. Ποιος μίλησε για κούρεμα των δανείων;

Οι εξαγγελίες Βενιζέλου στη Βουλή για μείωση της ελάφρυνσης των δανειοληπτών που παρουσιάστηκε από «φιλικά» μέσα ενημέρωσης σαν «κούρεμα» των δανείων των εργαζομένων πριν λίγες μέρες αποδείχτηκαν ένα μεγάλο παραμύθι.

Είναι γνωστό βέβαια ότι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και από ότι φαίνεται και νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αρέσκεται στα παραμύθια, χρησιμοποιώντας μάλιστα την γλωσσική του ευφράδεια.

Είχαμε τονίσει τότε (δείτε εδώ δικό μας δημοσίευμα) ότι δεν έχει σκοπό να κάνει απολύτως τίποτα, πέρα από το να ρίξει του δανειολήπτες στα νύχια των τραπεζών που μέσα από την επιμήκυνση των δανείων θα κατάφερναν και να πάρουν τα λεφτά και να κερδίσουν περισσότερα αφού για να συμβεί αυτό οι τόποι θα εκτινασσόταν στα ύψη.

Οι σημερινές του δηλώσεις του επιβεβαίωσαν πλήρως την εκτίμηση μας αυτή όπως προκύπτει από δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος που ακολουθεί.

«Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να αναλάβει η κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία για ρύθμιση ή διαγραφή των τραπεζικών δανείων, καθώς, όπως είπε, έχει κόστος και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα.

Έκανε λόγο για συμβατικές λύσεις, ήτοι διακανονισμούς μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών, ενώ σε ύστατη λύση υπάρχει η προσφυγή στο Ειρηνοδικείο για προστασία. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν ήδη διακανονισθεί 750.000 δάνεια (400.000 στεγαστικά, 200.000 καταναλωτικά και 150.000 καταναλωτικά) και αυτό συνεχίζεται.

Σύμφωνα, πάντως, με τον υπουργό, η κυβέρνηση δεν προτίθεται, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, να καταστήσει τις τράπεζες, ΔΕΚΟ, αλλά θα τις εξυγιάνει και στη συνέχεια θα πωλήσει τις μετοχές που θα λάβει έναντι της ανακεφαλαιοποίησης.»

Μετά από αυτά η πρόταση της Αυτόνομης Παρέμβασης για την ουσιαστική μείωση έως και διαγραφή των δανείων των εργαζομένων καθίσταται απόλυτα επίκαιρη.