Ρύθμιση Λοβέρδου για φάρμακα εκτός συσκευασίας

Χάπια εκτός συσκευασίας θα χορηγούν τα φαρμακεία στους ασθενείς.Σκοπός του μέτρου είναι να καταλήγουν στον ασφαλισμένο όσα φάρμακα χρειάζεται και όχι συσκευασίες, οι οποίες περιέχουν στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ περισσότερα.

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, στα ελληνικά νοικοκυριά υπάρχουν σήμερα άχρηστα ή ληγμένα φάρμακα αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ!

Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας τις επιτροπές Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι ετοιμάζει άμεσα σχετική ρύθμιση, την οποία -όπως είπε- δεν θα προλάβει να εφαρμόσει ο ίδιος, λόγω των επικείμενων εκλογών, αλλά θα τη βρει έτοιμη ο διάδοχός του στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, φαρμακοποιός θα προμηθεύεται τα χάπια σε βάζα και θα δίνει στον ασθενή όσα χρειάζεται. Ανάλογο σύστημα εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, όπου ο ασθενής παραλαμβάνει τα χάπια σε πλαστικό δοχείο, στο οποίο αναγράφεται το όνομά του, η δοσολογία και η δραστική ουσία του φαρμάκου.

Στο θέμα της σπατάλης φαρμάκων με τις νοσοκομειακές συσκευασίες αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. Ο πρόεδρος του ΦΣΑ ανέφερε ενδεικτικά ότι από ενέσιμα αντικαρκινικά φάρμακα 250 ml, μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόλις 10 ml για την παρασκευή ενός θεραπευτικού κοκτέιλ.

Το υπόλοιπο -σημείωσε- πετιέται και η αξία του μπορεί να ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ! Ο κ. Λουράντος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων. Εδωσε έμφαση στο θέμα των ελλείψεων, ορισμένες από τις οποίες οφείλονται σε «παράλληλες» εξαγωγές από φαρμακαποθήκες, προειδοποιώντας ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν.

Εκανε λόγο για ένα πρόσφατο περιστατικό άπορης, η οποία έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση και αναζητούσε το φάρμακό της, αξίας 89 ευρώ, σε τρία νοσοκομεία. Δεν κατόρθωσε να το βρει και κατέφυγε σε ιδιωτικό φαρμακείο, καλύπτοντας το κόστος αγοράς του με τη βοήθεια συγγενών της.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

πηγή ΕΘΝΟΣ 9-3-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση σε επίκαιρα ζητήματα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας  και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται, από την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών