Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης: Η συγχώνευση με το ΚΑΤ έφερε νέα υποβάθμιση

Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μεταφέρθηκε ο εργαστηριακός τομέας του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (ΕΚΑ) μετά τη συγχώνευσή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το Κέντρο να μείνει με έναν παρασκευαστή και έναν γιατρό και να μεγαλώσει ο χρόνος αναμονής για τις αιματολογικές εξετάσεις. Μάλιστα, μετά τη συγχώνευση καθιερώθηκε και το 5ευρω εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία, αν και οι εργαζόμενοι αρνούνται να το εφαρμόσουν.

Επιβεβαιώνεται, και μέσα από αυτήν την περίπτωση, πως οι περίφημες συγχωνεύσεις των νοσοκομείων ισούνται με καταργήσεις και παραπέρα υποβάθμιση. Προχτές το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων ΑμΕΑ, το ΠΑΜΕ Υγείας, ο Σύλλογος Γυναικών και η Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου βρέθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης και ζήτησαν από το διοικητή να παρέμβει, ώστε να λειτουργήσει ξανά κανονικά το εργαστήριο με το απαραίτητο προσωπικό.

Με τη χτεσινή τους επίσκεψη ανέδειξαν ακόμα τις δραματικές ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της αποκατάστασης και αποθεραπείας, την ώρα που στη χώρα γίνονται πολύ συχνά τροχαία και εργατικά «ατυχήματα». Είναι ενδεικτικό ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόλις 200 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης – τα 130 είναι στο ΕΚΑ – από τα περίπου 2.000 που χρειάζονται. Επιπλέον στο ΕΚΑ υπάρχει και έλλειψη προσωπικού, καθώς όσοι εργαζόμενοι ήταν συμβασιούχοι ή με τα προγράμματα stage απολύθηκαν. Ετσι, οι περισσότεροι οδηγούνται στους επιχειρηματίες του κλάδου.

Πηγή Ριζοσπάστης 10-3-2012