Σύγκρουση με τις εφαρμογές στην Υγεία της νέας ληστρικής μνημονιακής σύμβασης

Του Σάκη Παπαδόπουλου*

Το χρεωκοπημένο νεοφιλελεύθερο – πελατειακό πολιτικό σύστημα εξουσίας, που οδήγησε τη χώρα στην υπερχρέωση και τον λαό σε εξαθλίωση, επικαλείται το PSI και τη «διάσωση από την οικονομική χρεωκοπία», για να εφαρμόσει τις βάρβαρες διατάξεις της νέας ληστρικής μνημονιακής σύμβασης που υπέγραψε.

Τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του εφαρμοστικού Νόμου 4052/1-3-12 στην Υγεία θα είναι καταστροφικά. Η Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ, στην πρόσφατη συνεδρίασή της, ανέλυσε τις ισοπεδωτικές επιπτώσεις στην Υγεία από τις βάναυσες αλλαγές που επιβάλλονται. Κατέδειξε κυρίως ότι το σχέδιο αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ που προώθησε το υπουργείο Υγείας με το ΦΕΚ 1681/Β/28-7-2011 περί « διασύνδεσης» ορισμένων νοσοκομείων της χώρας που ανήκουν στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια, καθώς και το ΦΕΚ 2659/9-11- 2011 περί «συνεργασίας» συγκεκριμένων νοσοκομείων γειτονικών νομών, οδηγεί με το άρθρο 2 παρ. 1 του εφαρμοστικού νόμου στη συγχώνευση – κλείσιμο των 50 «διασυνδεόμενων» – «συνεργαζόμενων Νοσοκομείων που ενοποιούνται οι Οργανισμοί τους από 1-1-2013. Διαπίστωσε ακόμη ότι οι επιπτώσεις της εφαρμογής της Μνημονιακής Σύμβασης στην Υγεία περιλαμβάνουν:

– μηδενισμό των προσλήψεων και αντικαταστάσεων των συνταξιοδοτούμενων γιατρών ΕΣΥ, νοσηλευτικού και εργαστηριακού προσωπικού

– νέα μείωση 50.000.000 ευρώ στη δαπάνη για εφημερίες και ακόμη πιο ανασφαλή προγράμματα εφημέρευσης

– περαιτέρω υπονόμευση του ΕΟΠΥΥ και πιο μεγάλα εμπόδια στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας

– επικίνδυνες παρεμβάσεις στην φαρμακευτική περίθαλψη σε βάρος της υγείας και της άδειας τσέπης των ασθενών

– νέα προκρούστια περικοπή του μισθού των γιατρών του ΕΣΥ

– επιβάρυνση του παρόντος και του μέλλοντος των νέων γιατρών

– πιο κραυγαλέες ελλείψεις υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία

– επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, διάλυση του ΕΣΥ.

Η Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης που θα εξειδικεύσουν οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών μετά από γενικές συνελεύσεις τους. Όμως η κυβέρνηση κλιμακώνει περαιτέρω τις προκλήσεις της. Αναιρεί υποσχέσεις και επιλέγει τον απροκάλυπτο εμπαιγμό με την αποζημίωση των εφημεριών -τις οποίες το 2012 περιέκοψε κατά 80 εκατ. ευρώ (από 400 εκατ. στα 320 εκατ. ευρώ), επιμένοντας στην καταβολή τους μέσω ΥΔΕ και επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επιβάλλει πρόστιμα για τη χειρόγραφη συνταγογράφηση, ακόμη και στους αγροτικούς γιατρούς.

Οδηγούμαστε έτσι σε άμεσες συγκρούσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Επίσχεση εργασίας από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και Χειρουργεία

– Απεργιακές κινητοποιήσεις

– Διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και επίδοση μόνον χειρόγραφων συνταγών σε όλους τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν ή εξετάσθηκαν στα Επείγοντα Ιατρεία

– Παραιτήσεις των γιατρών του ΕΣΥ από την συμμετοχή σε Υγειονομικές Επιτροπές

– Άρνηση αναγραφής των ΚΕΝ

– Καταλήψεις γραφείων διοικήσεων νοσοκομείων

– Μαχητικό συντονισμό με τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς, την Αυτοδιοίκηση στις τοπικές κοινωνίες, για την υπεράσπιση των νοσοκομείων που «συγχωνεύονται», για τις προσλήψεις που είναι επιτακτικές, για την αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ, για ασφαλή προγράμματα εφημεριών, για επάρκεια υγειονομικού υλικού, για αποτελεσματικές – ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας προς όλους τους κατοίκους της χώρας και τους επισκέπτες της.

– Ανάρτηση πανώ στα νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας με συνθήματα όπως: «διαλύουν το ΕΣΥ, απαξιώνουν το ιατρικό έργο, να φύγουν»

* Ο Σάκης Παπαδόπουλος είναι μέλος της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ.

– πηγή ΑΥΓΗ 14-3-2012